:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMALLVILLE - SEIZOEN 5
SMALLVILLE - SEIZOEN 5 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-10-02
SERIE
Voor de tweede keer in 16 jaar heeft een meteorietenregen Smallville verwoest. In het midden van de meteorietenstorm is er ook opnieuw een ruimteschip geland, vlak voor de neus van Lana (Kristin Kreuk), alleen is er geen mens die haar gelooft, behalve misschien Lex Luthor (Michael Rosenbaum), die maar wat geïnteresseerd is in alles wat nog maar van verre naar iets buitenaards ruikt. Het ruimteschip brengt naast een nieuwe vijand ook de konde dat binnen afzienbare tijd Zod op de planeet zal landen, met de bedoeling de mensheid te vernietigen, net zoals hij met de Kryptonianen heeft gedaan. Clark Kent (Tom Welling) zoekt de hulp van zijn vader Jor-El (Terence Stamp) om de dreiging het hoofd te bieden, maar zijn ongehoorzaamheid kost hem zijn gaven. Als gewone mens kan hij eindelijk een relatie aanknopen met Lana, maar die relatie staat onder een bijzonder slecht gesternte, en wanneer Clark zijn gaven terugkrijgt, zal er bij wijze van betaling iemand in zijn naaste omgeving moeten sterven. Chloë (Allison Mack) bekent intussen tegen Clark dat ze van zijn gaven op de hoogte is, en ze fungeert dan ook met plezier als co-piloot in de vele uitdagingen die Clark te wachten staan. Zijn onvermogen om ook aan Lana zijn geheimen op te biechten drijft deze laatste in de armen van wie hij het minste vertrouwt...
Na het eerder makke vierde seizoen zit dit vijfde seizoen van Smallville op kruissnelheid. Erica Durance wordt voltijds aan boord gehesen als Lois Lane, de rol van Chloë wordt opgewaardeerd nu ze op de hoogte is van Clarks buitenaardse afkomst, en daarnaast begint het lijstje van diegenen die van dat laatste feit op de hoogte zijn, schrikbarend groot te worden. Dit vijfde seizoen zorgt meteen voor enkele tie-ins met andere DC-franchises, want waar in de aflevering Run van seizoen 4 al kennismaakten met The Flash, volgen dit seizoen Aquaman (in de toepasselijk getitelde aflevering Aqua), Cyborg (in de al even toepasselijk getitelde aflevering Cyborg) en Vengeance (driemaal raden hoe de aflevering in kwestie heet). Met het oog op de volgende seizoenen zullen het nog niet de laatsten zijn.
Het vijfde seizoen van Smallville bevat een perfecte dwarsdoorsnede van wat de reeks zo aantrekkelijk maakt: passie, verraad, liefde, bedrog, afscheid, leven en dood, allemaal door de ogen van de jonge Clark Kent, die zijn plaats in de wereld zoekt, met zijn adoptiefvader (John Schneider) als moreel kompas en zijn echte vader Jor-El - of toch een AI-simulatie daarvan - als tegenpool. De centrale vraag in vele afleveringen is of Clark in staat is om kwaad aan te richten om zo groter kwaad te vermijden, en telkens opnieuw komt het morele dilemma piepen, in die mate zelfs dat Clark op het einde van het seizoen aan het kortste eind trekt, en het alweer een tijdje duurt vooraleer de cliffhanger zijn ontknoping kent. Voeg daarbij een schare acteurs en actrices die bijzonder goed in hun rol zitten, en dit vijfde seizoen van Smallville is er alweer één om te koesteren.

AFLEVERINGEN

Disk 17:
89. Arrival
De meteorietenregen heeft het huis van Jonathan en Martha (Annette O; Toole) verwoest; Clark is samen met Chloë op de Noordpool beland, waar uit de grond het Fortress of Solitude is verrezen. Daarbinnen wil Jor-El Clark zijn verdere opleiding geven, omdat het de enige manier is om de planeet te behoeden voor een ramp, maar Clark wil in de eerste plaats Chloë in het ziekenhuis krijgen. Jor-El stemt toe, op voorwaarde dat Clark voor zonsondergang terug is. Intussen zijn er twee aliens, Aethyr (Alana de la Garza) en Nam-Ek (Leonard Roberts), in een ruimtetuig geland waar Lana het kon zien, en ze zijn op zoek naar Kal-El. Én ze zijn bereid iedereen die hen tegenhoudt in hun zoektocht tot moes te slaan. Clark kan de twee tegenhouden, maar is niet op tijd terug voor zijn afspraak met Jor-El, en als straf verliest hij zijn superkrachten.
90. Mortal
De schade van de meteorietenregen wordt opgekuist, en het is dik aan tussen Clark en Lana. Dan ontsnappen drie gevaarlijke gangsters, Tommy Lee (Kenny Johnson) en een sinistere tweeling (Brad en Todd Mann) uit Belle Reve. Ze hebben in de cel straffe verhalen gehoord over Clark, en ze gijzelen zijn familie opdat hij spuitjes met kryptoniet zou kunnen gaan stelen in Level Three van Luthercorp, want Tommy is daaraan verslaafd. Alleen: Clark heeft geen krachten meer!

91. Hidden

Gabriel Duncan (Johnny Lewis), de vroegere computertechneut van Smallville High, heeft via zijn vader de lanceercodes van een kernraket verworven, en hij is van plan om Smallville met al zijn meteoorfreaks van de kaart te vegen. Alleen pocht hij met zijn plan bij Chloë, die prompt Clark verwittigt. Clark is echter nog altijd zijn krachten kwijt, en Gabriel schiet hem dood. In het hiernamaals wordt Clark opnieuw geconfronteerd met Jor-El, die bezit heeft genomen van het lichaam van Lionel Luthor (John Glover), en in ruil voor het opnieuw in bezit komen van zijn krachten zal er iemand in de naaste omgeving van Clark sterven.

92. Aqua

Na een ongeluk waarbij Lois (Erica Durance) haar hoofd stoot op een springplank, wordt ze uit het water gevist door Arthur Curry (Alan Ritchson), een hunk die een wel bijzondere band heeft met het water. Clark betrapt hem wanneer hij een bom wil leggen in een laboratorium van Lex. Arthur wil de Leviathan vernietigen, een wapen dat duikboten onschadelijk kan maken maar massieve schade toebrengt aan het leven in de zee. Clark en Arthur ontdekken elkaars geheim en besluiten samen te werken. Clark geraakt op de universiteit geïntrigeerd door de lessen van geschiedenisprofessor Milton Fine (James Marsters), die op zoek is naar een assistent om de handel en wandel van LexCorp in kaart te brengen.
93. Thirst
Chloë solliciteert bij Pauline Kahn (Carrie Fisher) om een job te krijgen bij de Daily Planet. Kahn geeft haar een kans: ze moet een deugdelijk artikel schrijven. Ze komt op het spoor van een vrouwelijke studentenclub, Tri Psi Sorority, waarvan de leden vampieren zijn. Elk jaar kiest het zusterschap een nieuw lid, en dit jaar is Lana uitverkoren. Eén en ander blijkt een uit de hand gelopen experiment van LuthorCorp te zijn. Professor Fine waarschuwt in zijn lessen voor machtswellustelingen als Lex, en komt rechtstreeks met hem in aanvaring.

94. Exposed

Chloë en Lois krijgen een oproep van Melissa Paige (Katherine Horsman), een hoertje dat, eens ze naar haar toe zijn gegaan, prompt wordt overreden. Jonathan krijgt bezoek van senator Jack Jennings (Tom Wopat), een oude vriend naar wie Clark opkijkt. Hij moet het in de komende verkiezingen opnemen tegen Lex Luthor, en net nu duikt er een foto op waarop hij in een club vertoeft met Melissa Paige op zijn schoot. Clark gebruikt zijn connecties om in de club op onderzoek te gaan, maar Chloë en Lois hebben net besloten om hetzelfde te doen... met Lois als stripper.

Disk 18:

95. Splinter
Clark wordt blootgesteld aan een meteoriet van zilver kryptoniet, waardoor hij helemaal paranoïde wordt. Hij meent dat er een aanslag op hem gepleegd wordt, dat Chloë zijn geheim gaat verraden aan Lionel Luthor, dat Lionel Jonathan Kent smeergeld geeft om het op te nemen tegen zijn zoon in de verkiezingen, en dat Lex een relatie heeft met Lana. De enige die Clark nog kan redden is een andere Kryptoniaan...
96. Solitude
Martha wordt getroffen door een verschijning aan de hemel, waardoor ze een levensbedreigende vlek op haar huid krijgt die haar langzaamaan verteert. Clark denkt dat Jor-El zijn dreigement hard maakt om iemand uit zijn kring van geliefden te doden, en hij schakelt Milton Fine in. Die beweert dat Clark het Fortress of Solitude moet vernietigen om Jor-El definitief uit te schakelen, die volgens Fine een dictator was en verantwoordelijk was voor de ondergang van Krypton. Fine is echter zelf de wegbereider van generaal Zod, en wil die terug tot leven wekken, zodat die de mensheid kan vernietigen. Chloë en Lois gaan op zoek in het warenhuis waar Lex de vliegende schotel heeft verborgen, op zoek naar vuiligheid waardoor ze eventueel zijn verkiezingscampagne kunnen dwarsbomen.

97. Lexmas

Op de avond voor Kerstmis wordt Lex neergeschoten terwijl hij een contact ontmoet die Jonathan Kent ten gronde kan richten. Hij heeft een bijna-doodervaring waarin hij een mogelijke toekomst ziet waarin hij met Lana getrouwd is en twee kinderen heeft, afstand heeft genomen van het Luthor-imperium en waarin Clark met Chloe getrouwd is. Zijn idyllische wereldbeeld wordt echter zwaar verstoord. Chloe heeft Clark intussen ingespannen om geschenkjes rond te brengen bij arme kinderen, en op zijn weg ontmoet Clark een kerstman (Kenneth Welsh) die op het punt staat zelfmoord te plegen omdat de geest van Kerstmis verdwenen is.

98. Fanatic

Waar Jonathan Kent eerst dreigtelefoontjes krijgt om hem uit de verkiezingsrace te laten terugtrekken, worden dit op de duur ook fysieke aanvallen. De daders blijken leden van de fanatieke studentenvereniging Students For Lex, waarvan de voorzitster, Samantha Drake (Annie Burgstede), wel héél erg geobsedeerd is door Lex. Ze wil zelfs tijdens een verkiezingsmeeting Jonathan neerschieten. Daarnaast is ook de campagnepot leeg, en Martha heeft geen andere keuze dan de royale donatie van Lionel Luthor te aanvaarden. Lana maakt zich intussen zorgen omdat Clark niet langer geïnteresseerd schijnt te zijn in seks met haar.
99. Lockdown
Twee agenten gijzelen Lex, die zich verschanst heeft in zijn panic room. De twee hebben het gemunt op het ruimteschip dat intussen verdwenen is. Omdat een patstelling dreigt, ontvoeren de twee Lana, en dwingen Lex de panic room open te maken. Lex maakt echter van de verwarring gebruik om Lana mee in de kamer te trekken. Sheriff Adams (Camille Mitchell) komt te hulp, maar ook zij kan niets doen... Wanneer Lex gewond blijkt, wil Lana de bergplaats van het schip onthullen in ruil voor medische hulp... maar de agenten blijken een maatje te fanatiek. Jonathan is intussen in alle staten wanneer hij verneemt dat het geld voor zijn campagne van Lionel afkomstig is, maar hij moet uiteindelijk inbinden.

100. Reckoning

Op de dag van de verkiezingen besluit Clark niet alleen om Lana de waarheid over zichzelf te vertellen, maar haar ook ten huwelijk te vragen. Daarmee zet hij een serie gebeurtenissen in gang die uiteindelijk leiden tot haar dood in een verkeersongeval. Clark smeekt daarop Jor-El om haar dood ongedaan te maken, en hij krijgt één kans om de dag opnieuw te beleven. Het kosmisch evenwicht moet echter gerespecteerd blijven, wat betekent dat een andere dierbare van Clark moet sterven...

Disk 19:

101. Vengeance
Op weg naar spullenhulp wordt Martha overvallen door twee bendeleden die het horloge van Jonathan afnemen en haar vervolgens de keel willen oversnijden. Ze wordt echter gered door een gemaskerde vigilante (Denise Quiñones). Clark voelt zich schuldig dat hij zelf het horloge niet heeft omgedaan, en gaat op zoek naar de dame, die door Chloë al snel de Angel of Vengeance wordt genoemd. Die wil echter haar naam liever niet in de krant zien verschijnen. Zelf is ze op zoek naar de moordenaar van haar moeder, alleen is ze niet zo vergevingsgezind als Clark. Martha krijgt het voorstel om Jonathans zitje in de senaat over te nemen.
102. Tomb
Chloë doet een zelfmoordpoging door haar polsen over te snijden. Ze is dan ook niet geheel zichzelf, en wordt geplaagd door dromen waarin een meisje haar om hulp smeekt. Lex will haar overbrengen naar Belle Reve, maar dankzij Clark kan ze uit het ziekenhuis uitbreken. Wanneer ze wordt ondergebracht in de Talon, beweert ze dat het lijk van het meisje uit haar visioenen in de muur zit - en ze blijkt nog gelijk te hebben ook. Alleen zit ze daar al een tijdje, en vindt Clark er niets anders terug dan een vergaan lijk. De geest van het meisje, Gretchen Winters (Leela Savasta), neemt daarop bezit van Chloë's lichaam, en de poppen gaan aan het dansen.

103. Cyborg

Doctor Hong (Rick Tae) laat Victor Stone (Lee Thompson Young) vrij uit de laboratoria van SynTechnics, een bedrijf dat jonge verkeersslachtoffers bij elkaar schraapt en er medische experimenten op uitvoert. Victor, die meer uit bionische robotonderdelen bestaat dan wat anders, gaat op de loop en wordt door Lana overreden; alhoewel Lana's auto perte totale is, heeft Victor geen schrammetje. Lana vraagt aan Clark om Victor te helpen onderduiken, en Victor zou graag in contact komen met zijn vriendin Katherine (Christie Laing), die in de veronderstelling leeft dat Victor dood is. Martha wordt intussen gechanteerd door iemand die een dvd heeft met beeldmateriaal waarop Clark te zien is die de explosie in de hangar 15 heeft overleefd.

104. Hypnotic

Clark wordt benaderd door Simone (Nichole Hiltz), een vamp die dankzij een juweel dat ze rond haar nek heeft hangen, iedereen kan hypnotiseren en naar haar pijpen kan laten dansen. Ze verleidt Clark en dwingt hem het uit te maken met Lana. Bovendien is Clark erg loslippig over zijn bovennatuurlijke gaven tegen haar. Het blijkt echter dat Simone in opdracht werkt. Lex is intussen naar Honduras afgereisd, op zoek naar professor Fine. Hij meent dat de professor in feite een agent is voor een geheime tak van de regering die buitenaards leven onderzoekt, en Fine laat hem in de waan.
105. Void
Clark gaat in Honduras op zoek naar Milton Fine, en vindt er minstens een aanwijzing dat het ruimteschip er moet geweest zijn. Lana papt aan met geneeskundestudent Lance (Patrick Currie), die experimenteert met een middel waarmee hij mensen kan doden en terug tot leven wekken. Lana geraakt verslingerd aan het spul, omdat ze daarmee wijlen haar ouders kan terugzien. Het middel is echter niet veilig en wanneer Lance's vriendin Ally (Michaela Mann) bezwijkt onder het middel, stuurt Chloë Clark op Lana af om haar te redden. Clark geraakt zelf geïnjecteerd, en in de wereld tussen leven en dood ziet hij Jonathan, die hem waarschuwt dat er nóg iemand is die zijn geheim kent.

106. Fragile

Martha en Clark ontfermen zich over Maddie (Emily Hirst), het pleegkind van Martha's stafchef Naomi (Anne Marie DeLuise). Maddie heeft de gave dat ze glas kan breken, en als ze opgewonden is, heeft ze haar gevoelens niet onder controle. De terechte vrees bestaat dat ze verantwoordelijk was voor de glasexplosie die Naomi heeft gedood. Clark kan echter tot haar doordringen en meent dat Maddie niet het monster is waar ze voor wordt afgeschilderd. Chloë vermoedt intussen dat er meer speelt tussen Lex en Lana dan gewone vriendschap, en zoals gewoonlijk steekt ze haar neus te diep in andermans zaken.

Disk 20:

107. Mercy
Lionel wordt ontvoerd door een sadist die hem onderwerpt aan allerlei dodelijke spelletjes, kennelijk uit wraak voor Lionel's poging om via Apex de macht van Lex over te nemen, een manoeuvre dat talloze mensen hun baan heeft gekost. Wanneer de sadist ook nog eens Martha in het spel betrekt, is het aan Clark om de twee te redden, en hij kan daarbij niets anders doen dan zijn gaven aan Lionel onthullen. Die beweert echter dat hij daar al lang over op de hoogte was.
108. Fade
Clark kan op het nippertje een zekere Graham Garrett (Alex Scarlis) voor een voorbijrijdende auto wegduwen. De man is echter een professionele huurmoordenaar die van zijn gave om onzichtbaar te worden gebruik maakt om moorden te plegen in afgesloten ruimtes waar kennelijk niemand anders bij aanwezig is. Graham denkt Clark, die net getuige is geweest van een kus tussen Lana en Lex, een plezier te kunnen doen met die laatste uit de weg te ruimen.

109. Oracle

Clark krijgt in een visioen zijn vader te zien, die hem waarschuwt dat hij Lionel Luthor moet doden, of dat anders de mensheid zal baden in een bloedbad. Natuurlijk is Clark niet zo lichtgelovig dat hij het spook van zijn vader op zijn woord gelooft, maar anderzijds is Lex wel bezig om samen met Milton Fine een virus te fabriceren dat de mensheid zou kunnen uitroeien, en mogelijk is Lionel de enige die hem kan stoppen.

110. Vessel

Lex wordt ontvoerd door het zwarte ruimteschip, en hij wordt uitverkoren om het lichaam te zijn waarin generaal Zod naar de aarde komt. Clark gaat te rade bij Jor-El hoe hij Zod kan tegenhouden, en de enige manier is om met een dolk Lex te doden. Maar uiteraard kan Clark zulks niet doen. Eens Zod het overneemt, stort hij de wereld in chaos...
BEELD EN GELUID
Deze set is enkel verkrijgbaar in de totale set van tien seizoen Smallville, en de uniforme afwerking maakt dat de kwaliteit weer vergelijkbaar is met de vorige seizoenen, wat u onder meer ook merkt aan het feit dat de nummering van de schijven gewoon doorloopt. In HD wordt het soms wel pijnlijk duidelijk dat sommige shots slechte CGI zijn, zoals nagenoeg elke shot van het gebouw van de Daily Planet en de daaropvolgende uitzoom op de skyline van Metropolis. De rest van de speciale effecten hebben daarnaast de tand des tijds min of meer doorstaan, mee door de lichte laag grain die het geheel wat minder steriel maakt, en Smallville heeft een aangenaam en fris kleurenpalet met aandacht voor details - je kan omzeggens de moedervlekken op Chloe's gezicht tellen. De DTS-HD MA 5.1-track die voor deze uitgave is gemaakt klopt met plezier de Dolby Surround 2.0-track van de dvd's en haalt soms uit met mooie richtinggevoelige geluidseffecten en een fijne score van Mark Snow.
EXTRA'S
Enige puntje van kritiek is dat niet alle extra's van de dvd het tot de Blu-ray hebben geschopt. De afleveringen Thirst en Splinter zijn voorzien van een audiocommentaar, en wellicht is het de juiste keuze om niet in herhaling te vallen door alle afleveringen van een audiocommentaar te voorzien zoals sommige andere reeksen, om de boel fris en luchtig te houden. Over de afleveringen versoreud staan er 22 verwijderde scènes (25:23), en ter gelegenheid van de honderdste aflevering, waarin een belangrijk personage de bühne verlaat, krijgen we de half uur durende documentaire Smallville's 100th episode: The Making Of A Milestone (29:52). Er is ook nog een fragment uit de documentaire Look, Up In The Sky! The Amazing Story Of Superman (6:29), die u compleet terugvindt op de één of andere Superman-verzamelbox, alsook als losse release. Verdwenen tegenover de dvd is echter de miniserie Vengeance Chronicles, goed voor 20 minuten entertainment, en een miniserie zoals The Chloe Chronicles op seizoenen twee en drie. Aangezien voor álle andere seizoenen al het bonusmateriaal bewaard is gebleven, veronderstellen we dat het hier om een stomme vergetelheid gaat.
CONCLUSIE
In het vijfde seizoen van Smallville wordt verhaalsgewijs een versnelling hoger geschakeld, en Warner brengt opnieuw een piekfijne Blu-ray uit, die echter een stukje bonusmateriaal mist.


coverStudio: Warner

Regie: James Marshall, Terrence O'Hara, Whitney Ransick, Bradford May, Paul Shapiro, Jeannot Szwarc, Rick Rosenthal, Michael Rohl, Peter Ellis, Greg Beeman, Glen Winter, Tom Welling
Met: Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Allison Mack, Annette O’Toole, John Schneider, John Glover, Erica Durance

Film:
9/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2005-2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
933 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888258545


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• 2 audiocommentaartracks
• 22 verwijderde scènes
• Documentaire "Smallville's 100th episode: The Making Of A Milestone"
• Fragment "Look, Up In The Sky! The Amazing Story Of Superman"

Andere recente releases van deze maatschappij