:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Filmfreaks >> PERSBERICHT: CONTRACTPENSIONS
PERSBERICHT: CONTRACTPENSIONS
Bron: Filmfreaks - Datum: 2009-05-19 - Geplaatst door: Ann
CONTRACTPENSIONS

Andy Tielman neemt eerste dvd Contractpensions - Djangan Loepah! in ontvangst!
Dvd-presentatie Contractpensions-Djangan Loepah! op Tong Tong Fair (voormalig Pasar Malam) in Den Haag

De dvd (ook in NTSC versie) is inclusief een boekje met fragmenten uit Djangan Loepa! Huishoudelijke wenken voor gerepatrieerden, uitgegeven in 1960 door het C.C.K.P. Tevens bevat de DVD veel exclusief materiaal, waaronder het leven in Nederlands Indië vóór de Tweede Wereldoorlog, de politionele acties en de bootreis.

De eerste DVD zal in ontvangst genomen worden door Andy Tielman en een van de geïnterviewden in de film, Frans Leidelmeijer (bekend van Tussen Kunst en Kitsch).

De DVD inclusief boekje Djangan Loepah! en vele extra’s is tijdens de Tong Tong Fair exclusief voor een speciale Tong Tong prijs te koop bij: Toko Tong in de entree en in de stand van Stichting Tong Tong in het cultuurpaviljoen. Daarna is de film te bestellen via de website: www.contractpensions.nl en te koop bij de diverse filmvertoningen van de film (zie voor vertoningsdata www.contractpensions.nl)

De documentaire Contractpensions – Djangan loepah! van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich, zorgt in de filmhuizen nog steeds voor uitverkochte zalen. Mensen komen van heinde en ver om de film te kunnen zien. In veel steden wordt de film wegens succes nog steeds geprogrammeerd. De reacties van de bezoekers zijn unaniem lovend maar ook emotioneel. Het is voor het eerst dat de geschiedenis van de repatriëring van Nederlands-Indische mensen zo treffend in beeld wordt gebracht. Inmiddels heeft de film, sinds de bescheiden release in januari, al meer dan 8.000 bezoekers getrokken.

Na de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheid van Indonesië werd de situatie voor (Indische) Nederlanders onhoudbaar en waren ze noodgedwongen Indonesië te verlaten. In totaal zijn zo’n 300.000 (Indische) Nederlanders in de jaren vijftig en zestig naar Nederland gerepatrieerd. Na hun aankomst in de havens van Rotterdam, Amsterdam en op Schiphol werden zij opgevangen in zgn. contractpensions. Meestal was het leven in zo’n contractpension allesbehalve luxe. De hotels waren oud en slecht onderhouden. De kamers waren klein en moesten soms plaats bieden aan meer dan zes personen. Het eten was er vaak beroerd. Voor de betaling van dit verblijf werd door de Nederlandse overheid zestig procent van het verdiende salaris ingehouden. De verschillen in de tijdelijke onderkomens waren erg groot: naast opvang in gewone pensions werden Indische gezinnen ook opgevangen in het Koninklijk paleis het Loo en in kamp Westerbork.

\Vanuit hun gemeenschappelijke turbulente geschiedenis in Nederlands Indië vertellen repatrianten voor het eerst vrijuit over hun eerste opvang in het naoorlogse Nederland. Zij werden vaak met vragen geconfronteerd als: “Waar hebben jullie Nederlands geleerd?” en “Woonden jullie daar in een boomhut?” alsof ze recht uit de jungle kwamen. Schrijnende herinneringen en humorvolle verhalen worden afgewisseld door verhelderende - filmjournaals en prachtige nooit eerder vertoonde filmbeelden van het leven in Indië van vóór de oorlog. Voor Indische Nederlanders een feest van herkenning en voor andere kijkers een eye-opener. Een film om niet te missen.

Contractpensions - Djangan Loepah is de nieuwste film van Scarabeefilms, het productiebedrijf van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich en haar broer Leonard Retel Helmrich, dat prestigieuze prijzen ontving voor onder andere de films over het leven in het hedendaagse Indonesië: De Stand Van De Zon (2002) en Stand Van De Maan (2005).

Regie: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
Camera: Leonard Regel Helmrich
Muziek: Dio Oberon
Montage: Jasper Naaijkens
Producent: Joris Naaijkens/Scarabeefilms


UIT HET ARCHIEF