:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Filmfreaks >> PERSBERICHT: RELEASES DECEMBER 2009
PERSBERICHT: RELEASES DECEMBER 2009
Bron: Filmfreaks - Datum: 2009-11-23 - Geplaatst door: Werner
NIGHT TRAIN
 

Wu Hongyan us gevangenisbewaakster in het industriele westen van China. Onderdeel van haar grimmige taak is te helpen bij de executie van ter dood veroordeelde vrouwen. Elk weekend maakt zij een flinke treinreis om in een klein stadje mee te doen aan een dansavond voor vrijgezellen. Regelmatig loopt dit uit oop passieloze seks, tot ze de mysterieuze Li Jun ontmoet. Li Jun weet echter dat Wu betrokken was bij de terechtstelling van zijn vrouw.

 

In traagvloeiende blauwgrijze tonen onthult Night Train de zielloze kant van het 21ste-eeuwse post-socialistische China: de snelle industrialisatie en het politieke systeem die mens en natuur vermorzelen. In een stijl die herinnert aan Michelangelo Antonioni toont Diao Yi Nan een onmenselijke wereld waarin een man en een vrouw elkaars geheiemn en duistere verlangens trachten te begrijpen.

 
De pers:

Een van de beste Chinese films van de laatste jaren... Verpletterend goede film - 4/5 - Het Parool

- Belangrijke, aangrijpende film - Filmkrant
- Onvergetelijke film - De Groene Amsterdammer

- Een minimalistische, somber stemmende aanklacht, waarin de neorealist Diao net als zijn generatiegenoot Jia Zhang-ke de schaduwzijde toont van de spectaculaire groei van de supermacht China - 4/5 - Volkskrant

 
DVD details:
Regie: Yi Nan Diao
Label: Filmfreak
Cast: Dan Liu, Dao Qi, Wu Yuxi
Herkomst: China, 2007
Speelduur: 94 minuten
Geluid: Chinees 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld

Releasedatum: 1 december 2009

 

SNOW
 

Bosnie 1997. Een aantal vrouwen, een oude man en een jongetje leven in Slavno, een door de oorlog verwoest bergdorpje. De vrouwen hebben hun bijzondere leefwereld opgebouwd waarin het gemis van hun geliefden voelbaar is. Terwijl ze hun dromen en herinneringen intact proberen te houden, werken ze aan een nieuwe toekomst. Zo is Salma, een wilskrachtige weduwe, overtuigd dat haar dorp opnieuw welvarend kan worden dankzij de verkoop van pruimenjam en ingemaakt fruit en groenten. Op een dag verschijnen er twee zakenmannen die het dorp willen kopen. De vrouwen staan voor een dilemma: het voorstel aanvaarden waardoor ze hun levensomstandigheden verbeteren of hun ziel verliezen. Een plotse storm houdt de zakenmannen in Slavno vast en confronteert de vrouwen met een ernstiger probleem: de waarheid over de dood van hun geliefden.

 
De pers:

- Een krachtig en soms aangrijpend speelfilmdebuut - Het Parool

- Een van de beste films die ooit is gemaakt over de naweeen van oorlogsleed - Algemeen Dagblad

- Subtiel realisme... met een licht magische toets... De Nederlandse filmwereld kan er een voorbeeld aan nemen - Vrij Nederland

- Overtuigend, ingetogen debuut - De Volkskrant

- Belgic treft de Bosnische malaise voortreffelijk - NRC Handelsblad

- Een indringend drama... Belgic weet een prachtig verstilde sfeer te creeeren, zonder aan nuchterheid in te boeten - Spits

 
DVD details:

Regie: Aida Begic

Label: Cinema Delicatessen
Cast: Zana Marjanovic, Jasna Ornela Bery, Sadzida Setic

Herkomst: Bosnie-Herzegovina / Duitsland / Frankrijk, 2008

Speelduur: 100 minuten
Geluid: Bosnisch 2.0
Beeld: 16:9 anamorf
Nederlands en Frans ondertiteld

Releasedatum: 1 december 2009

 

CHOP SHOP
 

Chop Shop is het verhaal van de twaalfjarige Alejandro, een latino weeskind. Hij woont en werkt in een zaak van auto-onderdelen op een groot autokerkhof aan de rand van Queens, New York. Alejandro doet er de boodschappen, probeert klanten ervan te overtuigen om naar de zaak van zijn baas te komen in plaats van naar die van de concurrent en leert hoe hij auto's moet schilderen en herstellen. Het mooiste moment in zijn leven is de komst van zijn zus, Isamar, die bij hem komt wonen in het kleine kamertje achteraan de zaak waar hij werkt. Alejandro helpt haar aan een job in een voedselbusje, waar ze eten klaarmaakt voor en verkoopt aan de arbeiders in de buurt. Met een mengeling van kinderlijke argeloosheid en volwassen ambitie begint Alejandro obsessief geld te sparen om een zelf zo'n busje te kopen, omdat hij ervan droomt om een eigen zaak te beginnen met zijn zus. Chop Shop is een intiem, hartverscheurend en toch heel hoopvol portret van twee kinderen die hun weg proberen te vinden in de chaotische wereld rondom hen.

 
DVD details:

Regie: Ramin Bahrani

Label: Imagine
Cast: Alejandro Polanco, Isamar Gonzales, Ahmad Razvi
Herkomst: Verenigde Staten, 2007
Speelduur: 84 minuten
Geluid: Engels 5.1
Beeld: 16:9
Nederlands en Frans ondertiteld
Releasedatum: 1 december 2009
 
Extra's:
• Interview met de regisseur
• Trailers
 

FLAMMEN & CITRONEN     

 

Kopenhagen 1944. Denemarken wordt bezet door de nazi's. Flammen (Thure Lidhardt) en Citronen (Mads Mikkelsen) zijn de meest gezochte verzetslieden. Hun vlekkeloos uitgevoerde liquidaties van talrijke nazi-collaborateurs drijven Gestapochef Hoffmann tot wanhoop. De opdrachten die Flammen & Citronen krijgen via de machtige verbindingsman Winther, worden echter steeds raadselachtiger als blijkt dat ze ook schijnbaar onschuldige burgers uit de weg moeten ruimen. Steeds meer beginnen de mannen aan Winthers integriteit te twijfelen. Terwijl Citronen meer en meer van zijn familie vervreemdt, begint Flammen een affaire met de mysterieuze agente Ketty. Dan proberen Citronen en Flammen om Gestapochef Hoffmann te elimineren.

 
De pers:

- A polished, dazzingly photographed tale of Resistance heroes - The Times

- Ole Christian Madsen's acclopmplished fourth feature - Variety

 
DVD details:

Regie: Ole Christian Madsen

Label: Art Film

Cast: Mads Mikkelsen, Stine Stengade, Thure Lindhardt
Herkomst: Denemarken, 2008
Speelduur: 130 minuten
Geluid: Deens / Duits Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9 anamorf
Nederlands en Frans ondertiteld

Releasedatum: 1 december 2009

 

Extra's:

• Trailers
 

LINKS
 

Dexter ziet geen links. Zonder dat hij dit weet leidt hij een geregeld leven waarin alles zijn vaste plaats heeft. Dan verschijnt er op zijn werk een meisje dat sprekend lijkt op zijn vriendin Stella. Dexter's leven vervreemdt daarna steeds sneller: verkeersboetes stromen binnen, Stella verlaat hem en hij belandt in het ziekenhuis. Daar wordt hij geconfronteerd met zijn afwijking. Hij blijft er vrij laconiek onder, totdat hij het zoveelste meisje ontmoet dat op Stella lijkt.

 

Links is een tragikomische film waarin het leven van de andere kant wordt bekeken. Regisseur Froukje Tan hanteert een schijnbaar koele stijl voor een warm, menselijk en persoonlijk verhaal. Links werd o.a. geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival Rotterdam, het Pusan Internationaal Filmfestival (Zuid-Korea) en de officiële competitie van het Austin Internationaal Filmfestival (VS). Op het Lund Fantastic Filmfestival (Zweden) won Links de Zilveren Méliès, als beste fantastische film van het festival.

 
De pers:

- Zo Hollands als Mondriaan en zo absurd en ongemakkelijk als het werk van Tati - NRC

- Verfrissend originele tragikomedie... Een van de meest eigenzinnige Nederlandse films van het afgelopen jaar - Filmkrant

- Prachtige subtiele soundtrack van de Easy Aloha's - OOR
 
DVD details:
Regie: Froukje Tan
Label: Amstel Film

Cast: Jeroen van Koningsbrugge, Lotte Verbeek, Nettie Blanken

Herkomst: Nederland, 2008
Speelduur: 83 minuten
Geluid: Nederlands 5.1 / Nederlands 2.0
Beeld: 16:9
Engels ondertiteld
Releasedatum: 1 december 2009
 
Extra's:

• Featurette over Links in het tv-programma Moois (interviews en achter de schermen)

• Outtakes

• Diashow

• Trailers
 

FUJIAN BLUE
 

Wengs stijlvolle debuutfilm is gesitueerd in de Chinese zuidoostelijike kustprovincie Fujian waar, 25 jaar na het begin van het 'Open Deur'-beleid, alle facetten van het moderne China te vinden zijn. Veel mannen verdienen geld in het buitenland, terwijl de achtergebleven echtgenotes zich stierlijk vervelen in ruim opgezette nieuwbouwwijken. In de in neonlicht badende centra van de snelgroeiende steden tiert de internationale criminaliteit.

 

Fujian Blue werd gedraaid op film, en dat alleen al tekent Wengs ambities in deze tijd van digitale onafhankelijke producties. Het resultaat levert als geen andere recente film inzicht in de effecten van de globalisering op China's jeugd. De film bestaat uit twee elkaar deels overlappende verhalen. In het eerste, The Neon Knights, draait het om een tienerbende, aangevoerd door 'Roppongi' en 'Amerika' (de bijnamen verwijzen naar de verblijfplaats van hun vaders), die hun uitgaansleven en consumptiedrang in Fuqing financieren met het afpersen van vreemdgaande 'toelageweduwes'. Het wordt ingewikkeld wanneer ze Amerika's eigen moeder, gelovig christen en tegelijk handlanger van mensensmokkelaars, in het vizier krijgen. Het veel ingetogener deel twee, At Home at Sea, speelt zich af in het verarmde vissersplaatsje waar Dragon, een van de bendeleden, ondergedoken is. Terwijl de bende hem de zorg voor een koffer met inhoud heeft gegeven, probeert hij zijn familie te helpen en het land uit gesmokkeld te worden.

 
DVD details:

Regie: Weng Shou-ming

Label: Tiger Releases

Cast: Luo Jin, Zhu Xiaopeng, Chen Shu

Herkomst: China, 2007
Speelduur: 91 minuten
Geluid: Mandarijn / Taiwanees Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 1 december 2009
 
Extra's:
• Trailers
 

ER DONG
 

Er Dong woont alleen met zijn moeder in een klein dorp en groeit op voor galg en rad. Ten einde raad brengt zijn moeder hem naar een christelijke school, in de hoop dat Er Dong hier orde, regelmaat en God zal vinden - en hopelijk ook een beroep leert. Maar hij vindt slechts een vriendinnetje, Chang'e. Ze worden van school gestuurd en beginnen aan een onzeker leven samen. Het blijkt niet eenvoudig de kost te verdienen. Dan begint ook nog het verleden op te spelen: wie was Er Dongs vader?

 

Het door het Hubert Bals Fonds ondersteunde Er Dong is volgens sommigen de beste narratieve 'indie' van het jaar. De film laat zien hoe onafhankelijke regisseurs met weinig geld, eenvoudige middelen en een amateurcast, maar met een maximum aan secuur gekozen alledaagse details en decors, het leven in hedendaags China tegen het licht houden.

 
DVD details:

Regie: Yang Yin

Label: Tiger Releases

Cast: Bai Lijun, Yang Mingjuan, Guan Caolan

Herkomst: China, 2008
Speelduur: 150 minuten
Geluid: Mandarijn Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 1 december 2009
 

Extra's:

• Trailers
 

UNA SEMANA SOLOS
 

Overal ter wereld, maar vooral in arme landen, verschansen de rijken zich in "gated communities" achter de hoge hekken en slagbomen van privébeveiligingsdiensten. Una Semana Solos ("een week alleen") speelt zich bijna volledig af in zo'n afgesloten compound in de buitenwijken van Buenos Aires. Het aangeharkte groen van de gazons roept Amerikaanse melodrama's in herinnering. Met een observerende, afstandelijke blik schetst Murga de avonturen van een aantal rijke, jonge kinderen en tieners terwijl hun ouders een week van huis zijn. De enige toezichthouders zijn een kokkin en de surveillerende bewakers. De kinderen lijken niet onder de indruk van hun situatie en vermaken zich met spelen, rondhangen en het inbreken in huizen waar de eigenaars weg zijn.

 

Una Semana Solos is, hoe gestileerd ook, in veel opzichten bijna documentair van aard. Niet alleen aan de locaties is weinig art direction te pas gekomen, ook de kinderen zijn authentieke compoundbewoners. De afwezigheid van grote conflicten verleent de film paradoxaal genoeg een onderhuidse suspense. Wanneer het broertje van de huishoudster op bezoek is, komen de klassenverschillen boven

 
DVD details:
Regie: Celina Murga
Label: Tiger Releases

Cast: Magdalena Capobianco, Elonora Capobianco, Ignacio Giménez

Herkomst: Argentinië, 2008
Speelduur: 110 minuten
Geluid: Spaans Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld

Releasedatum: 1 december 2009

 
Extra's:
• Interview met de regisseur
 

TURISTAS
 

De tweede film van regisseur Scherson onderzoekt op een speelse manier het krachtveld tussen natuur en maatschappij. Op weg naar hun vakantiebestemming wordt het dertiger Carla duidelijk dat haar huwelijk met Joel meer verdriet oplevert dan goed is voor beiden. Wanneer zij buiten de auto de ruzie laat bedaren, rijdt Joel weg. Opstandig en verdrietig vervolgt Carla lopend haar weg. Bij het natuurpark Siete Tazas ontmoet ze de Noorse backpacker Ulrik, die haar uitnodigt om te kamperen in het schitterende Chileense natuurgebied met de zeven watervallen. Hopelijk brengt de kalme, onvermurwbare natuur rust in haar hoofd. Maar het park blijkt meer te bieden dan bomen, water en kevers: er zijn ook de nietsontziende nichtjes Susana en Susana en de parkbeheerder Orlando, een voormalige top 40-ster. In de minimaatschappij in het bos wordt gevochten, gevreeën, gefeest en gebadmintond en Carla constateert dat de natuurwetten van Siete Tazas niet eens zo verschillen van het urbane leven in Santiago.

 
DVD details:

Regie: Alicia Scherson

Label: Tiger Releases

Cast: Aline Kuppenheim, Diego Noguera, Marcelo Alonso
Herkomst: Chili, 2009
Speelduur: 104 minuten
Spaans Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld

Releasedatum: 1 december 2009

 

Extra's:

• Interview met de regisseur

 

EVANGELION 1.01: YOU ARE NOT ALONE
 

Vijftien jaar na de "Tweede Impact", een ramp van een nooit geziene omvang die de helft van de mensheid heeft vernietigd, nemen de overlevenden beetje bij beetje hun dagelijkse leven weer op. Een 14-jarige tiener, Shinji Ikari, wordt door zijn vader, die hij al enkele jaren niet meer heeft gezien, naar Tokio 3 geroepen. Een reusachtig schepsel, een "Engel", duikt op in de stad. Het leger zet onmiddellijk de aanval in maar tevergeefs. In het hoofdkwartier van de NERV, een geheime organisatie, komt Shinji achter het bestaan van een gigantisch humanoide wapen. Zijn vader geeft hem de opdracht onmiddellijk het bevel erover te nemen en de strijd tegen de Engel aan te gaan. En zo komt Shinji aan boord van de Eva-01 terecht. Het lot van de hele wereld rust op zijn schouders maar hoe zal Shinji deze eerste strijd aanpakken? En wat verbergt dit "complementariteitsplan van de mens" dat blijkbaar te maken heeft met de "Tweede Impact"? Gendo Ikari, de man die misschien het antwoord op deze vragen heeft, kijkt in alle stilte toe hoe zijn zoon een hopeloze strijd aangaat...

 

Eva is terug! Dit eerste opus, een echte parel, van een nieuwe trilogie met een ambitieus scenario kent een historisch succes in Japan en werd al met heel wat prijzen bekroond. De saga Evangelion, die door de meester Hideaki Anno werd herzien en verbeterd, werpt zich meer dan ooit op als de meest mytische animatieserie uit de science fiction, een genre waarboven hij al sinds zijn ontstaan uitstijgt.

 
DVD details:
Regie: Masayuki / Tsumaki Kazuya
Label: Dybex
Herkomst: Japan, 2007
Speelduur: 95 minuten
Geluid: Japans 6.1 / Frans 6.1
Beeld: 16:9
Nederlands en Frans ondertiteld

Releasedatum: 1 december 2009

 

SWORD OF THE STRANGER 2-disc Collector's Edition

 

In Sword Of The Stranger worden het weesjongetje Kotaro en zijn hondje Tobimaru opgejaagd door een bataljon Chinese Ming-soldaten. Bij toeval ontmoet Kotaro een geheimzinnige naamloze samurai die zijn zwaard heeft verzegeld, maar desondanks nog steeds een formidabele zwaardvechter is. Deze ontmoeting is de start van een geweldig avontuur waarbij ze het samen opnemen tegen de Ming-krijgers en de kwaadaardige feodale heer, die duistere plannen in petto heeft voor Kotaro.

 

De fantastische visual effects, het meeslepend verhaal en de spectaculaire actie-scènes maken deze anime een lust voor het oog.

 
De pers:

- Exciting, hair-raising, action-packed and ultimately satisfying – Anime News Network

 
DVD details:
Regie: Masahiro Ando
Label: Beez
Herkomst: Japan, 2007,
Speelduur: 102 minuten
Geluid: Japans 5.1 / Engels 5.1 / Frans 5.1
Beeld: 16:9
Nederlands, Engels en Frans ondertiteld
Releasedatum: 1 december 2009
 
Extra's:

• Meer dan 90 minuten aan extra's, waaronder een making of, trailers en originele korte film

 

ANGST
 

De indringende film Angst volgt de levens van zes mensen, die allemaal lijden aan angststoornissen. Schrijver Arthur Japin is de verteller in de film. Hoe houdt hoofdpersoon Sylvia het vol weken achtereen niet te slapen, waarom vindt Nienke het zo moeilijk zich tussen wachtende moeders op het schoolplein te begeven, waarom denkt Dieuwke dat ze vies is ondanks uren onder de douche en daarom afgewezen wordt?

 

Van Erp heeft de hoofdpersonen uit Angst bijna een jaar lang gevolgd. De angsten waar zij aan lijden zijn extreem verlammend voor hun functioneren. De hoofdpersonen gaan zelden de confrontatie met het dagelijkse leven, met de harde realiteit aan. Hun angsten hebben hun leven klein en beperkt gemaakt: ze zijn simpelweg bang om te sterven van angst. Waar sommigen van hen afhaken of struikelen tijdens hun therapie, komen anderen tot grote daden. De film toont hun strijd in het zoeken naar een oplossing. Angst is een aangrijpend, verwonderend, emotioneel en ontroerend portret van mensen met angststoornissen.

 
De pers:

- Angst is een boeiende en magnifieke parel die absoluut de moeite waard is om gezien te worden - Movie2Movie

- Angst is een zorgvuldig gemaakte, aangrijpende en ook poëtische film - Trouw

- De nieuwe Van Erp is een indringende documentaire en een must voor iedereen die het dagelijkse leven, en alle daarbij horende simpel lijkende handelingen, als vanzelfsprekend beschouwt - Metro

 
DVD details:
Regie: Michiel van Erp
Label: Cinema Delicatessen
Herkomst: Nederland, 2009
Speelduur: 86 minuten
Geluid: Nederlands
Beeld: 16:9
Nederlands en Engels ondertiteld
Releasedatum: 8 december 2009
 

Extra's:

• 'Joke'
 

MONGOOLSE TRILOGIE

STATE OF DOGS / POETS OF MONGOLIA / CITY OF THE STEPPES

 

Ontdek na de releases van de speelfilms Khadak (2006) en Altiplano (2009) drie vroegere werken die geproduceerd en geco-regisseerd werden door de Belgische cineast Peter Brosens. Hoewel ze wereldwijd op festivals vertoond werden (o.a. in Venetie) en 23 maal gelauwerd, komen ze nu pas uit op dvd.

 
STATE OF DOGS

De geschiedenuis van een Mongoolse hond die weigerde een mens te worden.

 
Regie: Peter Brosens & Dorjkhandyn Turmunjkh
Herkomst: Belgie / Nederland / Denemarken / Finland 1988
Speelduur: 88 minuten
 
POETS OF MONGOLIA
 

De rol van poezie in het dagelijkse leven van gewone Mongolen wier dromen niet verwezenlijkt werden.

 

Regie: Peter Brosens & Sakhya Byamba

Herkomst: Belgie / Finland / Frankrijk 1999
Speelduur: 50 minuten
 
CITY OF THE STEPPES
 

Fragmenten uit het plattelands- en stadsleven in Mongolie ten tijde van de val van de Sovjet-Unie.

 

Regie: Peter Brosens & Odo Halflants

Herkomst: Belgie 1993

Speelduur: 52 minuten
 
DVD details:
Label: Imagine
Geluid: Originele Mongoolse versie 2.0
Nederlands, Engels en Frans ondertiteld
Releasedatum: 15 december 2009
 

THAT SHOULD NOT BE: OUR CHILDREN WILL ACCUSE YOU

 

That Should Not Be: Our Children Will Accuse Us is een film over het moedige initiatief van een Frans dorp, Barjac, dat besluit om in de schoolkantines enkel biologische producten aan te bieden. De regisseur schetst een onverbloemd portret van de milieutragedie die de jonge generatie bedreigt: in Frankrijk en overal ter wereld zijn landbouwgrondebn vergiftigd door landbouwchemicalien (op Franse bodem wordt jaarlijks 76.000 ton pesticiden ingezet) en is de menselijke gezondheid schade toegebracht. Een ding staat ons te doen: niet alleen de ravage opmeten maar meteen ingrijpen, opdat onze kinderen ons morgen niet zullen beschuldigen.

 
De pers:

- Een schokkende documentaire over de gevaren van ongezonde voeding - Aujourd'hui en France

- Reden genoeg om definitief op bio over te schakelen - Tele Cine Obs

- De groene levenswijze lijkt de enige juiste - Le Monde
 
DVD details:
Regie: Jean-Paul Jaud
Label: Melimedias
Herkomst: Frankrijk, 2008
Speelduur: 112 minuten
Geluid: Frans 5.1 en Frans 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 15 december 2009
 
Extra's:
Verschillende interviews
• Verwijderde scenes
• Trailers
• Links