:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLAST FROM THE PAST
BLAST FROM THE PAST
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-10-10
FILM 
"I don't fall in love with grown men who collect baseball cards or have perfect table manners!" (Alicia Silverstone als Eve)

Alicia Silverstone, ons favoriete pruillipje uit de jaren '90, is nu wel compleet vergeten, maar toch heeft de blondine een paar zeer leuke titels op haar naam staan die de tand des tijds mooi hebben doorstaan. Batman & Robin (niet dat het aan Batgirl lag) zullen we maar vergeten, of nog beter door de plee spoelen, maar je hebt ook The Crush, Clueless en deze Blast From The Past uit 1999. Het zou haar laatste grote rol worden, ook al zag je haar nadien nog in talloze flops of onverwachte kezuzes zoals The Killing Of A Sacred Deer van Yorgos Lanthimos. Blast From The Past kwam nochtans aardig uit de kosten en regisseur Hugh Wilson (de man die de mensheid Police Academy "schonk"), zorgde voor een uiterst leuke komedie. Op een racistische afschuiver van jewelste na (Oh my lucky stars! A Negro!) een film met uiterst effectieve grappen en een cast om van te snoepen. En daarmee bedoelen we niet eens la Silverstone, maar zeg zelf Christopher Walken en Sissy Spacek.

Een film om eens lekker te lachen met nerds! We schrijven 1962. De zeer bizarre wetenschapper Dr. Calvin Webber (Christopher Walken, de man speelt nu eenmaal nooit een normale rol) is er heilig van overtuigd dat het tot een nucleaire oorlog zal komen met de Sovjet-Unie en daarom bouwt hij in zijn achtertuin een gigantische schuilkelder. Net op het moment dat Kennedy de Amerikanen ervan op de hoogte brengt dat het menens is met de Cuba-crisis, stort een haperende F-86-vliegtuig op zijn huis neer. Webber denkt dat de bom is gevallen en vlucht samen met zijn hoogzwangere vrouw Helen (Sissy Spacek) de kelder in. De wetenschapper heeft berekent dat het 35 jaar zal duren vooraleer alles weer normaal wordt en alles gaat dan ook tot 1995 op slot. Hun zoon Adam (Brendan Fraser) is na 35 jaar een volwassen knul geworden die uiteraard nog nooit de buitenwereld heeft gezien. Als de voedselvoorraad opraakt, wordt hij op pad gestuurd voor nieuwe inkopen. Op zijn boodschappenlijstje staat ook een vrouw, en die wordt gevonden (nou ja, na een tijdje toch) in Alicia Silverstone.

De film duurt iets meer dan anderhalf uur, en de eerste 60 minuten zijn heerlijk. Brendan Fraser is perfect gecast als wereldvreemde debiel, Silverstone meer dan te pruimen en Spacek (soms wat te veel in overdrive) en Walken hebben niets meer te bewijzen. Bij dit soort komedies heb je wel vaker eens het gevoel dat je het toen wel leuk vond maar nu niet meer. Gelukkig is dat voor Blast From The Past helemaal niet het geval. Een komedie die gemaakt is waar ze voor dient: om te lachen dus. Het soort film dat de verzuurde maatschappij best kan gebruiken.

BEELD EN GELUID
Het lijkt op een typfout "een 9 op 10 voor een RCV-release", maar niks is minder waar. RCV is zonder meer het label bij uitstek dat er het hardst van langs kreeg bij de dvd-fanaten (en ook bij ons) door releases af te leveren die niet alleen spuuglelijk waren, maar ook nog eens een verkeerde aspect ratio hadden. Maar Blast From The Past is een uitzondering op de regel en een teken dat het anders kon. De detailvoering is zo loepzuiver dat een Blu-rayversie moeilijk beter kan. De geluidsband is dan weer standaard, maar meer dan degelijk genoeg om een bescheiden duim te geven, hoewel er weinig of geen effecten zijn.

EXTRA'S
Qua bonusmateriaal moet je het stellen met wat weggelaten scenes en iets wat men vroeger met veel poeha werd aankondigd als B-roll, en voor wie niet weet wat dat dit is: een kijkje achter de schermen maar in dit geval wel gefilmd door iemand die toevallig een camera in de handen gestopt kreeg.

CONCLUSIE
Blast From The Past is een komedie uit het einde van de jaren '90 die aardig de tand des tijds heeft doorstaan. Dat geldt vooral voor het eerste knotsgekke uur dat vol geslaagde grappen zit, terwijl het laatste uur jammer genoeg strandt op een romcom (die je net iets te veel hebt gezien). Maar al bij al is Blast From The Past best aardig om nog eens terug te zien.cover
Studio: RCV

Regie: Hugh Wilson
Met: Brendan Fraser, Alicia Silverstone, Christopher Walken, Sissy Spacek, Dave Foley, Joey Slotnick

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
AL

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045200435


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Deleted Scenes
• B-roll


Andere recente releases van deze maatschappij