:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NEWS OF THE WORLD
NEWS OF THE WORLD (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-06-01
FILM
Kapitein Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks) stond tijdens de Amerikaanse burgeroorlog aan de verkeerde zijde. Nu er terug relatieve vrede is (alhoewel), verdient hij de kost met van stad tot stad rond te trekken om er voor de mensen die doorgaans niet kunnen lezen of schrijven, de kranten voor te lezen, en zo het nieuws van de wereld te brengen. Op één van zijn tochten vindt hij een overvallen konvooi waarvan de enige overlevende een meisje van tien jaar is, Johanna Leonberger (Helena Zengel). Zes jaar voordien is het kind, de dochter van Duitse immigranten, door de Kiowa-indianen ontvoerd, en door hem opgevoed. Ze heeft geen herinneringen meer aan de tijd vooraleer ze bij de Indianen woonde, en nu haar escortekonvooi is uitgeroeid, heeft ze alleen nog een tante en oom die aan de andere kant van de woestijn wonen, die ze overigens nog nooit heeft gezien.
Kidd neemt het kind mee naar het bureau voor Indiaanse zaken, waar hij tot zijn groot ongenoegen verneemt dat de zaakbelastigde er voor drie maanden niet is. Hij heeft de keuze om op hem te wachten, ofwel om Johanna zélf naar haar familie te brengen, en meer uit noodzaak dan wat anders kiest hij voor het laatste. Ondewerg wordt het hem echter niet makkelijk gemaakt: een paar criminelen zien in het jonge blonde meisje wel een fijn seksslavinnetje, en wanneer Kidd haar niet blijkt te willen verkopen, gaan ze achter hem aan. Kidd mag als afgemonsterde soldaat bovendien geen handvuurwapen dragen, en moet zich behelpen met een oude hagelbuks waar zelfs de konijnen niet bang van zijn.

News Of The World
, nochtans een titel van de gerenomeerde regisseur Paul Greengrass, bekend van onder meer de Jason Bourne-films en United 93, werd in volle coronaperiode enigszins nonchalant en zonder al te veel plichtplegingen rechtstreeks op Netflix gekatapulteerd, met als gevolg dat deze western niet van de grond kwam. Na Captain Phillips werd Greengrass herenigd met Tom Hanks, die in deze film wordt uitgespeeld tegen Helena Zengel, een jong Duits kindsterretje met nauwelijks ervaring in een Hollywoodproductie. De prent is een verfilming van de gelijknamige roman van Paulette Jiles, en geeft een mooi beeld van de tijdsgeest weer van vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog. De film speelt zich af in 1870 en vangt aan in Wichita Falls, waar de wonden van de oorlog nog niet geheeld zijn, en Kidd in de rimboe een opgehangen zwarte vindt, die een opschrift heeft opgenaamd gekregen waarop staat dat Texas alleen voor blanken is.
De toon is daarmee gezet, en we krijgen vervolgens een eerder donkere western waarin niemand te vertrouwen blijkt, maar waarin ook de personages worstelen met de emotionele pijn uit hun verleden, op het randje van posttraumatische stress af. Zoals uit de openingsscène blijkt heeft Kidd ook nog enkele fysieke wonden overgehouden aan zijn avontuur als soldaat, en hij is duidelijk zoekende naar een nieuw evenwicht in zijn leven; van tien cent per kop per voorleesbeurt word je alleszins niet rijk, zo stelt hij zelf, maar zijn zoektocht naar een nieuw emotioneel evenwicht primeert alleszins. Zijn huwelijk is voorbij - in de film komen we te weten waarom - en hij ziet duidelijk in zijn protegée een surrogaatdochter; nadat ze eerst een eersteklas lastpak blijkt te zijn, bloeit er tussen de twee een entendre die veelal op niet-verbale leest is geschoeid, want het meisje spreekt alleen Kiowa met uit een verre herinnering af en toe nog een woordje Duits, twee talen die Kidd niet machtig is.
De film is een mooi schoolvoorbeeld van goede karakteropbouw, gekoppeld aan machtig mooie fotografie van het oude Westen, waarin het tempo weliswaar niet aan de hoge kant ligt en kwatongen kunnen stellen dat men makkelijk tien minuten uit de film kan knippen zonder dat aan de essentie geraakt wordt. News Of The World is echter over de hele lijn evenwichtig en de emoties zijn tastbaar, wat betekent dat Hanks weer eens een mooie titel aan zijn al indrukwekkende palmares mag toevoegen.

BEELD EN GELUID

News Of The World is in onze contreien niet verschenen; we zijn uitgeweken naar een Amerikaanse regiovrije versie, alhoewel er voor de liefhebbers ook een 4K-editie bestaat. We krijgen een beeld waarbij de weidsheid van de prairie en goed afgelijnde rotsformaties worden afgewisseld met gedelapideerde kolonistenhutjes en stoffige saloons. De kleuren zijn grijs en grauw en vrolijk word je er alleszins niet van, maar liefhebbers van westerns komen uitgebreid aan hun trekken. Er is voldoende aandacht besteed aan onder meer de textuur van de kostuums en de huifkar, en in donkere scènes durft er een klein beetje ruis optreden. De Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track biedt een klankbord aan de mooie westernscore van James Newton Howard, maar weet vooral toch te overtuigen door de manier waarop onder meer schoten in de woestijn blijken weg te echoën tegen de rotsformaties, en door het fijne gesjirp van insecten in de nacht. Ook regenbuien en zowaar een zandstorm worden breed uitgesmeerd over de surroundkanalen. Er zijn Engelse CC-ondertitels aanwezig, en de stukken die in het Kiowa zijn gesproken, worden voorzien van ingebakken Engelse vertaling.
EXTRA'S
Het audiocommentaar door co-auteur/regisseur Paul Greengrass is een beetje aan de droge kant en laat zich niet bijzonder opmerken tegenover soortgelijke commentaren van Greengrass' collega's. Er is een amalgaampje aan verwijderde scènes (11:16) zonder veel toelichting, en in de documentaire Partners: Tom Hanks & Helena Zengel (7:01) komen de gerenommeerde acteur en de debutante, wiens rollen erg met elkaar verweven zijn, aan het woord. In Western Action (7:37) worden de typische zaken uit westerns nog eens opgelijst, zoals het rijden met een huifkar en elkaar voor het minste geringste neerkogelen, onder de aandacht. Paul Greengrass probeert zijn eigen film en de maatschappelijke relevatie ervan te pluggen in Paul Greengrass Makes News of the World (10:59), en er is nog een korte bijdrage The Kiowa (3:57) over het indianenvolk dat in deze film een centrale rol speelt.

CONCLUSIE

News Of The World is vooral voor de liefhebbers van een oude, oerdegelijke western, smullen geblazen, en Tom Hanks krijgt nog maar eens uitvoerig de centrale plaats op de bühne om zijn talent tentoon te spreiden. Jammer voorwaar dat deze film in de Benelux vooralsnog geen release kent - ik heb er anders lang genoeg op gewacht, en ben dan maar overstag gegaan voor de US-versie. Wellicht wil u hetzelfde doen.


coverStudio: Universal

Regie: Paul Greengrass
Met: Tom Hanks, Helena Zengel

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Western

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2020

Leeftijd:
PG-13

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
191329154144


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels (partim), Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door co-auteur/regisseur Paul Greengrass
• Verwijderde scènes
• Documentaire "Partners: Tom Hanks & Helena Zengel"
• Documentaire "Western Action"
• Documentaie "Paul Greengrass Makes News of the World"
• Documentaire "The Kiowa"

Andere recente releases van deze maatschappij