:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Lumière >> PERSBERICHT: AALTRA EN CLEAN
PERSBERICHT: AALTRA EN CLEAN
Bron: Lumière - Datum: 2005-06-29 - Geplaatst door: Werner
AALTRA
DVD release 27/07/05

Een road-movie voor rolstoelgebruikers. Onderkoelde, tragikomische oneerbiedigheden uit Wallonië. Twee vijandige buren raken verlamd ten gevolge van een gewelddadig dispuut. Dit vormt de start van een vreemde reis naar Finland, doorspekt met een reeks surrealistische ervaringen en ontmoetingen met op het einde van de rit een bekende Fin: Aki Kaurismäki! Cameo's zijn weggelegd voor ondermeer de regisseur van Ultranova, Benoît Poelvoorde, wereldkampioenen motorcross Stefan Everts en Joel Robert en ook de Finse cultregisseur Aki Kaurismäki. De film is overigens al in de prijzen gevallen. In februari 2004 won Aaltra de publieksprijs op het filmfestival van Rotterdam. Ook op het filmfestival van het Roemeense Cluj mochten de regisseurs prijzen in ontvangst nemen: de prijs van de studentenjury en de prijs van het publiek. Aaltra bevat heel wat extra’s zoals hilarische kortfilms, weggelaten scènes, de clip van Bouli en een verrassingsfilm !

"Grappigste Belgische film sinds mensenheugenis." De Standaard
"De even melige als brutale humor van Aaltra gaat gepaard met wanhopige melancholie, een raak gevoel voor timing, een goed gevoel voor de schoonheid van zwart-wit en een ruime blik voor strakke kaders." Het Parool

Release: 27/07/05
Regisseur/Cast: Benoit Delépine en Gustave Kervern (Grolandsat, Toc Toc Toc)
Ondertitels: NL
Lengte: 93 min.CLEAN
DVD release 27/07/05

Nadat zij verscheidene jaren hebben samengeleefd is het voor Lee Hauser en Emily Wang (Maggie Cheung) afgelopen. Van het zorgeloze leventje van roem en geld is niks meer over. Alleen een kind dat bij Lee’s ouders werd ondergebracht. Wanneer Lee na een overdosis sterft, wordt Emily veroordeeld voor drugsbezit. Bij haar vrijlating besluit zij naar Parijs te gaan, waar zij ooit nog woonde. Haar enige obsessie is haar zoon Jay, die opgroeit bij Lee’s ouders. Wil zij hem ooit terugzien dan moet ze haar leven opnieuw inrichten en 'clean' worden... Olivier Assayas werkte zich op van criticus tot regisseur en scenarist en deed dit met verve. Na zijn film IRMA VEP uit 1996 doet zijn naam ook buiten Frankrijk een belletje rinkelen. Maggie Cheung kreeg voor deze rol op het filmfestival van Cannes 2004 de prijs voor beste actrice. De film heeft een integere soundtrack met muziek van o.a. ambient-meester Brian Eno en een opgemerkt optreden van ex-Massive Attack zanger en triphop goeroe Tricky. De DVD telt vele extra's waaronder 60 minuten interviews.

"Nick Nolte – waardig, sterk, ontroerend – was nooit beter, en Maggie Cheung (...) maakt indruk." Humo

Release: 27/07/05
Regisseur: Olivier Assayas (Les Destinées Sentimentales, L'enfant de l'hiver, Alice et Martin)
Cast: Nick Nolte (Hotel Rwanda, Thin Red Line, Cape Fear,...), Maggie Cheung (Chinese Box, Tian Mi Mi)
Ondertitels: NL
Duur: 106 min.

UIT HET ARCHIEF