:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Belgian Anti-Piracy Foundation >> NIEUWSBERICHT: BAF ZET STRIJD DOOR
NIEUWSBERICHT: BAF ZET STRIJD DOOR
Bron: Belgian Anti-Piracy Foundation - Datum: 2005-07-09 - Geplaatst door: Werner
Piraterij op het werk

Eén van de problemen waar BaF haar aandacht op vestigt is de piraterij op de werkplaats. Zo was er begin mei nog het geval van een werknemer van het ministerie van het Brussels gewest, die op de werkplaats openlijk gekopieerde films verspreidde. Na een anonieme klacht lichtte BaF de lokale politie van Brussel hieromtrent in. Op 3 mei werd dan een huiszoeking bij de persoon in kwestie uitgevoerd. Er werden 170 gekopieerde films in beslag genomen, alsook lijsten met een aanzienlijk aantal titels, die hij op het werk verspreidde en waaruit men een keuze kon maken.

Videotheken

In het kader van een gecoördineerde actie met de politie van de zone Brussel Hoofdstad - Elsene werden op 19 mei vier Brusselse videotheken gecontroleerd. In totaal werden 300 illegale films geconfisceerd.

Bij een controle van twee videotheken trof de federale politie van Luik op 26 mei een 300-tal gekopieerde DVD's aan. Het ging hier zowel om Zone 1-DVD's als om films die de zaakvoerder van de twee videotheken thuis downloadde, op DVD-R schijfjes brandde en nadien in zijn videotheken te huur aanbood (titels zoals Star Wars III: Revenge Of The Sith, Sin City... die ten tijde van deze actie nog maar net in de Belgische biosopen verschenen waren).

Onlangs kwam er een einde aan een lang durende procedure die BaF lopen had tegen een videotheek in St.Gillis. Over een periode van 4 jaar (tussen juni 1999 en februari 2003) heeft BaF de zaak in kwestie zeven maal gecontroleerd en telkens werd ze positief bevonden. Alle controles samen hebben geleid tot de inbeslagname van 865 illegaal gekopieerde films. Op 9 juni jongstleden deed de correctionele rechtbank van Brussel uitspraak in dit dossier. Rekening houdend met de voortdurende inbreuken gepleegd door de betrokkene en de onwil om zijn illegale activiteiten te staken, veroordeelde de rechter hem tot het betalen van een boete van € 41.500 en, op burgerrechtelijk vlak, tot het betalen van een schadevergoeding van € 94.000 (€ 100 per illegale film en per burgerlijke partij).

22 juni: controle van vier Brusselse videotheken, waarvan drie positief bleken. In totaal werden 86 illegale DVD's in beslag genomen alsook 43 gekopieerde DVD-R's.

Films en PlayStation spellen geconfisceerd

In samenwerking met de GDA (Gerechtelijke Dienst van het Arrondissement) en de CCU (Computer Crime Unit) van Gent, ging BaF over tot een huiszoeking op een privé-adres in het Gentse (2 mei jongstleden). Er werden 231 illegale DVD's, 86 gekopieerde Playstation spellen en 21 PC-games in beslag genomen.

Bij een huiszoeking te Bergen op 9 mei werden maar liefst 1048 gekopieerde DVD's in beslag genomen, alsook 158 gekopieerde audio-cd's en 74 PlayStation 2 spellen.

Op 11 mei werden in Willebroek twee huiszoekingen uitgevoerd door de lokale politie. Op het ene adres werden 700 gekopieerde DVD's en 3 PC's met DVD-branders geconfisceerd. Op het tweede adres, een persoon van wie bekend was dat hij zich bevoorraadde bij de eerstgenoemde, werden nog eens 142 gekopieerde DVD's in beslag genomen.

De sectie 'economisch-financiële criminaliteit' van de lokale politie van Bergen nam op 30 mei in een privé-woonst 1300 gekopieerde DVD's in beslag.

3 juni: het CCU van Charleroi neemt 1000 illegale DivX-films in beslag ten huize van een internetpiraat.

Ten huize van een particulier werden op 5 juni bij een huiszoeking door de politiedienst van de zone Bilzen-Hoeselt-Riemst 654 gekopieerde DVD's en 64 PlayStation spellen geconfisceerd. Er werden tevens 2 CD's aangetroffen met daarop de nodige software om PlayStation games te kopiëren.

Standhouders op heterdaad betrapt

Op de overdekte markt van Battice en de brocante van Grand-Rechain werden op 29 mei twee piraten op heterdaad betrapt terwijl ze gekopieerde films te koop aanboden. In totaal werden 500 films geconfisceerd (ter plaatse) en twee PC's met elk meerdere DVD-branders (ten huize van de piraten). Het ging hier om een netwerk van meerdere personen die verschillende lokale markten voorzagen in het nieuwste filmaanbod. Eén iemand donwloadde de films en brandde ze op schijfjes om op de ene markt te verkopen en daarnaast bevoorraadde hij nog eens twee andere personen die dan de kopies op andere markten gingen verkopen.

5,5 ton DVD's vernietigd

30 juni: het parket van Brussel laat 60.000 DVD's (5,5 ton) vernietigen. Deze stock werd twee jaar geleden in beslag genomen door de douane van Moeskroen in het kader van een onderzoek van BaF, opgevolgd door de federale politie van Doornik. Het betrof een piraat die op illegale wijze in grote hoeveelheden DVD's liet persen aan de hand van vervalste documenten (als zou hij daarvoor de toestemming van de officiële rechthebbenden hebben verkregen). Deze illegale stock verkocht hij dan aan grootwarenhuizen, tevens d.m.v. vervalste documenten en getuigschriften.