:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VERONICA GUERIN
VERONICA GUERIN (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-10-07
FILM
"You'd do the same. If you saw those kids on the street, you would do the same." (Veronica Guerin)
De naam van regisseur Joel Schumacher hoor je het meest vallen als men het over slechte Batman-sequels heeft, maar de Amerikaanse cineast die als kostuumontwerper voor Car Wash, Sparkle en The Wiz begon heeft toch een heleboel knappe titels gemaakt die nu wat in de vergetelheid zijn geraakt maar recht hebben op herwaardering zoals deze Veronica Guerin uit 2003.
De naam van Veronica Guerin is bij ons alleen maar bekend wegens de film, maar in Ierland is deze journaliste van de Sunday Independent een ware heldin, die met haar artikels de moedige strijd aanbond tegen de Ierse drugsbaronnen uit Dublin en dat met haar leven heeft moeten bekopen. Cate Blanchett, die overigens de enige niet-Ierse uit de cast is, vergeleek in een interview de Ierse situatie van toen met die van de gangs in Los Angeles. Politici weten maar al te goed waar de problemen zich bevinden, maar zo lang de middenklasse er geen last van heeft, laat men maar rustig begaan. Ouders uit de Ierse arbeidersklasse keken met lede ogen toe hoe hun jonge kroost het slachtoffer werd van malafide criminelen die de touwtjes (en dus ook de lokale politiek) strak in handen hadden. Guerin komt via gesprekken met jonge druggebruikers bij John Traynor (Ciarán Hinds) terecht, die een soort loopjongen is binnen de criminele onderwereld die iedere vlegel kent. Via hem krijgt ze informatie over de drugsbaron John Gilligan (Gerard McSorley), maar de journaliste heeft het niet door dat dit een list is om zo de concurrentie uit te schakelen.
Veronica Guerin is een zeer waarheidsgetrouw relaas van een journaliste die, ondanks de vele bedreigingen, niet wilde stoppen. Iemand moet de vuile was buiten hangen, en ondanks de hoge risico's beschouwt de vrouw deze netelige klus als haar job, en dus plicht. Hoewel Jodie Foster eveneens in de running was voor deze rol, hadden de producers onverwijld hun ogen gericht op Cate Blanchett, die met volle overtuiging en zeldzame klasse deze rol neerzet. De rest van de cast bestaat uit karakterkoppen die je waarschijnlijk wel niet van naam kent, maar wel van gezicht, en uiterst geschikte kerels zijn om deze Ierse trawanten te vertolken, waaronder Colin Farrell, die je hier in een kleine rol ziet, en die dankzij Schumacher met Tigerland en Phone Booth aan zijn Hollywood-carrière begon. Deze biografie zit weliswaar volgepropt met melodramatische momenten, maar Schumacher heeft zich goed weten beheersen en schonk deze Ierse legende de film die ze onweerlegbaar verdient.
BEELD EN GELUID
Op dvd is Veronica Guerin gemakkelijk te vinden, maar voor de Blu-ray moet je voor deze Buena Vista-titel (wat destijds een onderdeel van Walt Disney was) bij Kino Lorber terecht. En onze trouwe lezers of fysieke verzamelaars weten daarmee dat dit automatisch betekent dat het schijfje regiogebonden is. Deze transfer heeft een Engelstalige ondertiteling en een zeer realistische cinematografie, waarin niet de minste korrelvorming te zien valt. De geluidsband is een functionele DTS-HD MA 5.1 die ondersteund wordt door een prachtige score van Harry Gregson-Williams.
EXTRA'S
De extra's die je hier op terugvindt zijn overgenomen van de dvd en zijn dus niet in HD. Je hebt naast een audiocommentaar met Joel Schumacher, er ook één met de schrijvers Carol Doyle en Mary Agnes Donoghue. Public Masks, Private Fears: The Making Of Veronica Guerin duurt 11 minuten, waarin men vooral aandacht schenkt aan de echte Veronica Guerin. Jerry Bruckenheimer is een producer die zichzelf belangrijk vindt, en dus tref je hier een 20 minuten-durend gesprek aan met de man over waarom hij geld wilde pompen in deze film. Naast een trailer en een weggelaten scène is er een archiefopname van 3 minuten waarin je de echte Veronica Guerin ziet nadat ze een journalisten-award kreeg.

CONCLUSIE
Veronica Guerin is een wat ondergesneeuwde film uit 2003 waarin Cate Blanchett op uitmuntende wijze gestalte geeft aan de legendarische Ierse journaliste die ten strijde trok tegen de lokale drugsmaffia en dat met haar leven moest bekopen.coverStudio: Kino Lorber

Regie: Joel Schumacher
Met: Cate Blanchett, CiarŠn Hinds, Brenda Fricker, Gerard McSorley, Don Wycherley, Colin Farrell

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
A

Genre:
Biografie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2003

Leeftijd:
R

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
738329232306


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Audiocommentaar met Joel Schumacher
• Audiocommentaar met schrijvers Carol Doyle en Mary Agnes Donoghue
• Public Masks, Private Fears: The Making Of Veronica Guerin
• A Conversation With Producer Jerry Bruckenheimer
• Deleted Scene
• The Real Veronica Guerin Speaks
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij