:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Leuven Kort >> NIEUWSBERICHT: KORTFILMFESTIVAL LEUVEN VIERT 20STE EDITIE
NIEUWSBERICHT: KORTFILMFESTIVAL LEUVEN VIERT 20STE EDITIE
Bron: Leuven Kort - Datum: 2014-11-18 - Geplaatst door: Werner
KORTFILMFESTIVAL LEUVEN VIERT 20STE EDITIE!

Het Internationaal Kortfilmfestival Leuven (28 november – 6 december) mag dit jaar 20 kaarsjes uitblazen! In die 2 decennia groeide het festival uit van een kortfilmavond tot een gerenommeerd filmfestival waar filmmakers uit de hele wereld een voorproefje geven van wat ze in hun mars hebben. Al 20 jaar lang biedt het Kortfilmfestival een staalkaart van het beste wat er is in de wereld van de kortfilm.

Daar waar andere filmfestivals de rode loper uitrollen voor bekende sterren doet het Kortfilmfestival dat voor nobele onbekende maar beloftevolle regisseurs. Alle grote namen uit de hedendaagse Vlaamse filmwereld, zowel voor als achter de schermen, passeerden in het verleden één of meerdere keren op het Kortfilmfestival. Eén van hen is Charlotte Vandermeersch, dit jaar Artist in Focus én lid van de jury. De andere Artist in Focus is regisseur Wannes Destoop, die drie jaar na het bekroonde Badpakje 46 zijn nieuwe kortfilm Billy The Bully in wereldpremière komt voorstellen.

Twintig jaar geleden werden er 13 films vertoond op de kortfilmavond 'Leuven Kort', nu passeren er op 8 dagen tijd een kleine 300 kortfilms het scherm. De Europese competitie beslaat maar liefst 8 programma's, aangevuld met een luik 'Balkan Shorts', kortfilms uit kandidaat-lidstaten van de Unie. Een vleugje saudade en veel entusiasmo is er te vinden in de kortfilms uit gastland Portugal. Wat er zo al leeft aan de filmscholen in New York, is te zien in het programma 'Columbia University'.

Wie de nieuwe Matthias Schoenaerts, Felix Van Groeningen of Jonas Govaerts wil ontdekken, moet de Vlaamse competitie in de gaten houden, liefhebbers van animatiefilms kunnen in 'Animation Nations' de nieuwe Panique Au Village meepikken, zich vergapen aan de meesterwerkjes van het Belgische Beast Animation of in de Vlaamse animatiecompetitie misschien de nieuwe Jonas Geirnaert spotten. Maar ook Kortfilms voor Kinderen bevat steevast heel wat animatiefilms voor jong en oud en toont hoe divers en fantasievol de kortfilmwereld is. De meest creatieve geesten uit het laboratorium van de kortfilm zijn ondergebracht in The Labo.

Aangezien een kortfilmfestival een van de weinig plekken en momenten is waarop er kortfilms te zien zijn en er, in het geval van Kortfilmfestival, vaak te weinig tijd is om alles te zien, serveert het festival onder de noemer 'Life is...' een aantal best of's. De hoogtepunten van de voorbije jaren verdeeld over 4 compilaties: Life is...sci-fi, love, scary en comedy. Eens te meer is het duidelijk dat kortfilm geen genre is, wel een tijdsaanduiding.

Tot slot viert het Kortfilmfestival zijn 20ste verjaardag met een unieke publicatie: het boek '20 Jaar Kortfilmfestival' bevat niet alleen een leuk scrapbook over de voorbije 19 edities van het festival, maar ook tekst en uitleg bij de 50 meest memorabele Vlaamse kortilms en filmmakers uit 20 jaar festival. De films zelf worden bijgevoegd op 4 DVDs. Regisseurs Pieter Van Hees en Michaël Roskam schreven elk een voorwoord.