:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TO BE OR NOT TO BE
TO BE OR NOT TO BE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-06-22
FILM
Polen 1939. Frederick Bronski (Mel Brooks) beheert met zijn knappe vrouw Anna (Anne Bancroft) een succesvol amateurtheater. Samen met hun toneelgezelschap zorgen ze voor een gevarieerd en leuk programma wat telkens resulteert in volle zalen. Vermits Adolf Hitler stilaan Europa verovert, voeren ze een reeks persiflages op waarin de Duitsers en hun Führer bespot worden. Om die reden dreigt het Ministerie van Binnenlandse Zaken ermee het theater te sluiten indien deze stukken nog worden opgevoerd. De dreiging van een invasie is immers groot en het laatste wat ze willen is de vijand bespotten. De Duitsers vallen echter toch Polen binnen en via een verrader bemachtigen ze een lijst met namen van het Poolse verzet. De Gestapo wil koste wat het kost het verzet de mond snoeren. Bronski en zijn theatergezelschap bieden hun hulp aan en vermomd als Duitsers zullen ze infiltereren om de plannen van de Gestapo te saboteren...


Vermits Mel Brooks voornamelijk gekend is om zijn half grappige en meestal slaapverwekkende slapstick-films, vreesden we dat deze remake van Ernst Lubitsch’ tijdloze klassieker helemaal op zeep zou geholpen worden. En als je To Be Or Not To Be uit 1942 ooit gezien hebt, besef je dat je goede papieren moet kunnen voorleggen om zo’n remake daadwerkelijk te verfilmen. Mel Brooks was echter blijkbaar verstandig genoeg om de regie en scenario uit handen te geven wat uiteindelijk resulteerde in een uiterst ontspannende en amusante film! De film mag dan al geslaagd zijn, het mist op momenten toch wel de subtiliteit en verfijnde vorm van humor die zo kenmerkend is aan Ernst Lubitsch. De remake heeft wel nog een vrij hoog slapstick gehalte, maar de impact van de grappen is wel beter dan verwacht. Dit heeft grotendeels te maken met de situatiehumor die op een haast perfecte manier uitgevoerd wordt. Een ander positief punt zijn de acteerprestaties. Mel Brooks speelt de rol van Bronski schitterend, knap ondersteund door Anne Bancroft en de rest van de acteurs. Daarnaast springt de rol van kolonel Erhardt vooral in het oog, fantastisch vertolkt door Charles Durning die met zijn accent en houding echt een karikatuur maakt van een Duitse officier. Kortom, een remake die best mag gezien worden en waar je gegarandeerd plezier aan zal beleven.


BEELD EN GELUID
De film dateert reeds uit 1983 en dat valt aan de kwaliteit van beeld en geluid goed te merken en te horen. Geen remastering van het originele bronmateriaal en dat is wel een beetje jammer. Het beeld krijgt zijn originele 1.85:1 formaat, is anamorfisch op dvd gezet, maar heeft wel te kampen met filmgrain en occasioneel een kleine printbeschadiging. De scherpte en detail mochten in een aantal scènes wel beter. De Dolby Digital 2.0 geluidstrack is voornamelijk gericht op de voorste speakers waarbij de surrounds slechts heel af en toe in werking treden. Ondanks de beperkte dynamiek blijft het geheel goed te volgen en verstaanbaar.

EXTRA’S
De enige extra is een bioscooptrailer.


CONCLUSIE
Deze remake met Mel Brooks heeft ons tegen alle verwachtingen in aardig weten te bekoren. We hadden gevreesd dat Lubitsch’ klassieker onrecht zou aangedaan worden, maar niets is minder waar. Technisch scoort deze release binnen de middelmaat. De dvd maakt trouwens deel uit van de Big Deal-actie en bijgevolg kan je deze titel voor een zacht prijsje op de kop tikken.


cover
Studio: Fox

Regie: Alan Johnson
Met: Mel Brooks, Anne Bancroft, Charles Durning, Christopher Lloyd, Tim Matheson, Josť Ferrer

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1983

Leeftijd:
6

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626012320


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij