:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WALKING DEAD, THE - SEIZOEN 8
WALKING DEAD, THE - SEIZOEN 8 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-07-08
SERIE
SPOILERS AHEAD! De dood van één van de voornaamste castleden is een pivotaal element in de plotuitlijn van seizoen 8, dus zetten we een deel van de tekst de tekst even tussen spoiler tags.

Op het einde van seizoen 7 heeft Rick (Andrew Lincoln) besloten dat er eindelijk een einde moet komen aan de dictatuur van de Saviors onder leiding van Negan (Jeffrey Dean Morgan). Hij heeft Alexandria een alliantie laten sluiten met de Hilltop en de Kingdom, en samen hebben ze de buitenpost van Oceanside overvallen om aan wapens te geraken. Het seizoen opent dan ook met de geallieerden die een raid uitvoeren op de Sanctuary, het hoofdkwartier van de Saviors, en ze slagen erin om een bres in hun verdediging te slaan, waardoor hun pleisterplaats omringd wordt door walkers. De verdediging komt vanuit het standpunt van de Saviors iets te traag op gang, en vooraleer ze er erg in hebben, staan ze op verlies. Desalniettemin weten Negans troepen een zware slag toe te brengen aan de troepen van de Kingdom, waardoor alleen Carol (Melissa McBride), koning Ezekiël (Khary Payton) en zijn trouwe luitenant Jerry (Cooper Andrews) overblijven.
Negan beveelt een algehele mobilisatie, en hij wil vooral de koning, de weduwe (Maggie, Lauren Cohan) en Rick levend te pakken krijgen, zodat hij hun droom van eenheid voor eens en voor altijd te kop kan indrukken. Maggie heeft intussen de leiding overgenomen van Hilltop van de schlemiele tweezak Gregory (Xander Berkley), en vooral is ze erin geslaagd om enkele tientallen Saviors als gijzelaars te nemen. Dankzij het vernuft van Eugene (Josh McDermitt) kunnen de Saviors uit hun dodelijke omsingeling geraken, en Negan beveelt om Alexandria plat te branden.
[spoilers]Carl (Chandler Riggs) merkt intussen dat in de buurt van Alexandria een eenzaat rondzwerft. Rick, die niemand meer vertrouwt, trakteert de vreemdeling op een portie kogels, maar Carl, die altijd het goede in de mens ziet, doet zijn best om de man in de gemeenschap binnen te halen. Zijn naam is Siddiq (Avi Nash), en zijn hulp zou wel eens welkom kunnen zijn met de nakende bevalling van Maggie, want hij is arts, zij het in opleiding, en de enige andere arts waar de gemeenschappen over beschikten, is geconfisqueerd door Negan. Een ontmoeting met walkers wordt Carl echter noodlottig, wanneer hij door een dom ongeluk gebeten wordt. In zijn laatste ogenblikken heeft hij een visioen van hoe de wereld er zou kunnen uitzien als de troepen van Rick en die van Negan de strijdbijl zouden begraven.
Bij geen van de heren is er echter enig spoor van clementie voor de tegenpartij; zeker na de vernieling van Alexandria lijkt het er meer en meer op dat de Hilltop het slagveld voor de laatste confrontatie wordt. Negan begint de oorlog zeer vuil te spelen, en zoekt naar een manier om de gemeenschap te besmetten met het zombievirus. Hij krijgt echter ook af te rekenen met muiterij in eigen rangen: zijn rechterhand Simon (Steven Ogg) is het beu om de tweede viool te spelen, en waar Negan het gros van zijn tegenstanders wil sparen, al was het alleen al om ze te kunnen gebruiken als slaven, wil Simon de tegenstand in zijn integraliteit over de kling jagen. Het begint al wanneer Negan hem uitstuurt op strafexpeditie naar de Scavengers van Jadis (PollyAnna Macintosh), en hij daar in plaats van de nodige waarschuwingen te geven, een bloedbad aanricht. Zijn andere acoliet, Dwight (Austin Amelio), heeft buiten zijn weten het kamp van Rick gekozen, maar hij blijft bij de Saviors om te spioneren. Uiteraard kan zulks niet goed blijven gaan.
Omdat bij de confrontatie de munitievoorraad langs beide kanten er behoorlijk is doorgejaagd, meent Negan het evenwicht in zijn voordeel te doen kantelen door Eugene de opdracht te geven nieuwe kogels te fabriceren. In de werkpost houdt hij onder meer Gabriel (Seth Gilliam) gevangen, die een infectie aan zijn ogen heeft opgelopen, en nog net goed genoeg is om kogelhulzen te vullen. Daryl (Norman Reedus) en Rosita (Christian Serratos) proberen hem te ontvoeren, maar dat loopt slecht af. Enid (Katelyn Nacon) en Aaron (Ross Marquand) proberen intussen Oceanside zo ver te krijgen dat ze de strijd tegen de Saviors vervoegen, maar de gemeenschap van vrouwen wil met het conflict niets te maken hebben... maar vroeg of laat moeten ze wel. Het verraad van Simon dwingt Negan om plannen te maken om de rebellen van de aardbodem te vegen... of is Carls droom dan toch geen utopie?
[/spoilers]
Eerst en vooral ben ik verplicht om de score voor deze Blu-ray te verklaren. Dit seizoen is een 9/10 waard, maar de standaardstraf voor het toepassen van censuur is op DVDInfo een halvering van de score. Dit is hier van toepassing, omdat E1 Entertainment van deze release andermaal een knoeiboel heeft gemaakt. Ongeveer overal elders op de wereld krijgen we van deze reeks van een vijf-à zestal afleveringen de extended version, met vooral veel meer verbaal geweld van de poëtisch fijnbesnaarde heer Negan, wiens vocabularium voornamelijk voortbouwt op de woorden shit, fuck, hell en balls. Evenwel niet zo in de Benelux-release: wij krijgen de versies zoals ze op TV werden uitgezonden, wat betekent dat er flink in de bloody gore gesneden is. Weliswaar blijft er nog genoeg over voor de liefhebber, en is er nog genoeg vertier en bijzonder creatieve aanwending van ingewanden om u alvast de zin om een snack tot zich te nemen tijdens het bekijken, te ontnemen. Wie echter had gehoopt op de uncensored versie die kennelijk voor de programmatoren van FOX (het televisiekanaal) te gortig werd bevonden, is eraan voor de moeite.
Seizoen 8 van The Walking Dead is de verfilming van het contingent met de titel All Out War uit de graphic novels. Vooral de opbouw van dit seizoen is zeer goed, en het seizoen vormt een tweeluik met het vorige, waarin achtereenvolgens de opkomst en ondergang van Negan wordt geschetst. Het tijdsverloop is enorm traag, want het hele seizoen omspant hoogstens de gebeurtenissen van een week. De eerste drie à vier afleveringen spelen zich bijvoorbeeld op dezelfde dag af; desondanks gebeurt er in dit seizoen enorm veel, en zijn er weinig dode momenten, iets dat in de afleveringen die tijdens de covidpandemie werden geschoten in seizoen 10 wel eens durft mankeren; maar daarover later meer. Dé centrale drijvende kracht is het conflict dat meer en meer tot een persoonlijk conflict uitgroeit tussen Rick en Negan. Die vendetta culmineert vooral in de twaalfde aflevering, The Key, waarin de twee antagonisten met getrokken wapens tegenover elkaar komen te staan. In de cast schittert vooral Jeffrey Dean Morgan als de onverbeterlijke sadist die zodanig gestoord is dat hij alleen affectie kan opbrengen voor zijn in prikkeldraad gewikkelde baseballknuppel die hij Lucille noemt, naar zijn overleden vrouw. De overvliegende helikopters duiden ook op een groter geheel dat in de toekomende seizoenen nog veel spannends belooft. Voor Lennie James - Morgan - en Austin Amelio - Dwight - zou dit sowieso het laatste seizoen worden; na seizoen 8 verkassen ze immers beiden naar de zusterreeks Fear The Walking Dead.
BEELD EN GELUID
Ook het achtste seizoen van The Walking Dead kent een aanvaardbare transfer met 3 of 4 afleveringen per schijf, verspreid over 5 schijven, met dan de zesde schijf met het bonusmateriaal. Het beeld wordt (bewust?) grainy gehouden, en zeker in één van de eerste afleveringen, The Damned, waarin er een paar rookbommen worden ontstoken, lijkt het alsof alles tot één grijze mush wordt gecomprimeerd. De kleuren van The Walking Dead zijn zelden vrolijk, met veel grijs en bruin, onder meer in een bijzonder griezelige scène waarin een groepje overlevers een moeras moet oversteken waarin het stikt van de walkers. Notoire uitzonderingen zijn enkele droomscènes waarin Rick hallucineert over een betere wereld die hopelijk zal ontstaan nadat de All Out War afgelopen is. De geluidstrack is uitgevoerd in DTS-HD MA 5.1, een stapje achterwaarts tegenover de 7.1 van vorig seizoen, maar we kunnen niet klagen. De doodse stilte wordt soms met veel gevoel van richting doorbroken door het typische gehijg van de walkers die alweer achter hun volgend slachtoffer aanzitten, en met de hoeveelheid munitie die in seizoen 8 wordt verschoten, kan je een staatsgreep houden in een doorsnee Zuidamerikaanse bananenrepubliek.

EXTRA'S
Opnieuw vinden we op de audiocommentaren bij twee afleveringen na al het bonusmateriaal op een aparte disk, en heeft E1 Entertainment geen geld veil om deze te laten ondertitelen. Zoals al enkele seizoenen de gewoonte is, krijgen we bij elke aflevering een documentaire Inside The Walking Dead (57:07) en een documentaire The making of The Walking Dead (47:30) die telkens in één reel zijn gemonteerd. Er volgen nog drie featurettes. Carl Grimes: Leaving a legacy (8:47) gaat over de visie die Carl heeft over het post-oorlogstijdsperk en de reactie van de andere castleden op zijn rol in dit proces, In memoriam (9:57) is het klassieke overzichtje van diegenen die met stellige zekerheid niet meer gaan meespelen in seizoen 9, en in The price of war (10:34) wordt nog eens duidelijk gesteld wat de beide rivaliserende partijen te verliezen of te winnen hebben in het conflict. De eerste schijf wordt ook geplaagd door cross-promotionele trailers.
En even een tekstje copy-pasten van seizoen 7, omdat er nog geen reet aan verholpen is:

Opnieuw is de verpakking een regelrechte schande, een smet op het blazoen van E1 Entertainment. De disks zijn op één spindle gestapeld, ondanks beloften van de maatschappij dat ze dat niet meer zouden doen. In de spinoff-reeks Fear The Walking Dead hebben ze hun lesje geleerd, maar in The Walking Dead volharden ze in de boosheid. Voor een vrij dure release mocht E1 tenminste betere doosjes voorzien. Deze los kopen en de schijven overplanten is de boodschap, maar eigenlijk zou dat niet nodig mogen zijn.

CONCLUSIE
Het achtste seizoen van The Walking Dead sluit het koppel seizoenen af dat gewijd is aan het conflict tussen de gemeenschappen onder Ricks hoede en de sadistische Saviors van megaschurk Negan. Een zeer goed seizoen, maar we moeten streng ingrijpen in de score omwille van de censuurperikelen.


coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Greg Nicotero, Rosemary Rodriguez, Dan Liu, Michael E. Satrazemis, John Polson, Larry Teng, David Boyd, Jeffrey F. January, Michael Slovis
Met: Andrew Lincoln, Norman Reedus, Lauren Cohan, Chandler Riggs, Danai Gurira, Melissa McBride, Lennie James, Josh McDermitt, Christian Serratos, Alanna Masterson, Jeffrey Dean Morgan, Seth Gilliam, Ross Marquand, Tom Payne, Xander Berkeley, Katelyn Nacon

Film:
4,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017-2018

Leeftijd:
16

Speelduur:
763 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045249762


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 2 audiocommentaartracks
• 16 documentaires "Inside The Walking Dead"
• 16 documentaires "The making of The Walking Dead"
• Documentaire "Carl Grimes: Leaving a legacy"
• Documentaire "In memoriam"
• Documentaire "The price of war"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij