:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FREAKY FRIDAY
FREAKY FRIDAY
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-11-19
FILM
Als we het over Freaky Friday hebben, dan denkt iedereen onmiddellijk aan de remake met Jamie Lee Curtis en Lindsey Lohan. Weinig hebben echter weet van het origineel uit 1976, en eentje met nog wel Jodie Foster in de hoofdrol. Toen de film uitkwam, vertelde Foster wel aan haar vriendjes dat Doldwaze Vrijdag (zoals die bij ons heette) haar lievelingsfilm was, maar toen haar gevraagd werd om een cameo te spelen in de remake, weigerde Foster met de commentaar dat ze niks meer met Freaky Friday wilde te maken hebben.

Ook al speelde ze in datzelfde jaar een tienerhoertje in Taxi Driver, was de film een rem op haar carrière. Net zoals bijvoorbeeld Kurt Russell lag ook Jodie Foster onder Disney-contract. Het huis van de muis produceerde in de jaren '70 tal van jeugdfilms, en daar was deze Freaky Friday één van. Zonder deze Freaky Friday had de carrière van Foster er wel eens helemaal anders kunnen uitzien, want George Lucas wilde voor de rol van prinses Leia in Star Wars een vrij jonge actrice en dacht meteen aan Foster. Fosters moeder vond het echter te riskant om het contract met Disney te verbreken en overhaalde haar dochter om toch maar voor Freaky Friday te gaan.
De film waarin Charlene Tilton (Lucy uit Dallas!) haar debuut maakte, was gebaseerd op de gelijknamige roman van Mary Rodgers uit 1972. Een film over body switching werd al in de jaren zestig gedaan in de Star Trek-aflevering Turnabout Intruder, waarin Captain James Kirk en Dr. Janice Lester van lichaam wisselden. In Freaky Friday gebeurt dat tussen Annabel (Jodie Foster) en haar moeder Ellen Andrews (Barbara Harris). Waarom dit vreemd mirakel gebeurt, wordt nooit uit de doeken gedaan, en dat is in feite niet nodig. Ook al is deze jeugdfilm uit 1976 Disney klassieker dan klassiek, zijn de fratsen hilarisch.

De jonge tiener zit opgesloten in het lichaam van de huisvrouw. Ook al voert die haar taken naar behoren uit, staat ze al eens te swingen achter het fornuis of neemt ze een skateboard om boodschappen te doen. Haar echtgenoot Bill Andrews (John Astin) kan zijn ogen niet geloven en legt haar de taak op om te koken voor zijn vijfentwintig collega’s die op bezoek komen. Van politieke correctheid was er in 1976 nog lang geen sprake, ook niet bij Disney. Ondertussen groeit Annabel (in feite haar moeder dus) uit tot de beste leerling van de klas, en dit tot grote nijd van haar vriendinnen, die geen nood hebben aan een uitslovertje.
Freaky Friday passeerde bij ons wel eens de revue op televisie (ieder volwassen kind zal zich wel herinneren dat de BRT iedere zaterdag om zes uur ’s avonds een Disneyfilm uitzond), maar in Amerika is dat verhaal zo goed als cultureel erfgoed. Naast de Lindsay Lohan-remake uit 2003 was er in 1995 naast een tv-film met Shelley Long en Gaby Hoffmann ook nog een musicalversie. Het zal wel iets met melancholie te maken hebben, en nog meer met het natuurtalent dat Jodie Foster was, maar Freaky Friday is zo’n jeugdfilm die zowel de kinderen als de volwassenen aansprak zonder dat het woord verveling naar boven komt. De grapjes zijn wel van een Jommeke-niveau, maar dat belet niet dat dit een zeer leuke film is om eens aan te zetten.

BEELD EN GELUID

Wie Disney+ in huis heeft kan deze film op de allerbeste manier bekijken, maar de dvd die destijds werd uitgebracht op Disney is van een zeer hoog niveau. De kleuren zien er wel '70’s uit, maar de detaillering is naar dvd-normen ontzettend scherp. Kortom, als je deze ergens vindt op een rommelmarkt of in de kringloopwinkel mocht tegenkomen, dan is meepakken de boodschap. De geluidsband is een standaard Dolby Digital 5.1 waarin de actiegeluiden en de dialogen wat op één niveau liggen, maar ook hier kun je het woord verzorgd gebruiken.
EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze disk.

CONCLUSIE

We gaan niet beweren dat de versie uit 2003 slechter is dan dit origineel (daar is de liefde voor Lindsay Lohan iets te groot voor), maar Freaky Friday is een geweldige jeugdfilm voor jong en oud met een schitterende Jodie Foster.cover
Studio: Disney

Regie: Gary Nelson
Met: Barbara Harris, Jodie Foster, John Astin, Patsy Kelly, Dick Van Patten, Vicki Schreck

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1976

Leeftijd:
AL

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711875969270


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Zweeds, Noors, Ests, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij