:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VÅR TID ÄR NU (THE RESTAURANT) - 1951
VÅR TID ÄR NU (THE RESTAURANT) - 1951
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-05-30
SERIE
Toen besloten werd om na het derde seizoen van Vår Tid Är Nu geen vierde meer te maken - het verhaal was immers uitverteld - bleven de Zweedse kijkers, alsook die ver buiten Zweden, zodanig op hun honger zitten, dat de makers in 2020 een vierdelige inbetweenquel hebben uitgebracht, die zich chronologisch afspeelt tussen seizoen 1 en seizoen 2, en die met Kerstmis 2020 werd uitgezonden. Het is 1951 en restaurant Djurgårdskällaren wordt gerenoveerd. De familie Löwander besluit om tijdens de Midzomervakantie een restaurant op het eiland Gällnö af te huren, om daar als vanouds klanten te ontvangen. De huisbaas, Rundström (Mattias Fransson), is een onverbeterlijke huisjesmelker: het restaurant staat zo goed als op instorten, de riolering werkt niet, en de man zou nog het liefst van al zijn pand laten afbranden om te kunnen incasseren van de verzekering. Likkebaardend kijkt hij uit naar het moment waarop de eerste flambering mislukt.
Het is ook de zomer nadat Nina (Hedda Stiernstedt) zelfmoord heeft trachten te plegen, en ze neemt nog altijd kolossale hoeveelheden slaappillen tot zich. De Löwanders hebben een zomerhuisje op hetzelfde eiland waar ze hopen dat Nina tot rust kan komen. Haar man Erik Rehnskiöld (Hannes Fohlin) werkt zich echter te pletter en heeft geen oog voor Nina's emotionele noden. Calle (Charlie Gustafsson) staat natuurlijk nog steeds als souschef in de keuken, en alhoewel de twee hadden voorgenomen elkaar zo min mogelijk te zien, is het toch onvermijdelijk dat hij en Nina opnieuw aanpappen, met zelfs een zwoel maar anders zedig dansje op Midzomeravond als hoogtepunt. Moeder Helga (Suzanne Reuter) is in alle staten wanneer ze verneemt dat de twee ooit een relatie hebben gehad, en ze zwiert Calle aan de deur. Chefkok Stickan (Peter Dalle) neemt het echter voor zijn pupil op, en dreigt ermee ook zijn ontslag te geven als Calle niet opnieuw aangenomen wordt. Dat Calle intussen thuis terug op de drempel staat, maakt zijn vrouw Sonja (Malin Persson) wantrouwig, en wanneer hij moet opbiechten dat zijn ontslag met Nina te maken heeft, stuurt ze op een echtscheiding aan.
Vår Tid Är Nu is in de eerste plaats een feelgoodserie, waar je als kijker een voldaan gevoel moet overhouden, en dat is iets wat aardig lukt. Er zijn tal van kleine nevenplots die rustig voortkabbelen op de achtergrond, en alhoewel iedereen die seizoen 2 heeft gezien, weet waar de hoofdverhaallijn op aanstuurt - de respectievelijke scheidingen van Nina en Calle en hun wedervereniging - blijft er toch een spanningsboog hangen of dit uiteindelijk zal lukken of niet. Vår Tid Är Nu is heerlijk wegdromen in het romantische Zweden van de jaren '50, een tijd die nog niet zo gecompliceerd was, een wereld waar iedereen elkaar vriendelijk bejegent en de gebeurlijke conflicten uiteindelijk uitgepraat worden tussen pot en pint haring en aquavit. Daarnaast vormen Calle en Nina natuurlijk ook gewoon een schoon koppel. Vier afleveringen, en dan nogal aan de korte kant, is weinig voor een serie als The Restaurant. Beschouw dit "vierde" seizoen dan maar als een nagerechtje.

BEELD EN GELUID

Een reeks als deze had mooi op Blu-ray gestaan, maar Lumière is kennelijk niet overtuigd van het potentieel van het formaat, dat ze slechts zeer sporadisch gebruiken, dus moeten we het stellen met een dvd. De kleuren zijn een beetje aan de grauwe kant, en vooral in donkere scènes durft het wat aan aflijning ontbreken. Geheel vrij van compressieproblemen is de schijf ook niet, getuige daarvan bijvoorbeeld de artefacts die te zien zijn wanneer de ferry in Gällnö aanlegt. Wel krijgen we een fijne Dolby Digital 5.1-track die leuk de drukte in het restaurant omkadert. Veel spectaculaire actie moet u in deze eerder rustige reeks nochtans niet verwachten.
EXTRA'S
De disk start op met de gebruikelijke reeks cross-promotionele trailers en dat is het dan.

CONCLUSIE

Met deze mini-kerstspecial valt het doek definitief over Vår Tid Är Nu. Deze reeks biedt weinig voor wie de reguliere seizoenen niet gezien heeft, maar des te meer voor de kijkers die intussen fan zijn geworden van Calle en Nina. 


cover
Studio: Lumière

Regie: Måns Herngren
Met: Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Adam Lundgren, Peter Dalle, Josefin Neldén, Suzanne Reuter, Peter Dalle, Rasmus Troedsson, Anna Bjelkerud

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2020

Leeftijd:
9

Speelduur:
176 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5407003482737


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Zweeds Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij