:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NINJABABY
NINJABABY
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-11-25
FILMS
Films over onverwachte zwangerschappen vind je meer dan genoeg. Alleen is het jammer dat het meestal gaat om loodzware drama’s waar je je achteraf als mens alleen maar ellendiger door voelt, wat niet wegneemt dat dit geen goede cinema kan zijn. Maar kan een frisse feelgoodkomedie over dit onderwerp? Absoluut, en ook al is het wat sneu en vooral goedkoop om Ninjababy te omschrijven als de Noorse versie van Juno, is het wel een vlag die de lading dekt. Maar zoals gezegd is hier alles op zijn Noors, inclusief de droge, maar vaak spitsvondige humor. Mannelijke lezers die nu al naarstig op zoek zijn naar het beschermende fleecedekentje om zich te hoeden voor de drek die naar hun hoofd zal gegooid worden, kunnen alvast opgelucht adem halen. Deze Noorse komedie is wel vanuit het standpunt van de vrouw geschreven en op de aftiteling is het zonneklaar dat de crew vooral een vrouwelijk onderonsje was, maar deze film voelt geen seconde aan als alweer zo’n feministisch betoog dat met het onvermijdelijke vingertje gepaard gaat. Neen, Ninjababy is speels en vooral een goede film.
Rakel (Kristine Kujath Thorp) is net de twintig voorbij, maar ze heeft nog helemaal geen zin om als een saaie volwassene door het leven te gaan. Hiervoor staan er nog te veel onderwerpen aangekruist op haar to do-lijst, allemaal dingen die je alleen maar kan doen als je vrij bent en aan niemand gebonden bent. Helaas is de niet op haar mondje gevallen Rakel ook een kleine flierefluiter. Wie zijn gat in Noorwegen verbrandt, moet ook daar op de blaren zitten, en dat geldt eveneens voor Rakel, die onverwachts zwanger wordt. Rakel weet niet zo goed wie de vader is, maar ze gaat ervan uit dat het haar leraar aikidotrainer Mos (Nader Khademi) is waarmee ze het laatst in bed is gedoken omdat hij zo heerlijk naar boter ruikt. Dan maar abortus plegen, denkt de jonge moeder, want die to do-lijst moet toch uitgevoerd worden, maar helaas is Rakel geen twee maanden zwanger zoals ze denkt, maar wel zes. Een verschil met verregaande gevolgen. Niet alleen is hierdoor een legale abortus onmogelijk, maar is het tevens uitgesloten dat Mos de vader is. De Noorse overloopt het lijstje van alle mogelijke kandidaten, en komt op Pik Jezus (Arthur Berning) uit, een leegloper die zijn bijnaam alle eer aandoet.
Qua verhaal verschilt dit gegeven niet zo veel van de zoveelste romcom, maar het is vooral de frisse manier waarop regisseur Yngvild Sve Flikke te werk gaat en het feit dat je naar echte mensen kijkt (en niet naar door Hollywood-scriptschrijvers verzonnen figuren) die Ninjababy origineel, en vooral zo uitnemend maken. Kristine Kujath Thorp vertolkt op een rake en vertederende wijze een jonge vrouw die wel dwaze fouten maakt, waardoor je het arme wicht af en toe wel eens een mep rond de oren wil verkopen (ja sorry, we weten dat we dit nu niet meer mogen schrijven), maar toch leef je volop met haar mee, zeker omdat haar eigen wereldje gebouwd is rond twijfels wat haar aangenaam kwetsbaar maakt, en haar wens om het in haar leven als striptekenaar te maken. Dat laatste is geen toeval, want de film is gebaseerd op de graphic novel Fallteknikk van Inga Sætres, die zelf ook betrokken was bij de film, en dat door het embryo weer te geven als een stripfiguur dat alsmaar met zijn moeder praat en haar met de nodige raad bijstaat.
BEELD EN GELUID
Ninjababy verscheen bij ons via Cherry Pickers, en zoals we het ondertussen gewend zijn van dit label krijgen we wederom een dvd waar de grootste zorg aan besteed is, en waardoor het loont om je er zuurverdiende centen aan te spenderen. We zullen het maar niet over de IKEA hebben, maar zoals bijna iedere Scandinavische film oogt ook hier alles kil, maar wel met zeer natuurlijke kleuren die vooral varianten op wit zijn. De detaillering is meer dan voldoende, terwijl de Noorse Dolby Digital 5.1 gewoon zijn werk doet zonder echt op te vallen.

EXTRA’S

Er staan geen extra’s op dit schijfje.
CONCLUSIE
Laat je vooral niet ontmoedigen door het feit dat dit wederom een film is over abortus, want deze Noorse titel verwerkt dit thema op een frisse en pientere manier. Ninjababy is er één voor alle leeftijden, maar ook voor alle genders. Tip!cover
Studio: Cherry Pickers Film

Regie: Yngvild Sve Flikke
Met: Kristine Kujath Thorp, Tora Christine Dietrichson, Nader Khademi.

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461879417


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Noors Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij