:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KUNG POW: ENTER THE FIST
KUNG POW: ENTER THE FIST
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-06-10
FILM
The Chosen One (Steve Oedekerk) is een legendarische vechtkunstenaar. Als baby werden zijn ouders op een beestachtige manier afgeslacht door Master Pain (Fei Lung), een slechterik die ook bekend is onder de naam Betty. Nu The Chosen One volwassen is gaat deze op pad om hun dood te wreken. Hou u vast, want Kung Pow: Enter The Fist has arrived! Regisseur Steve Oedekerk, die ons al eerder verblijde met hitkomedies als Ace Ventura: When Nature Calls en Nothing To Lose, schotelt hier ons één van de meest originele parodieën ooit voor. Oedekerk vond er niets beter op dan een relatief onbekende retro kungfufilm (Shao Lin Hu Ho Chen Tien Hsia oftewel Tiger and Crane Fist uit ’77) te hermonteren, hier nieuwe dialogen op te plakken en vervolgens zichzelf erin te laten plaatsen met behulp van hedendaagse speciale effecten. Het eindresultaat is redelijk amusant, hoewel een aanzienlijk gedeelte van de grappen tegen volle vaart de mist in lopen. De film werd door de meerderheid van de filmrecensenten met de grond gelijk gemaakt, maar toch werd Kung Pow: Enter The Fist een bescheiden hitje. De film koste maar 10 miljoen $ om te maken en bracht aan het einde van zijn bioscoopcarrière ongeveer 17 miljoen $ op. De film kende eveneens succes in de Amerikaanse videotheken en bracht zo ondertussen ongeveer 40 miljoen $ aan verhuurinkomsten op. De ongeschreven wetten in de filmindustrie bepalen dat iets dat zelfs maar een beetje succes kent een sequel kan/moet krijgen. Aan het einde van de film worden we dan ook (niet geheel onverwacht) getrakteerd op de trailer van Kung Pow 2: Tongue Of Fury die gepland is voor 2004.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld (staat foutief als 1.85:1 op de hoes) ziet er voldoende scherp uit. We hebben geen digitale compressiefoutjes kunnen bemerken. Het beeld bevat bewust wel wat beschadigingen, vuiltjes, beeldflikkeringen, uitgewassen kleuren en filmgrain om het nieuwe geschoten beeldmateriaal mooi te laten aansluiten bij het gedateerde beeldmateriaal van de jaren zeventig kungfufilm “Tiger & Crane Fists”. De Engelse Dolby Digital 5.1-track heeft een eerder beperkte spreiding, met goed verstaanbare dialogen. Geluidsfouten hebben we niet kunnen waarnemen. Gezien de opzet van de productie een degelijke beeld- en geluidskwaliteit.

EXTRA’S
In Amerika kreeg deze Kung Pow: Enter The Fist een erg royale DVD-uitgave mee, maar we moeten de fans van Oedekerk teleurstellen want bij ons is het wederom heel wat minder. Waar de regio 1 kon buigen over een audiocommentaartrack, een “making of”, 2 alternatieve audiotracks (waaronder de originele audiotrack van “Tiger & Crane Fists”), Cow visual-effects before & after, Cow Animatic, Deleted scenes (6 alternatieve takes en maar liefst 14 weggeknipte scènes), trailers en nog veel meer. Moeten we het hier stellen met een special effects ‘voor en na’-vergelijking van de grappige koe-scène, de “Cow Animatic” (een computeranimatietest van de koe-scène) en vier weggeknipte scènes. Een beetje magertjes.

CONCLUSIE
Kung Pow: Enter The Fist is een redelijk amusante parodie op de jaren ’70 kungfufilms. De film werd in thuisland Amerika een bescheiden hit(-je) en de regio 1 DVD liep bijna over van de extra features. Spijtig genoeg is het hier heel wat minder en moeten we het stellen met enkele kleine supplementen. Beeld- en geluidskwaliteit zijn degelijk. Voor de fans van duizendpoot Steve Oedekerk is deze film een must, voor de overgrote meerderheid is dit eerder een leuke huurtip.


cover
Studio: Fox

Regie: Steve Oedekerk
Met: Steve Oedekerk, Fei Lung, Leo Lee, Ling Ling Tse, Lo Ming, Jennifer Tung, Chia Yung Liu, Tad Horino, Simon Rhee

Film:
5,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
78 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626013860


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Cow visual-effects before & after
• Cow Animatic
• Verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij