:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHUT IN
SHUT IN (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-06-14
FILM
Voor alle duidelijkheid hebben we het niet over de film uit 2016 met Naomi Watts, die net als deze krakkemikkige thriller de weinig originele titel Shut In meekreeg, wel hebben we het over deze met Rainey Qualley in de hoofdrol. Je hoeft Wikipedia niet te raadplegen, want Rainey is inderdaad de oudere zus van Margaret die tegenwoordig terecht één van de rijzende sterren in Hollywood is. Om het maar meteen te zeggen zoals het is, Rainey heeft misschien wat dezelfde looks als haar zus, maar zeker niet het zelfde acteertalent.
Bij ons kwam de film uit bij The Searchers, maar in de Verenigde Staten was Shut In een streamingstitel van het conservatieve The Daily Wire, en dan nog wel hun eerste eigen productie. Niet dat we wederom clichés uit de goot willen halen, maar in alle opzichten zie je dat dit een streamingstitel is. En dan hebben we het niet over het krappe budget waardoor deze thriller een veel te saaie rit is geworden, maar gewoonweg wegens het gemis aan enige originaliteit. Saai is nochtans niet een adjectief dat je gauw kan linken met D.J. Caruso, die als regisseur met hits als Disturbia, Taking Lives, I Am Number Four en XXX: Return Of Xander Cage reeds bewees dat hij weg kan met actie, maar hier loopt het dus fout.

Jessica Nash (Rainey Qualley) is een jonge moeder van twee kinderen die bezig is met het opknappen van haar huis zodat ze de woonst kan verkopen om zo te verhuizen. Al gauw wordt duidelijk dat de jonge vrouw ver weg wil zijn van haar echtgenoot Rob (Jake Horowitz), een brutale junk met losse handjes die bovendien ook nog eens optrekt met de marginale Sammy (Vincent Gallo), die in de nor zat wegens kindermisbruik. De titel is een spoiler van jewelste, want Jessica komt (jawel!) vast te zitten in een voorraadkamer die door de woedende echtgenoot met planken is vastgetimmerd.
Een film dus die zich doorgaans op één locatie afspeelt, en dat al na twintig minuten, waardoor een doorgewinterde filmkenner al lang weet dat men verdraaid origineel uit de hoek zal moeten komen om de komende zeventig minuten van deze titel uit te kunnen zitten zonder één geeuw. En dat is dus niet het geval! Qua horrorelementen moet je het stellen met een nagel door de handpalm, en het thrillergehalte bestaat uit de zoektocht naar de (belabberde) vindingrijkheid om uit deze plaats te geraken. Af en toe is er sprake van wat dreiging, maar verder moet je het zien te stellen met inspiratieloze dialogen tussen de moeder en het kind dat alsmaar irritante vragen stelt. Deze laatste zie je amper, en dus hoor je alleen maar haar stem.

Shut In is wederom zo’n film geworden die we vroeger tot straight-to-dvd zouden droppen, maar door de moderne tijden vrezen we dat we voor dit soort vehikels voortaan de term straight-to-streaming zullen moeten gebruiken. Het enige wat je je luidop afvraagt is wat er in godsnaam met Vincent Gallo is gebeurd. In de jaren '90 nog het wonderkind van de Amerikaanse alternatieve cinema, en nu amper goed genoeg voor een bijrol in een nietszeggende thriller.
BEELD EN GELUID
Het krappe budget zie je ook in de transfer die het moet stellen met een lelijke cameravoering en afgrijselijke grijsachtige kleurtinten die bovendien zo onzuiver zijn dat het allesbehalve uitnodigend voor het oog wordt. Zoals je kan raden zitten er heel wat donkere scènes in deze horrorthriller verwerkt en wat je dan ziet is niet meer dan wat wazige vlekken. De weinige opnames die zich in de tuin of de woonkamer afspelen zijn bevredigend, maar lang niet genoeg om het voorgaande verdriet weg te kunnen spoelen. De geluidsband is een degelijke (zonder al te veel effecten) DTS-HD MA 5.1 met naast geschreeuw af en toe wat flarden metalmuziek.

EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze release.

CONCLUSIE
Shut In is als film al even origineel als zijn titel. Een jonge vrouw wordt opgesloten in een voorraadkamer en krijgt van de regisseur 70 minuten om het tot een goed einde te brengen. Te bekijken met een enorm groot risico van geeuwen!coverStudio: The Searchers

Regie: D.J. Caruso
Met: Rainey Qualley, Jake Horowitz, Vincent Gallo

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
5/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2022

Leeftijd:
16

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461879202


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij