:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Filmfreaks >> PERSBERICHT: RELEASES KOINOBORI SEPTEMBER 2008
PERSBERICHT: RELEASES KOINOBORI SEPTEMBER 2008
Bron: Filmfreaks - Datum: 2008-08-21 - Geplaatst door: Werner
Koinobori a collection of Japanese cinema classics verzamelt het beste van de Japanse cinema met hoogtepunten uit het oeuvre van Japanse grootmeesters als Akira Kurosawa, Takeshi Kitano, Hideo Gosha, Keisuke Kinoshita en Masaki Kobayashi. Iedere uitgave uit deze collectie bevat een uitgebreide filmbespreking en biografie van de regisseur. Koinobori verwijst naar de vlaggenstokken met karpervissen die overal in Japan te zien zijn.

HARAKIRI

Harakiri is het traditionele zelfdodingsritueel van de samoerai en stelt een vernederde Japanse militair in staat om toch eervol naar het hiernamaals te reizen. Deze gruwelijke plicht uit Bushido, de erecode van de samoerai, vormt het uitgangspunt voor Masaki Kobayashi’s nihilistische meesterwerk Harakiri (1962).

In 1630 kloppen kort na elkaar twee berooide en onteerde ronin aan bij de clan van het huis Iyi, ieder met het verzoek om onder samoerai te mogen sterven. De eerste is een wanhopige jongeman die voor een bedelaar wordt gehouden. De tweede is veteraan Hanshiro Tsugumo (Tatsuya Nakadai), die tijdens zijn sterfceremonie op de binnenplaats van het huis zijn levensverhaal vertelt aan de verzamelde rangen. Naarmate het treurige relaas vordert, lijkt de clan-oudste onrustiger te worden. Welk geheim verbergt hij?

Als aanklacht tegen de verwrongen mores van de Japanse elites is het streng vormgegeven Harakiri ongeëvenaard. In 1963 won Kobayashi er de Prix spécial du Jury in Cannes mee.

DVD details:
Regie: Masaki Kobayashi
Cast: Tatsuya Nakadai, Rentaro Mikuni, Tetsuro Tamba
Herkomst: Japan, 1962
Speelduur: 134 min.,
Geluid: Japans 2.0 (mono)
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld

Extra's:
• Boekje,
• Trailers van Koinobori releases


THE ASSASSIN

The Assassin speelt zich af in het woelige Japan van na 1853, het jaar waarin vier Amerikaanse stoomfregatten voor de kust van Edo verschenen om het keizerrijk te dwingen de grenzen voor buitenlandse handel open te stellen. In de vaak ondoorzichtige strijd tussen de verschillende politieke Nippon-groeperingen mengt zich de meesterloze samoerai Hachiro Kiyokawa (Tetsurô Tamba). In opdracht van het Tokugawa-shôgunaat, dat hem gratie verleent voor de moord op een politieman, werft de charismatische ronin Kiyokawa huurlingen om tegen de keizerlijke loyalisten op te trekken. Maar hoe betrouwbaar is de sluwe zwaardvechter met de priemende blik en sardonische hoonlach?

Masahiro Shinoda’s briljante en tegendraadse zwaardvechtersfilm uit 1964 schetst een historisch accuraat en somber beeld van de laatste dagen van het shôgunaat, waarin politiek geweld, sociaal onrecht en moreel verval de boventoon voeren. Het hoofdpersonage Kiyokawa is dan ook niet fictief, maar een historische figuur.

DVD details:
Regie: Masahiro Shinoda
Cast: Tetsuro Tamba, Shima Iwashita, Eji Okeda
Herkomst: Japan, 1964
Speelduur: 104 min.
Geluid: Japans 2.0 (mono)
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld

Extra's:
• Boekje,
• Trailers van Koinobori releases