:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Just Entertainment >> PERSBERICHT: MISS AUSTEN REGRETS
PERSBERICHT: MISS AUSTEN REGRETS
Bron: Just Entertainment - Datum: 2009-04-11 - Geplaatst door: Ann

Biografisch BBC-kostuumdrama Miss Austen regrets op DVD
In de loop der jaren zijn alle romans van Jane Austen met succes verfilmd. Het leven van de gevierde Britse schrijfster zelf is tot op heden echter onderbelicht gebleven. Daarin brengt de BBC nu verandering, met Miss Austen Regrets. Deze avondvullende biografische film, in Nederland uitgezonden op 15 maart 2009 door de NCRV, wordt op DVD uitgebracht door Just Entertainment.

Miss Austen Regrets is gebaseerd op authentieke dagboeken en brieven en vertelt over de laatste jaren van Jan Austen. Het verhaal begint als de schrijfster al tegen de veertig loopt. Ze is nog steeds gelukkig als vrijgezel. Maar wanneer haar nichtje Fanny haar om hulp vraagt bij het uitzoeken van een geschikte echtgenoot, wordt Jane's zelfverzekerdheid aan het wankelen gebracht. Ze blikt terug op de mannen in haar eigen leven en de keuzes die ze heeft gemaakt. Had ze bijvoorbeeld de financiële rampspoed in haar familie kunnen voorkomen door in te gaan op het aanzoek van een rijke grootgrondbezitter? In Miss Austen Regrets zien we hoe de vrouw die een nieuwe norm creëerde in de romantische literatuur zelf stierf zonder ooit haar eigen Mister Darcy te hebben ontmoet. 

De hoofdrol in Miss Austen Regrets wordt op indrukwekkende wijze vertolkt door Olivia Williams (The Sixth Sense, Rushmore). Zij maakt van Jane Austen een heerlijk gecompliceerd personage. Zo droeg ze ertoe bij dat de pers in binnen- en buitenland unaniem zeer enthousiast was over de film. De recensent van de gezaghebbende Britse krant The Guardian schreef bijvoorbeeld over Miss Austen regrets: “Een uitstekende film... met prachtige observaties, een lust voor het oog en met acteerprestaties waar ik met open mond van bewondering naar heb zitten kijken." Naast Olivia Williams telt de cast nog diverse andere gerenommeerde sterren, zoals Greta Scacchi (Daniel Deronda, Emma), Pip Torrens (The Commander,The Chatterley Affair) en Adrian Edmondson (Bottom, The Young Ones).

Jane Austen (1775-1817)was een van de meest geliefde auteurs van haar tijd. Haar romans bieden de lezer een helder inzicht in het leven van vrouwen aan het begin van de 19e eeuw en de relaties tussen liefde, geld, huwelijk en maatschappelijke status. Austen begon al met schrijven toen ze nog een tiener was. Haar eerste roman, Sense And Sensibility, verscheen in 1811, nadat haar broer Henry haar had geholpen in de onderhandelingen met een uitgever. Na dit geslaagde debuut volgden voor haar dood in 1817 nog drie romans: Pride And Prejudice, Mansfield Park en Emma. Postuum verschenen daarna nog Persuasion en Northanger Abbey.