:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Just Entertainment >> PERSBERICHT: THE WAR
PERSBERICHT: THE WAR
Bron: Just Entertainment - Datum: 2009-02-20 - Geplaatst door: Werner
THE WAR
Unieke Amerikaanse documentaireserie over WOII op DVD

The War (2007) is een 14-delige documentaireserie waarin de veelvuldig bekroonde filmmaker Ken Burns de Tweede Wereldoorlog bekijkt vanuit een uniek perspectief. We zien hoe de oorlog werd beleefd door doodgewone Amerikanen, zowel in de vuurlinie als aan het thuisfront. Deze indrukwekkende serie verschijnt in maart 2009 op DVD via Just Entertainment.

Voor The War werd een zeer bijzonder uitgangspunt gekozen. Cineast Ken Burns selecteerde vier steden en dorpen in totaal verschillende delen van de Verenigde Staten: Waterbury (Connecticut) in het oosten, Mobile (Alabama) in het zuiden, Sacramento (California) in het westen en het boerendorp Luverne (Minnesota) richting het noorden. In deze plaatsen werd op zoek gegaan naar verhalen van mensen die de oorlog hadden meegemaakt. Veteranen vertellen over hun gruwelijke ervaringen in de strijd, van de Normandische kusten tot aan Okinawa. ‘Thuisblijvers’ halen herinneringen op aan het werken in de oorlogsindustrie en de angst voor slecht nieuws over familieleden en vrienden aan het front.

The War duurt 15 uur en er werd maar liefst zeven jaar aan gewerkt. Grote namen uit Hollywood verleenden hun medewerking, onder wie topacteurs als Samuel L. Jackson en Tom Hanks. De stemmige muziek werd gecomponeerd door jazzcoryfee Wynton Marsalis. De Amerikaanse pers was unaniem lovend over The War. Zo zei Oprah Winfrey in haar tv-show: “Ik kan u vertellen dat het echt een meesterwerk is. Het zal uw leven verrijken.” De Wall Street Journal noemde The War ‘...diepgravend en ontroerend...’ en de New York Times betitelde de serie als ‘...poëtisch en fascinerend...’. Voor tv-zender PBS was The War de best bekeken serie in tien jaar tijd.

Ken Burns (1953) is een Amerikaanse regisseur en producent van documentaires. Hij staat vooral bekend om de manier waarop hij gebruik maakt van historische archiefbeelden en foto’s. Burns brengt foto’s vaak tot leven door langzaam in te zoomen op een bepaald detail en vervolgens zijn camera langzaam langs diverse details op de foto te laten glijden. Deze werkwijze werd in de loop der jaren een soort handelsmerk voor Burns; in kringen van filmmakers wordt zelfs gesproken over het ‘Ken Burns Effect’. Naast The War tekende Ken Burns voor hoog gewaardeerde producties als The Civil War (1990), Baseball (1994) en Jazz (2001). Met zijn documentaires sleepte hij onder meer zeven Emmy Awards in de wacht.