:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AFFAIRE DE FEMMES, UNE
AFFAIRE DE FEMMES, UNE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-06-21
FILM
"It's easy to keep your hands clean when you're rich." (Isabelle Huppert)

Niets is zo mooi als Franse cinema, en dan vooral die uit de jaren '70 en '80. Een van de regisseurs die zijn stempel daarop drukte was de in 2010 overleden Claude Chabrol. Net zoals Jean-Luc Godard, François Truffaut, Éric Rohmer en Jacques Rivette begon ook hij zijn carrière als filmcriticus voor het invloedrijke filmblad Cahiers Du Cinéma. Met zijn eerste film Le Beau Serge uit 1958 begon hij aan een lange reeks films die vooral uit thrillers bestond. Wie Claude Chabrol zegt, mompelt evenwel meteen ook Isabelle Huppert, want het was met de Parisienne dat hij zijn beste films maakte: Violette Nozière, La Cérémonie, Merci Pour Le Chocolat, L'Ivresse Du Pouvoir en deze Une Affaire De Femmes uit 1988 die misschien wel zijn beste is.

Het aangrijpende verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in het door de Duitsers bezette Normandië. Paul Latour (François Cluzet) wordt als krijgsgevangene naar Duitsland gestuurd, terwijl zijn vrouw Marie (Isabelle Huppert) het met haar twee kleine kinderen het alleen moet zien te rooien in een armtierig, piepklein flatje. Op een dag komt een zwangere buurvrouw bij haar aankloppen wiens man ook in Duitsland is en ze vraagt hulp aan Marie. De vrouw voert met succes haar eerste abortus uit, en al gauw komen andere vrouwen komen naar haar toe. Wanneer haar echtgenoot terugkeert is ze al compleet een betere levensstijl gewoon en merkt ze dat ze haar liefde voor haar echtgenoot heeft verloren.

Une Affaires De Femmes die je op het net vaak terugvindt onder de naam Story Of Women is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Marie-Louise Giraud die op 30 juli 1943 veroordeeld werd tot de dood via de guillontine en dat voor het uitvoeren van 27 abortussen in de omgeving van Cherbourg. De film kreeg heel wat prijzen zoals Isabelle Huppert, die de award kreeg voor beste actrice op het Valladolid International Film Festival. Ondanks het feit dat de film genomineerd raakte voor een Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film, kwam hij niet in aanmerking voor de Oscars omdat Frankrijk Camille Claudel met Isabelle Adjani had ingezonden. Jammer, maar toch heeft de film vandaag nog een meer dan behoorlijke reputatie en wordt hij vermeld in heel wat naslagwerken waaronder ook in 1001 Movies You Must See Before You Die.

Une Affaire De Femmes toont Isabelle Huppert op haar best. Soms ijskoud zoals we haar het best kennen, maar ook sterk aangrijpend op het einde van de film. Maar er is ook de betreurde Marie Trintignant die schittert als het hoertje Lulu. Als de naam je bekend voorkomt dan is dat omdat ze de dochter is van acteur Jean-Louis Trintignant en in 2003 tragisch om het leven kwam na een fataal pak slaag door haar toenmalige vriend Bertrand Cantat, die zanger was bij de Franse populaire rockgroep Noir Désir. En het regent nog meer bekende namen, bijvoorbeeld Nils Tavernier, zoon van de in dit jaar overleden Bertrand Tavernier. De film is quasi perfect en toont een stukje Franse geschiedenis die gitzwart kleurt. Qua abortus misschien samen met Vera Drake van Mike Leigh één van de beste uit zijn genre.

BEELD EN GELUID
Deze Franse film werd uitgebracht door A-Film en zat in de reeks van hun Quality Film Collection. Het gaat om dezelfde transfer van het Franse MK2. De details zijn mooi uitgevoerd, maar Claude Chabrol was nogal karig met zijn kleuren zeker op het einde als de film een macabere twist krijgt. Af en toe zie je wat strepen en zwarte bollen, maar echt storend zijn deze printbeschadigingen niet. De geluidsband is een Franse Dolby Surround 2.0 met een score die werd geschreven door Chabrols zoon (Matthieu Chabrol). Zeer veel dialogen en af en toe wat Franse deuntjes uit de Tweede Wereldoorlog. Verzorgd, maar niet spectaculair.

EXTRA'S
Het enige wat je hier krijgt is een trailer van de film en een paar trailers van andere Chabrol-titels die op A-Film zijn verschenen.

CONCLUSIE
Une Affaire De Femmes vertelt het waargebeurde verhaal van een vrouw uit Cherbourg die tijdens de Tweede Wereldoorlog de armoede ontliep door het plegen van abortussen, maar tegen de lamp liep. Een rol die innemend gespeeld wordt door de altijd fantastische Isabelle Huppert.cover
Studio: A-Film

Regie: Claude Chabrol
Met: Isabelle Huppert, François Cluzet, Nils Tavernier, Marie Trintignant, Guillaume Foutrier, Nicolas Foutrier, Aurore Gauvin, Lolita Chammah, Marie Bunel

Film:
/10

Extra's:
/10

Geluid:
/10

Beeld:
/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1988

Leeftijd:
6

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777946541


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij