:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Leuven Kort >> NIEUWSBERICHT: 21STE KORTFILMFESTIVAL LEUVEN
NIEUWSBERICHT: 21STE KORTFILMFESTIVAL LEUVEN
Bron: Leuven Kort - Datum: 2015-11-24 - Geplaatst door: Werner
21ste EDITIE KORTFILMFESTIVAL KOMT ER AAN!

Vrijdag 27 november gaat de 21ste editie van het Kortfilmfestival Leuven (27 november – 5 december) van start, de jaarlijkse hoogmis van de kortfilm. Een week lang worden meer dan 240 films getoond van jong aanstormend filmtalent uit binnen-en buitenland. Menig acteur en regisseur begon zijn of haar filmcarrière in Leuven. Het kortfilmfestival zet twee ervan in de bloemetjes.

De West-Vlaamse acteur Wim Willaert speelde mee in ontelbare kortfilms en maakt deel uit van de jury die de Europese inzendingen moet beoordelen. Willaert is grote fan van het formaat van de kortfilm. De korte duur verplicht makers om op een andere manier naar film te kijken en dat leidt vaak tot heel verfrissende en gevarieerde cinema. Dit blijkt ook uit het programma dat het Kortfilmfestival samenstelde met Willaert in de hoofdrol: de films variëren van ingetogen drama over spitante komedie tot over-the-top West-Vlaamse kolder.

Twee eregast is Adil El Arbi, lang voor hij Slimste Mens werd een bekroond (kort)filmmaker en graag geziene gast op het Kortfilmfestival. Hij won in 2011 samen Bilall Fallah de Publieksprijs én de VAF Wildcard voor hun afstudeerfilm Broeders. Het duo besloot daarna meteen niet één maar twee langspelers te maken, waarvan de laatste, Black, deze maand in de bioscoop uitkwam. Het Kortfilmfestival vroeg Adil om te zetelen in de jury van de Vlaamse competitie, waar hij uit 5 programma’s korte Vlaamse fictiefilms samen met de andere juryleden het beste debuut en de beste kortfilm zal bekronen.

De Vlaamse competitie voor fictiefilms en animatiefilms is zowat het koninginnenummer van de kortfilmcompetitie. Hier nemen kortfilmmakers, studenten én professionele filmmakers, het tegen elkaar op en proberen jury én publiek te overtuigen van hun talenten. De winnaars worden bekend gemaakt op de Prijsuitreiking op zaterdag 5 december. Voor de winnaars van de juryprijzen zit er nog een leuke extra verbonden aan de bekroning. Omdat het Kortfilmfestival een ‘Oscar Qualifying’-festival is, komen ze meteen op de longlist voor de Oscars van 2017.

De kortfilmcompetitie is het kloppend hart van het festival, maar daarnaast zijn er ook kortfilms voor kinderen, een programma met de beste animatiefilms van het voorbije jaar (Animation Nations), een selectie met narratief of visueel grensverleggende films (LABO), een programma gewijd aan films uit het Midden-Oosten en een programma met de beste Spaanse kortfilms van de voorbije jaren.

www.kortfilmfestival.be