:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE
EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-12-01
FILM
Filmbeleving is een subjectieve zaak, en laat ons daar maar gelukkig om wezen. Wat voor de ene een meesterwerk is, is voor de andere niet meer dan een drol. Ideaal dus voor wie in het leven geregeld zin heeft in een partijtje bekvechten, en daar is deze Everything Everywhere All At Once uiterst geschikt voor. Door het feit dat deze film uit de A24-stal komt, krijgt deze titel de nodige aandacht met een hele hoop reviews als gevolg (want natuurlijk wil iedereen die zien), met quotaties die variëren van één pover sterretje tot de volle vijf. Veel hangt af van je smaak, maar ook van het moment dat je de film bekijkt, want hier moet je echt wel voor in de juiste sfeer zijn.
Daniel Kwan en Daniel Scheinert, die eerder al met Swiss Army Man een legertje fans bijeen verzamelden, maken het de kijker er niet gemakkelijk op. Zeggen dat deze film niet in één hokje te vangen is, betekent dan ook meer dan zo maar wat luie journalistiek. Kort door de bocht zou je kunnen stellen dat Everything Everywhere All At Once een martial arts-variant is op Eternal Sunshine Of The Spotless Mind, maar dan wel met de zotheid van Quentin Dupieux. Bent u er nog?
Wie er bijvoorbeeld problemen mee heeft dat op een bepaald ogenblik de vingers van de acteurs zonder reden veranderen in hot dogs, begint maar beter niet aan deze absurditeit, die veel inspanningen van de kijker vergt. Niet alleen is er een hoog tempo van martial arts-gevechten die amper bij te houden zijn, maar word je overdonderd door verschillende filmstijlen en diverse aspect ratio’s. Dit maar om te zeggen dat Daniel Kwan en Daniel Scheinert zich geen jota aantrekken van filmregels. Soms is alles chaos en moet je uit de chaos maar de kunst halen.
De essentie is dat iedere mens verschillende identiteiten heeft die elk in een apart universum leven. Dat ervaart Evelyn (Michelle Yeoh), die samen met haar echtgenoot Waymond (Ke Huy Quan) een wasserette runt. De vrouw heeft geen tijd voor zichzelf, en nog minder voor haar man of haar dochter. Door de drukte merkt ze niet eens dat haar echtgenoot een echtscheiding wil, en ook de dochter, die haar moeder probeert duidelijk te maken dat ze lesbisch is, krijgt niet de volle aandacht. Daar komt verandering in als het gezin samen met de opa uitgenodigd worden op de belastingdienst, waar ze door de kranige Deirdre Beaubeirdre (Jamie Lee Curtis) ondervraagd worden over hun louche boekhouding.
Zoals gezegd is Everything Everywhere All At Once een hyperkinetische waterval van beelden waar je noch kop noch staart aan krijgt. Het voordeel is dat je een film in handen hebt die er geen seconde hetzelfde uitziet, maar het is ook een stijl die aardig op de zenuwen kan werken, ofschoon je met gemak iemand tegen het lijf kan lopen die deze zenuwslopende aanpak net datgene vindt wat deze titel zo uniek maakt. Hoe dan ook duurt Everything Everywhere All At Once veel te lang, en is dit een film die zich net iets te veel gedraagt als de aandachtshoer die een mep verdient. Everything Everywhere All At Once levert sowieso originele cinema op, maar of je dat nu goed of slecht vindt, hangt louter en alleen van je smakpapillen af.
BEELD EN GELUID
Everything Everywhere All At Once is een film waarin alles uitgehaald wordt wat er uit te halen valt, en dat geldt zeker voor het kleurenpalet. Trop is te veel, zei ooit een bekend Belgisch politicus, en dat geldt zeker en vast voor deze film, want je weet niet waar je eerst naar moet kijken, zeker niet met het verschroeiende tempo dat daarbij komt. Maar puur technisch levert dit een vitaal kleurenpalet op om de duimen en vingers bij af te likken. Van mankementen, maar die had je natuurlijk ook niet verwacht, is er geen sprake. Ook de luidruchtige DTS-HD MA 5.1-geluidsband is er één om compleet tureluut van te worden. Niet alleen door de ontelbare schreeuwen die nodig zijn om de martial arts-technieken de nodige luister bij te zetten, maar ook omdat de film zonder reden van de ene taal naar de andere verspringt. Maar wederom, technisch is hier niets op aan te merken.

EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze Blu-ray.

CONCLUSIE
Everything Everywhere All At Once is zeker geen film voor iedereen. Wie zweert bij rustgevende cinema en kriebels krijgt van camera’s die draaien alsof ze gemonteerd zijn op een kermisattractie, zou hier wel eens een afkeer van kunnen hebben. Toch is de film veel te origineel om het niet uit te proberen. Te betreden op eigen risico.coverStudio: The Searchers

Regie: Dan Kwan, Daniel Scheinert
Met: Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan, Jenny Slate, Harry Shum Jr., James Hong

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
12

Speelduur:
139 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461879530


Beeldformaat:
2.39:1/1.85:1 HD

Geluid:
Engels / Mandarijn  / Kantonees / Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij