:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GHOST RIDER
GHOST RIDER
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-01-05
FILM
Overdag is Johnny Blaze (Nicolas Cage, en als jonge knaap vertolkt door Matt Long) een weirdo die alsmaar naar de platen van The Carpenters luistert, zijn cocktailglas vult met snoepjes en koffie uit de koffiekan slurpt. Eens de nacht valt verandert hij in een skeletachtig wezen dat met zijn zowel letterlijk als figuurlijk vlammende motor op bevel van de duivel allerlei karweitjes moet opknappen. Hij is dan ook de Ghost Rider. Niet dat dit alter ego Johnny bevalt, maar alles heeft te maken met een deal die hij als jonge twintiger met de duivel (Peter Fonda) sloot zodat zijn vader genas van kanker. Mephostoteles hield zich aan zijn woord. Zijn vader herstelde in een oogwenk, alleen verongelukte die een paar uur laten tijdens het uitvoeren van één van zijn motorstunts. Je vertrouwt die duivel beter nooit. Blaze is een gebroken man die zelfs zijn liefje (Eva Mendes) niet meer kan zien. De enige weg om van het met bloed ondertekend contract te geraken, is het uitschakelen van Blackheart (Wes Bentley), de zoon van Mephistoteles, die de troon van zijn vader naar zich wil toetrekken.
Het verhaal is niet meer dan een bewerking van Faust, het belangrijkste werk van de Duitse schrijver Johann Wolfgang von Goethe. Een treurspel dat ontelbare filmversies kreeg, zoals Bedazzled van Stanley Donen, Crossroads van Walter Hill, Faust van F.W. Murnau en wellicht de meest ondergewaardeerdevan allemaal: Phantom Of The Paradise van Brian De Palma. Maar Ghost Rider is dus een Marvelverfilming. Wel eentje uit de Sony-stal, en één van de weinige waarin Stan Lee niet te zien was, de man was er dan ook compleet niet betrokken. Naar Marvelnormen was de film verre van een succes en was het destijds vooral een dvd-hitje, en vooral filmvoer voor Nicolas Cage-fans.

De vertolking van Cage (inclusief bloempotkapsel) is meteen ook zo wat het enige positieve wat er uit dit CGI-gedrocht te bespeuren valt. Cage, die in het echte leven Nicolas Kim Coppola heet, is zelf een fervent comicfan
die zijn naam liet veranderen door Cage, wat gebaseerd is op het stripkarakter Luke Cage. Helaas kwam hij nooit echt aan de bak toen de rollen voor de comicverfilmingen werden uitgedeeld, zo overwoog men om hem de Green Goblin te laten spelen in Spider-Man van 2002, maar dat ging niet door, net als het Superman-project van Tim Burton dat vrij vlug in de prullenmand verdween. En dus moet Cage zich tevreden stellen met de Ghost Rider-franchise. Niet dat hij dit minderwaardig vond, want Cage heeft op zijn bovenarm (jawel!) een Ghost Rider-tatoeage staan.
Je merkt maar al te goed dat Cage er helemaal voor gaat waardoor hij de broodnodige adrenaline is van de film. Sam Elliot is ook wel goed, maar dat is nu eenmaal omdat Sam Elliot altijd goed is. Voor de notulen noteren we hier ook het filmdebuut van Rebel Wilson, waarin we voor het eerst kennis konden maken met haar vrij degoutante, alsmaar weerkerende karaktertypetje. Eva Mendes blinkt uit in oppervlakkigheid, maar het is vooral de CGI die deze film volledig om zeep haalt. Alles ziet er spuuglelijk uit, en uiteindelijk stelt het niet meer voor dan een aflevering uit Buffy, The Vampire Slayer, maar met meer budget en met Nicolas Cage. Ook al was dat laatste maar op het nippertje, want Johnny Depp aasde ook op de rol, maar Mark Steven Johnson, die een paar jaar eerder (het veel betere) Daredevil regisseerde, ging gelukkig niet op dit aanbod in. De film bracht genoeg op om Mark Neveldine en Brian Taylor vier jaar later de (nu compleet vergeten) sequel Ghost Rider 2: Spirit Of Vengeance te laten maken. Maar om terug naar de kern van de zaak te maken, Ghost Rider verdient alleen de aandacht van Cage-fans of voor mensen die een fetisj hebben voor CGI-overdaad.
BEELD EN GELUID
Jaren geleden (wie weet toen de dieren nog spraken) recenseerde Werner de Blu-ray, maar dit gaat dus om de dvd, die je zonder al te veel problemen op diverse stalletjes op een rommelmarkt kan aantreffen. Spendeer dan ook niet te veel geld aan deze disk. Er zijn geen mankementen, maar alle kleuren zien er hopeloos afgeleefd uit, net als de CGI, wat allesbehalve aantrekkelijk is. Een bijkomend minpunt is ook de ondertiteling, die zowat 1/4e van het schermoppervlakte opeist. De geluidsband is een functionele, maar weinig spectaculaire Dolby Digital 5.1.

EXTRA'S
Op de Blu-ray staan er nog wat extra's (ook al gaf Werner een notering onder de vijf), maar op deze dvd moet je het zien te stellen met alleen maar twee commentaartracks, eentje met regisseur Mark Steven Johnson die vergezeld wordt van speciale effecten-supervisor Kevin Mack, en een ander van de producent.
CONCLUSIE
Voor Nicolas Cage-fans zal Ghost Rider wel zijn charmes hebben, maar voor anderen zal deze Marvel-comic net iets te veel aanvoelen als hopeloos gedateerde CGI-overdaad.cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Mark Steven Johnson
Met: Nicolas Cage, Eva Mendes, Wes Bentley, Sam Elliott, Donal Logue, Peter Fonda

Film:
4/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609588781


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Twee audiocommentaren
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij