:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CURSED
CURSED
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-10-26
FILM
"Cursed was so screwed up. I mean, that went on for two-and-a-half years of my life for a film that wasn't anything close to what it should have been." (Wes Craven)

Met A Nightmare On Elm Street, de Scream-franchise, het controversiële The Last House On The Left, The Hills Have Eyes en het te vaak vergeten The People Under The Stairs wordt Wes Craven regelmatig aangestipt als één van de meest succesvolle Hollywood-horrorregisseurs die er zijn, maar het liep ook vaak mis. Niet iedereen was tuk op Shocker of het Eddie Murphy-vehikel Vampire In Brooklyn, maar de film die het hardst werd aangepakt is zonder twijfel Cursed. De zeventiende Craven-film werd zijn enige over weerwolven, maar om het maar meteen te zeggen zoals het is, de CGI ziet er zo slecht uit dat je onmogelijk iets positiefs kan zeggen over deze film. Dat kon zelfs Craven niet. Oorspronkelijk was Wes Craven van plan om een remake te maken van de Japanse horrorfilm Pulse uit 2001 en hij had er al een script voor klaar. Maar acht weken voordat de filmopnames van start zouden gaan, kwam Bob Weinstein op de proppen die Craven ervan wist te overtuigen om Cursed te maken. Een beslissing waar Craven altijd spijt van heeft gehad, want terwijl hij met Cursed opgescheept zat, had Jim Sonzero in 2005 al Pulse geregisseerd.

Wellicht zwichtte Wes Craven voor het voorstel omdat hij altijd al een weerwolffilm wilde regisseren. Op het einde van de jaren negentig had hij plannen om er met Bad Moon Rising één te maken. Het bizarre idee van een motorbende die niet alleen Viëtnamveteranen, maar ook nog eens weerwolven zijn, werd bedacht door Scott Rosenberg die Con Air schreef. De filmplannen werden echter vrij vlug afgevoerd en het bleef beperkt tot wat stripalbums. Er is heel wat mis met Cursed, ook al zijn de eerste vijftien minuten veelbelovend en zijn zowel Christina Ricci als Jesse Eisenberg in zeer goede doen.

Bob Weinstein die net met zijn filmbedrijf Dimension was gestart, kondigde met veel poeha aan dat Craven met Cursed opnieuw het weerwolfgenre zou uitvinden. Christina Ricci en Jesse Eisenberg werden gecast als de drie hoofdrolspelers. Voor Eisenberg een iewat ongewone rol, maar voor Ricci toen een logische keuze want met Sleepy Hollow, Bless The Child en The Gathering was dit haar vierde horrorfilm op een rij. Cursed zou het vooral bij het jonge publiek moeten doen, zo was de middelbare school de Torrance High School die ook gebruikt werd voor Buffy The Vampire Slayer. Al gauw begonnen de problemen zich op te stapelen. Allereerst waren er tal van productieproblemen waardoor men het draaien meer dan een jaar moest uitstellen en waardoor verschillende castleden werden vervangen vanwege planningsconflicten met andere films. Onder andere Skeet Ulrich, Mandy Moore, Robert Forster en Corey Feldman verdwenen van de affiche. Vooral Bob Weinstein bleek een dwarsligger. Tijdens het filmen vertelde hij Craven wel dat hij blij was met de film, maar later veranderde hij van mening en gaf hij opdracht om de film opnieuw op te nemen met een nieuw plot. Toen dat alles klaar was, deed Weinstein opnieuw moeilijk en eiste hij weeral een ander einde waardoor het hele verhaal een zooitje werd, en dat zie je. Ook met de weerwolfeffecten ging het van kwaad naar erger. Rick Baker deed de special effects, maar die verdwenen één voor één omdat Weinstein er maar niets aan vond en zelfs steeds maar meer en meer CGI bij de film ging gooien tot op het moment dat ook dat een ridicuul boeltje  werd.

Het verhaal speelt zich af in Los Angeles en begint bij de waarzegster Zela die ervan overtuigd is dat de twee vriendinnen Jenny Tate en Becky Morton een afschuwelijke dood tegemoet gaan die iets te maken heeft met beesten en een volle maan. Natuurlijk geloven de twee er geen snars van, maar dat draait lekker anders uit, en daar zitten Jimmy (Jesse Eisenberg) en zijn oudere zus Ellie (Christina Ricci) voor iets tussen. De twee raken komen met hun auto op de heuvels van Mulholland Drive in botsing met een dier en een andere auto. Ze proberen om de andere bestuurder te redden, maar een onzichtbaar wezen sleept de vrouw weg en scheurt haar in tweeën. We zijn een kwartier ver en daarmee heb je het beste van de film gehad, tenzij je nog een uur wil verder kijken naar het mooie snoetje van Christina Ricci of Jesse Eisenberg die veel te goed is voor dit soort rommel.

BEELD EN GELUID
Het gaat om een oude release van het ondertussen (gelukkig) verdwenen RCV. De trailers laten het bij aanvang niet merken, maar al bij al gaat het om een genietbare release waarbij de originele aspect ratio is behouden. Iets wat niet zo vanzelfsprekend is bij RCV. De detailvoering kan, ondanks de afgrijselijke CGI, met de hakken over de sloot en ook de kleuren zijn levendig en aardig om naar te kijken, weliswaar met een grote dank aan het Hollywood-landschap. De geluidsband is een 5.1 die vooral veel lawaai maakt door de punkrocksongs van o.a. Bowling For Soup, Collective Soul, Apollo 440 en Junkie XL.

EXTRA'S
Om de ontgoocheling er alleen maar groter op te maken, heb je geen enkele extra op deze disk. Wel worden eerst drie afgezaagde RCV-trailers in je strot geduwd.

CONCLUSIE
Cursed is zo’n film waar je onmogelijk veel goeds kan over zeggen. Mocht je een fan zijn van Christina Ricci of Jesse Eisenberg, of gewoon iemand bent die alles in zijn kast wil van Wes Craven, dan kan je de film meepikken als je hem op de rommelmarkt of in de kringloopwinkel tegenkomt voor 1 euro, maar meer is hij echt niet waard en dat heeft Bob Weinstein op zijn geweten.cover
Studio: RCV

Regie: Wes Craven
Met: Christina Ricci, Joshua Jackson, Jesse Eisenberg, Judy Greer, Scott Baio, Milo Ventimiglia

Film:
4,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045206666


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij