:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Just Entertainment >> PERSBERICHT: DANIEL DERONDA
PERSBERICHT: DANIEL DERONDA
Bron: Just Entertainment - Datum: 2009-02-03 - Geplaatst door: Werner
DANIEL DERONDA
Historische BBC-hitserie Daniel Deronda op DVD

Just Entertainment komt in februari 2009 met de DVD-release van de vierdelige Britse tv-serie Daniel Deronda. Dit klassieke BBC-kostuumdrama uit 2002 was in Groot-Brittannië een enorme hit. Mede dankzij een meeslepende verhaallijn, met tijdloze thema’s als verwrongen liefde, sadisme, politiek fanatisme en zelfopoffering, trok de serie wekelijks zo’n zes miljoen trouwe kijkers.

Daniel Deronda is gebaseerd op de gelijknamige laatste roman van de Victoriaanse schrijfster George Eliot (1819 - 1880), die werd geboren als Mary Ann Evans. Het verhaal speelt zich af in de tweede helft van de negentiende eeuw. Centraal staat de gecompliceerde liefdesrelatie tussen de mooie, levenslustige en ietwat egocentrische Gwendolen Harleth (Romola Garai) en de gevoelige, zorgzame en uiterst intelligente Daniel Deronda (Hugh Dancy; Madame Bovary). Daniel is geboren als onecht kind en wordt geplaagd door twijfels over zijn identiteit. De voornaamste reden dat hij verliefd wordt op Gwendolen is dat hij de kwetsbaarheid en wanhoop ziet die achter haar trotse façade schuilgaan. Maar Gwendolen wordt gedwongen tot een liefdeloos huwelijk met de kille aristocraat Henleigh Grandcourt (Hugh Bonneville; Notting Hill), die ook nog eens een duister geheim met zich meedraagt.

Het script voor Daniel Deronda werd geschreven door de veelvuldig bekroonde Britse scenarist Andrew Davies, die bijvoorbeeld ook tekende voor de tv-serie Pride And Prejudice en de mateloos populaire Bridget Jones-films. Naast de eerdergenoemde acteurs bestaat de cast van Daniel Deronda uit grote namen als Edward Fox (Ghandi, Day Of The Jackal), Celia Imrie (Bridget Jones's Diary), Jodhi May (Tipping The Velvet) en Greta Scacchi (Presumed Innocent).

De roman Daniel Deronda veroorzaakte bij de publicatie in 1876 veel rumoer in het toen nog zeer preutse Engeland. Het boek wierp een onthullend licht op de donkere kanten van de samenleving en stelde menselijke en sociale kwesties aan de kaak die nog altijd actueel zijn. Met Gwendolen Harleth en Daniel Deronda creëerde George Eliot twee van de meest fascinerende en mysterieuze personages uit de Victoriaanse literatuur.