:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ELECTRICAL LIFE OF LOUIS WAIN, THE
ELECTRICAL LIFE OF LOUIS WAIN, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-05-03
FILM
De Oscars van 2021 stonden niet alleen in het teken van Will Smith die in overdrive ging en daarmee in een paar seconden letterlijk zijn carrière aan diggelen sloeg, maar er was ook nog de hype rond The Power Of The Dog met 12 nominaties waaronder eentje voor Benedict Cumberbatch als gedoodverfde winnaar, ofschoon het uiteindelijk die verdomde Smith was die er mee ging gaan lopen. Een mens zou zowaar vergeten dat hij in 2021 ook nog te zien was in The Electrical Life Of Louis Wain, een film die zich met heel wat minder tevreden moest stellen.
De biografie rond deze bizarre kunstenaar is een traditioneel Victoriaans kostuumdrama geworden met BBC-trekjes, waarbij Benedict Cumberbatch in de huid kruipt van de excentrieke kunstenaar die een grote obsessie heeft voor katten en elektriciteit, en zelfs een verband tussen de twee ziet. De man stierf in barre omstandigheden, maar in zijn jonge leven was hij een ontzettend populaire kunstenaar die allerlei tekeningen en schilderijen bedacht met poezen. Nu nog wordt zijn werk volop verzameld, en één van de grootste fans is Nick Cave, die je hier trouwens een paar minuten in beeld ziet als radio-omroeper.
Het verhaal speelt zich af in het Londen van de 19de eeuw, en regisseur Will Sharpe, die na heel wat televisiewerk hiermee aan zijn eerste grote film toe is, haalt werkelijk alles uit de kast om de kijker te overweldigen met de Victoriaanse pracht. Daartussen leeft Louis Wain. Hij houdt van boksen, maar vooral is de timide man, tuk op het tekenen van dieren. Zijn talent blijft niet onopgemerkt, en Sir William Ingram (Toby Jones), die het hoofd is van een vooraanstaande Britse krant, wil hem een goedbetaalde job aanbieden als illustrator, maar de artistieke vrijheid weerhoudt er Wain van om een contract te ondertekenen, en dit tot grote woede van zijn oudere zus Caroline (Andrea Riseborough), met wie hij zich samen over zijn jongere zussen ontfermt. Alles verandert wanneer de familie de jonge gouvernante Emily Richardson-Wain (Claire Foy) in huis neemt.

Iedereen kent wel de tekeningen van Louis Wain, maar niemand die weet heeft van zijn echte leven, dat door autisme en krankzinnigheid in een ware tragedie ontaardde. Benedict Cumberbatch is dan ook de geknipte acteur om gestalte te geven aan deze kunstenaar die realiteit en fantasie niet meer kon onderscheiden en wiens leven eindigde in een psychiatrisch instituut. Claire Foy, die Netflix-kijkers zullen kennen als koningin Elizabeth uit The Crown,is ook perfect gecast, hoewel de actrice meer en meer gevangen raakt in het straatje van de kostuumdrama's.
The Electrical Life Of Louis Wain is een oerconservatief klassiek kostuumdrama dat mooi binnen de lijntjes van het genre loopt, met prachtige decors en op het einde wat botst met het surrealistische karakter. Desalniettemin een aanrader voor de fans van het genre.

BEELD EN GELUID

Deze film wordt gepresenteerd in een 1.33:1-aspect ratio, wat betekent dat je links en rechts de vertrouwde zwarte balkjes hebt. Regisseur Will Sharpe deed er alles aan om zijn kostuumdrama zo kleurrijk mogelijk te maken, en het resultaat oogt dan ook (kwestie van clichés aan te halen) als een wondermooi schilderij waarbij alle kleuren van de regenboog zijn benut. De detaillering is nooit haarscherp, maar meer dan voldoende, terwijl de DTS-HD MA 5.1-geluidsband behoorlijk werk levert, ofschoon de geluidseffecten eerder schaars zijn.
EXTRA'S
Helaas staan er geen extra's op deze disk, maar dat is een zin die we bij iedere release van The Searchers moeten herhalen.

CONCLUSIE
The Electrical Life Of Louis Wain heeft net zoals het echte leven van de kunstenaar een schizofreen karakter. In het eerste uur worden we ondergedompeld in een oerconservatief kostuumdrama, terwijl het laatste halfuur eerder een surrealistisch karakter krijgt.coverStudio: The Searchers

Regie: Will Sharpe
Met: Benedict Cumberbatch, Claire Foy, Toby Jones, Andrea Riseborough, Nick Cave

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Biografie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461879066


Beeldformaat:
1.33:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen
 

Andere recente releases van deze maatschappij