:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FANTASTIC BEASTS 3 - THE SECRETS OF DUMBLEDORE
FANTASTIC BEASTS 3 - THE SECRETS OF DUMBLEDORE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-08-26
FILM
Op zijn zoektocht naar een pas bevallen Qilin wordt magizoöloog Newt Scamander (Eddie Redmayne) overvallen door Credence Barebone (Ezra Miller) en twee andere acolieten van Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen). De drie stelen een pasgeboren jong, maar realiseren zich niet dat de moeder net het leven heeft geschonken aan een tweeling. Newt ontfermt zich over het andere jong, en dat wordt de inzet van een bittere strijd. Gellert Grindelwald heeft immers nog altijd niet de pogingen opgegeven om de macht te grijpen en de Dreuzelwereld uit te roeien, en het ziet ernaar uit dat zijn grootste tegenstander, Albus Dumbledore (Jude Law) niet in staat is om hem te stoppen. De twee hadden namelijk eertijds een homoseksuele relatie, en ze hebben in hun jeugdige onbezonnenheid een bloedeed gezworen waardoor ze elkaar niet kunnen kwetsen. Terwijl Grindelwald hoopt de taak om Dumbledore het hoekje om te helpen kan uitbesteden aan Credence, die feitelijk Dumbledores neef Aurelius is, de bastaardzoon van zijn broer Aberforth (Richard Coyle), verzamelt Dumbledore enkele getrouwen rondom zich, waaronder Newt, maar ook de Dreuzelbakker Jacob Kowalski (Dan Fogler), die nog altijd treurt omdat zijn vriendin Queenie (Alison Sudol) naar Grindelwald is overgelopen.
Door de magie van de Qilin kan Grindelwald op de acties van Dumbledore anticiperen, dus de verschillende leden van zijn team worden ingezet in een plan waarvan niemand het hele plaatje kent, maar dat uiteindelijk tot zijn ontmaskering moet leiden. En het zal nodig zijn. In de tovenaarswereld zijn namelijk verkiezingen op til, waarbij Anton Vogel (Oliver Masucci) zal worden opgevolgd door ofwel Liu Tao (Dave Wong), ofwel Vicência Santos (Maria Fernanda Cândido). Het Duitse ministerie van Magie oordeelt echter dat de aanklachten tegen Grindelwald ongegrond zijn, en ze spreken de magiër vrij van alle wandaden die hij begaan zou hebben, wat voor Grindelwald het signaal is om zich als derde kandidaat in de verkiezingsrace te werpen. Hij heeft bovendien de Qilin gedood en weer tot leven gewekt, zodat die hem zal aanwijzen als een kandidaat met zuivere gewetensintenties. Het enige gevaar dat hem nog kan bedreigen in zijn greep naar de macht, is dat Newt Scamander op het cruciale moment zou komen opdagen met de nog levende Qilin...
De Fantastic Beasts-serie, die oorspronkelijk uit vijf films zou bestaan en een directe opvolger zou zijn van de wereldwijd succesvolle Harry Potter-franchise, ligt op apegapen. De films deden aan de kassa niet wat ervan verwacht werd, alhoewel de coronapandemie daar wel voor iets tussen zal zitten, maar ook auteur J.K. Rowling viel met haar hoofd op het kapblok van de woke-extremisten die haar onder vuur namen omwille van een uitspraak dat mensen die menstrueren gewoon "vrouwen" genoemd mogen worden. Rowling heeft natuurlijk overschot van gelijk, maar de lichtgeraakte zieltjes deden haar in de ban, en ze mocht zelfs niet meer opdraven in de reünie naar aanleiding van het twintigjarig jubileum van de franchise. Toen die storm was gaan liggen, stak een andere op rond de figuur van Johnny Depp, die door zijn ex Amber Heard werd beschuldigd van huiselijk geweld, terwijl Depp beweerde dat het net andersom was. De rechtbank oordeelde uiteindelijk in het voordeel van Depp, maar het kwaad was al geschied, en Depp, die in The Crimes Of Grindelwald nog de rol van de antagonist vertolkte, werd naar de uitgang begeleid en vervangen door Mads Mikkelsen, een vervanging die, alle respect voor Mikkelsen, compleet overbodig was.
Toen dié affaire bedwongen was, kwam de volgende geest uit de fles. Notoire relschopper Ezra Miller maakte het bij meer dan één gelegenheid bijzonder bont, zo erg zelfs dat Warner ermee dreigt de komende The Flash-film, waarin hij de hoofdrol speelt, niet uit te brengen. Miller zit intussen in de psychiatrie om zijn driftbuien te leren controleren, maar ook dat straalde weer af op de Fantastic Beasts-film - tegenwoordig is een parkeerboete al voldoende om in ongenade te vallen in Hollywood, dus dat Miller in een grote franchise als deze opdraaft, is voor sommige woke-adepten al genoeg om de hele franchise te schrappen. Kortom, vanuit politiek correct oogpunt mag het al een wonder heten dat de hele franchise niet op de brandstapel is beland.

En toen kwam corona en de tegenvallende recette aan de kassa van de bioscoop. Waar oorspronkelijk sprake was van vijf films in het Fantastic Beasts-universum, is de toekomst van een vierde en een vijfde film intussen heel onzeker geworden. The Secrets Of Dumbledore kreeg dan ook nog eens inhoudelijke kritiek te verwerken van de Potterfans omdat in de filmfranchise meermaals gezondigd wordt tegen de continuïteit van de franchise. Zo is er Fiona Glascott die in de film de jonge Minerva McGonagall speelt. De film speelt zich af in de jaren '20, terwijl in de Harry Potter-saga duidelijk wordt gesteld dat McGonagall in de jaren '50 is geboren. Waar we hier eventueel nog een draai aan zouden kunnen geven dat het misschien niet om hetzelfde personage gaat maar iemand uit dezelfde familie die dezelfde naam draagt, kan hetzelfde niet gezegd worden van Albus Dumbledore, die plots in de tweede film Verweer tegen Zwarte Kunsten doceert, wat volgens de Potter-overlevering ook niet waar was. Waar Rowlings oorspronkelijke reeks boeken er net voor bekend stonden dat alle plotelementen netjes in elkaar pasten, staat de Fantastic Beasts-franchise vol met dergelijke schoonheidsfoutjes, dat puristen er zich aan beginnen ergeren.
Nochtans is The Secrets Of Dumbledore een degelijke film, waarin duidelijk de parallellen worden getrokken tussen de machtsgreep van Grindelwald en de opkomst van het nazisme in Duitsland, zonder dit er evenwel té nadrukkelijk in te wrijven. Een vrolijke kinderfilm zoals Harry Potter And The Philosopher's Stone is dit echter al lang niet meer. Dat bovendien uitgerekend Rowling beschuldigd wordt van anti-wokestandpunten in te nemen is des te opmerkelijker omdat ze in deze film voor het eerst duidelijk en onbetwistbaar stelt dat Albus Dumbledore homoseksueel is, zonder daar een verwijt aan te koppelen (behalve dan misschien zijn partnerkeuze, maar dat is een ander verhaal). The Secrets Of Dumbledore blijft natuurlijk net als zijn twee voorgangers een overladen film, die een zekere voorkennis vereisen over de Wizarding World, of je loopt er hopeloos in verloren. In tegenstelling tot de Harry Potter-films is de wereld van Newt Scamander bleek en ontdaan van de meeste humor, zaken die de eerste reeks films net dat beetje extra meegaven.
BEELD EN GELUID
Dat The Secrets Of Dumbledore inhoudelijk een duistere film is, wordt nog eens onderstreept door de beeldtransfer, alhoewel op UHD uitermate veel moeite werd gestoken om detaillering en kleurnuance niet verloren te laten gaan. Men heeft geopteerd voor een triple layer-schijf, en dat was wellicht een zeer verstandige beslissing. De detaillering is zeer fijn, en omdat de meeste speciale effecten zeer organisch van aard zijn, is het des te mooier om te merken dat deze naadloos overvloeien in de echte wereld en dat het praktisch onmogelijk is om het CGI-aspect ervan te fileren. Bij de bijhorende Blu-rayschijf is de compressie iets problematischer, want naast het feit dat de schijf maar de helft van de capaciteit heeft maar toch dezelfde Atmos-tracks omvat, bevat deze ook nog eens anderhalf uur aan bonusmateriaal, wat gewoon te veel is voor één schijf. De Atmostrack is impressionant en levendig, en vooral zeer evenwichtig, waarbij de dialogen of de muziek nergens in de verdrukking komen. De surrounds zijn alomtegenwoordig en ook de subwoofer komt agressief uit de hoek.
EXTRA'S
Al het bonusmateriaal staat op de Blu-ray. De schijf opent met de documentaire The Dumbledore Family Tree (8:38), waarin ten behoeve van volledigheid nog eens een overzicht wordt gegeven van de stamboom van de Dumbledores, wat na alle Harry Potter- en Fantastic Beasts-films eens een welkom gegeven is. In Dumbledore Through the Ages (7:23) komen naast regisseur David Yates en auteur J.K. Rowling ook de twee nog overlevende acteurs aan het woord die Dumbledore gestalte hebben gegeven, Richard Harris en Jude Law, om te spreken over het centrale personage dat in beide franchises te zien is. In Magical or Muggle (4:32) worden cast en crew aan een raadspelletje ontworpen, en The Magic of Hogwarts (5:47) laat naast Jude Law ook enkele van de minder prominente acteurs zoals Victoria Yeates en Callum Turner herinneringen ophalen aan de sets uit de diverse films. Even More Fantastic Beasts (6:24) toont ons de digitale creatie van de nieuwe fabeldieren, alsook enkele oude bekenden, en in Newt in the Wild (4:48) spreekt onder meer Eddie Redmayne over de openingsscène waarin Newt in zijn natuurlijk biotoop zit. The German Ministry of Magic (4:57) gaat na de Amerikaanse en Franse over de nieuwe locatie van het Duitse ministerie in deze derde film, en in A Dumbledore Duel (4:00) zien we de voorbereidingen voor het duel tussen Albus en zijn neef. The Candidates' Dinner (4:46) is opnieuw de analyse van de speciale effecten van een scène, net als Erkstag Jailbreak (4:51) en Battle in Bhutan (5:42). Hierbij komen telkens de meer technisch onderlegde crewleden aan het woord. Er zijn vijf verwijderde scènes (7:15), en als toemaatje krijgt u in The Secrets of Cursed Child (4:51) een schaamteloze plug om u naar het theater te lokken voor het Harry Potter-toneelstuk.

CONCLUSIE

De derde film in de Fantastic Beasts-serie zal eerder de geschiedenis ingaan omwille van de diverse controverses die zich rondom de filmset afspelen dan om de film zelf, en dat is een beetje spijtig. Desondanks beginnen er zich toch wat barstjes in de anders flink gebetonneerde wereld van Rowling af te tekenen. Warner levert een bijzonder goede UHD af waar weinig op af te dingen valt, wellicht mocht er qua extra nog een commentaartrack bij.


cover
Studio: Warner

Regie: David Yates
Met: Eddie Redmayne, Jude Law, Mads Mikkelsen, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Willam Nadylam, Callum Turner, Jessica Williams, Victoria Yeates, Poppy Corby-Tuech, Fiona Glascott

Film:
7/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
9

Speelduur:
142 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5051888259733


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels Dolby Digital 5.1
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Catalaans Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Pools, Tsjechisch, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "The Dumbledore Family Tree"
• Documentaire "Dumbledore Through the Ages"
• Documentaire "Magical or Muggle"
• Documentaire "The Magic of Hogwarts"
• Documentaire "Even More Fantastic Beasts"
• Documentaire "Newt in the Wild"
• Documentaire "The German Ministry of Magic"
• Documentaire "A Dumbledore Duel"
• Documentaire "The Candidates' Dinner"
• Documentaire "Erkstag Jailbreak"
• Documentaire "Battle in Bhutan"
• 5 verwijderde scènes
• Documentaire "The Secrets of Cursed Child"

Andere recente releases van deze maatschappij