:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Just Entertainment >> PERSBERICHT: WORLD WAR II BEHIND CLOSED DOORS
PERSBERICHT: WORLD WAR II BEHIND CLOSED DOORS
Bron: Just Entertainment - Datum: 2009-04-07 - Geplaatst door: Werner
WORLD WAR II BEHIND CLOSED DOORS
Docudrama over de achterkamertjes van WOII

Liefhebbers van de kwalitatief hoogstaande oorlogsdocumentaires van de BBC kijken er al een tijdje naar uit: de dvd-release van het zesdelige docudrama World War II: Behind Closed Doors. De gelauwerde documentairemaker Laurence Rees vertelt daarin het verhaal van de geheime onderhandelingen die Sovjetdictator Josef Stalin tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde met Hitler, Churchill en Roosevelt. De DVD verschijnt half april.

De geheime onderhandelingen tussen de leiders van de Europese grootmachten hebben tot op de dag van vandaag het gezicht van Europa bepaald, maar over wat er zich achter de gesloten deuren in Teheran, Jalta en Potsdam precies afspeelde, is niet veel bekend. Met Behind Closed Doors biedt Rees de kijker voor het eerst een blik achter de schermen. De Britse documentairemaker noemt het zijn meest ambitieuze project tot nu toe. Rees heeft een grote staat van dienst als filmmaker. Zijn documentaires over de Tweede Wereldoorlog ontvingen vele prijzen waaronder en Emmy Award. In 2005 kreeg Rees zelfs het eredoctoraat van de Universiteit van Sheffield aangeboden voor het belang van zijn documentaires voor de geschiedschrijving van WOII.

In Behind Closed Doors draait alles om de vraag hoe het kan dat Stalin - net als Hitler verantwoordelijk voor miljoenen slachtoffers – alle ruimte kreeg om tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn terreur voort te zetten. Rees deed drie jaar lang onderzoek in archieven in Duitsland, Engeland, Rusland, Amerika en Polen om het antwoord te vinden. Hij stuitte op onthullend bronnenmateriaal en sprak met vele ooggetuigen, waaronder voormalige leden van Stalins geheime dienst.

In zes afleveringen neemt Rees de kijker mee in het politieke steekspel tussen de grote leiders. Internationale topacteurs als Bob Gunton (24, Desperate Housewives) spelen de ontmoetingen tussen Stalin, Churchil en Roosevelt na. De reconstructies worden afgewisseld met zowel historisch als nieuw beeldmateriaal. Rees trok met zijn filmcrew heel Europa door. Het bracht hem tot aan de afgelegen noordkust van Rusland, waar de Duitse marine met toestemming van Stalin een geheime marinebasis vestigde die de nazi’s in staat stelden om via de Noordelijke IJszee de Stille Oceaan te bereiken.

Het zesdelige docudrama stelt de rol van Stalin in het Europa van de jaren veertig in een nieuw daglicht. Ook de gewetensstrijd waarin de Engelse premier Winston Churchill verkeerde wordt in de serie haarfijn blootgelegd. De Engelse premier had een afkeer van het communisme maar in de strijd tegen de nazi’s waren de Sovjets een welkome bondgenoot. Moest hij daadwerkelijk gaan samenwerken met een tiran als Stalin? Ook brengt Rees aan het licht dat de geallieerden zich aan het einde van de oorlog steeds meer zorgen maakten over het door Stalin bezette Oost-Europa. Hadden zij er wel goed aan gedaan om met Stalin samen te werken nu miljoenen mensen daar hun vrijheid verloren?