:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Homescreen >> PERSBERICHT: RELEASES JULI 2016
PERSBERICHT: RELEASES JULI 2016
Bron: Homescreen - Datum: 2016-06-23 - Geplaatst door: Werner
Voor we écht aan de zomer beginnen hebben we nog een paar mooie releases op de planning staan. Het ontroerende Chinese drieluik Mountains May Depart van regisseur en kroniekschrijver Jia Zhang-ke wordt nieuw toegevoegd aan de catalogus. Tevens komen we met Heart Of A Dog, een persoonlijk en poëtisch essay waarbij universele thematieken worden aangesneden door de talentvolle Amerikaanse experimentele performance-kunstenares en musicus Laurie Anderson. Tot slot voegen we de met een Oscargenomineerde Theeb  toe aan het Award Winning Cinema label.

MOUNTAINS MAY DEPART

Mountains May Depart spant over drie decennia. Het begint in 1999, wanneer in Fenyang, China, het mooiste maar ook meest verlegen meisje van het dorp trouwt met de rijke, extraverte Zhang. Samen krijgen zij een zoon, genaamd Dollar. Vijftien jaar later scheiden de twee en emigreren vader Zhang en Dollar naar Australië. Nog eens elf jaar later spreekt Dollar nog nauwelijks Chinees en herinnert hij zich van zijn moeder enkel nog haar naam. Gedurende een kwart eeuw volgen we de personages van een radicaal veranderend China tot in Australië als een belofte op een beter leven, en de hoop, liefde en teleurstelling die het lot hen voorschotelt.  Al sinds zijn speelfilmdebuut Xiao Wu (Pick Pocket) in 1997 toont regisseur Jia Zhangke zich een meester in het kritisch maar liefdevol ontleden van de Chinese maatschappij. In Mountains May Depart legt hij de hartverscheurende effecten bloot van economische groei op familie, traditie en liefde. De film ging in wereldpremière op het filmfestival van Cannes.

**** Het Parool
“Jia schetst een beeld van de cyclus die wij als mens gemeen hebben, en hoe we met onze drang naar economische groei misschien te ver van die basiswaarde af zijn komen te staan."
**** NRC Handelsblad
“Wie het moderne China wil begrijpen, moet de films van Jia Zhang-ke zien.” 
"een ambitieus drieluik” 
**** De Volkskrant
“een boodschap met een ontroerende kracht”
***1/2 De Filmkrant
“wonderschone, veelbetekenende en ontroerende tafereeltjes”
****1/2 Filmtotaal
“Ondanks de maatschappijkritische lagen is Mountains May Depart een vrij intieme, soms zelf warme film, waarin de onbreekbare (bloed)banden tussen mensen centraal staan.”
“krachtige scènes”

Regie: Jia Zhang-Ke
Met: Yi Zhang, Tao Zhao
Releasedatum dvd: 7 juli 2016

HEART OF A DOG


Heart Of A Dog is een persoonlijk essay, een autobiografische film en een muzikale meditatie van Amerikaanse experimentele performance-kunstenares en musicus Laurie Anderson (bekend van o.a. haar single "O Superman") over de liefde en de dood. De kalme voice-over van Laurie Anderson is te horen bij een stroom aan associatieve beelden, animaties en 8mm-films uit haar kindertijd. De filmmaker vertelt het verhaal van haar geliefde hond Lolabelle die overleden is en snijdt daarbij de dood van haar moeder en ook haar echtgenoot Lou Reed aan. In de film, die ondersteund wordt met een door haar geschreven soundtrack, deelt ze haar jeugdfantasieën en behandelt ze politieke en filosofische theorieën. Heart Of A Dog  ging in wereldpremière op het Internationale Filmfestival van Venetië in 2015 en won daar de Lina Mangiacapre Award.

**** Het Parool
“Laurie Andersons Heart of a dog meandert op de prettigst denkbare manier.”
“liefdevol, erudiet en doordrongen van woordspel en wrange humor”
**** De Volkskrant
“Laurie Anderson toont een diepe liefde voor haar dode huisdier en haar man, rocklegende Lou Reed.”
**** NRC Handelsblad
“een ervaring, een lyrische achtbaanrit door de fantasie van een creatief genie.”
**** Trouw
“Na het laatste woord kijk je door Andersons ogen de wereld in en voel je hoe ze in het leven staat.”
**** AD
“Het is vooral die mooie en magische stem van … Laurie Anderson die haar documentaire Heart Of A Dog zo fascinerend maakt.”
**** De Telegraaf
Heart Of A Dog schiet heen en weer tussen een heel persoonlijk en een heel universeel verhaal, maar voelt daarbij geen moment geveinsd.” “een fijne onbevangen sfeer.”
**** VPRO Cinema
“Intieme en poëtische film”
***** Indebioscoop.com
“Unieke fantasie, unieke film.”

Regie: Laurie Anderson
Releasedatum dvd: 7 juli 2016

THEEB

Het is 1916. In Europa woedt de Eerste Wereldoorlog. Het Ottomaanse Rijk is in verval. De jonge Theeb (Jacir Eid) leeft in een bedoeïnegemeenschap in de woestijn. Na de dood van zijn vader leert zijn oudere broer Hussein hem onafhankelijk en volwassen te worden. Op een dag arriveren een Britse legerofficier met zijn begeleider in hun thuiskamp en vragen Hussein om hen als gids te begeleiden langs een oud pelgrimspoor. Een gevaarlijke route vanwege de vele roversbendes. Theeb mag niet mee maar stiekem volgt hij de mannen en zijn broer toch. Wanneer ze overvallen worden en hij als de enige overleeft, wordt hij gedwongen in zijn eentje de gevaren van de woestijn te trotseren. Theeb is de debuutfilm van de in Engeland geboren Naji Abu Nowar, ontving een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film en werd in Venetië bekroond als beste film in de Orrizonte en op het Londen Film Festival als Beste Debuutfilm.

**** Trouw
Naji Abu Nowar laat het schitterende decor van de Arabische woestijn volledig tot z'n recht komen.”
“intieme beleving”
**** NRC Handelsblad
“Intelligente kijk op hoe tijdens de Eerste Wereldoorlog de modernisering in de Arabische wereld werd geïntroduceerd.”
“geen overdaad maar rijkdom”
**** De Telegraaf
“prachtig gefilmd”
****  VPRO Gids / VPRO Cinema
Theeb is een doeltreffend speelfilmdebuut, dankzij een goedgekozen amateurcast, cinematografische gratie en aandacht voor detail.”
*** De Volkskrant
“…Jacir Eid Al-Hwietats Theeb is een mooi, vroegoud personage in de beste traditie van het coming-of-age-genre.”

Label: Award Winning Cinema
Regie: Naji Abu Nowar
Releasedatum dvd: 7 juli 2016