:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHERRYBOMB
CHERRYBOMB
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-06-01
FILM
Bij Cherrybomb denk je natuurlijk aan die geweldige hit van The Runaways, maar ook al komt de song wel in de film voor heeft het er voor de rest niks mee te maken. Een titel die nu zo goed als compleet onder de deurmat is geveegd, maar wel het debuut is van Lisa Barros D'Sa. Niet dat je deze vrouw echt dient te kennen, maar ooit werd ze door critici als één van de belangrijkste hedendaagse Noord-Ierse filmmakers beschouwd. De eer moest ze vooral zien te rapen bij de recensenten want ook al toont haar andere film Good Vibrations een mooi beeld van de punkrockscène in Belfast en kon ze een paar jaar geleden in Ordinary Love Liam Neeson strikken zijn het toch stuk voor stuk films die nooit het grote publiek hebben kunnen bereiken. Ook  Cherrybomb die ze samen met haar echtgenoot Glenn Leyburn regisseerde deed dat niet.

Een film met toch wel enigszins grote namen. Zo wordt de hoofdrol vertolkt door Rupert Grint die in alle acht Harry Potter-films de rol speelde van Ron Weasley. Zijn tegenspeler Robert Sheehan moest wat langer op wereldfaam wachten, maar is deze dagen wel wereldberoemd als de excentrieke Klaus Hargreeves uit The Umbrella Academy. De love interest die gespeeld wordt door Kimberley Nixon moest zich later met minder tevreden stellen en kreeg nietszeggende rolletjes in series als Law & Order: UK en Midsomer Murders. En natuurlijk is er ook nog James Nesbitt. De man wiens naam niemand kent, maar wel zijn typische Ierse kop.

De film gaat over een typische driehoeksverhouding. An sich niets slecht mee, maar behalve dat dit zich afspeelt in de arbeiderswijken van Belfast brengt het niks nieuws bij aan het genre. Malachy McKinny (Rupert Grint) heeft als tiener een bijverdienste in een sportcomplex dat gerund wordt door Dave (James Nesbitt) en het met de jongere studentes doet. Zijn beste vriend is Luke (Robert Sheehan), een drugsdealer die nog bij zijn aan drugs verslaafde vader woont. De twee jongens kunnen hun ogen niet geloven als ze de dochter van Dave zien: de knappe Michelle (Kimberley Nixon) die net uit Londen is verhuisd om bij haar vader Dave te gaan wonen.

Daarna is het een kwestie van wie het meisje zal krijgen, of nog anders gezegd, of het meisje wel überhaupt één van de twee wil. De film weet nooit of het nu de weg moet opgaan van het alternatieve teen drama (Trainspotting) of die van sociaal geëngageerde cineasten zoals Mike Leigh. Lisa Barros D'Sa en Glenn Leyburn wedden dan maar op de twee paardjes en dat levert een genietbare film op, maar wel één die nooit diep graaft en je met honger doet achterblijven. Cherrybomb probeert een vuist te maken tegen sociaal onrecht, maar het slaat nooit hard genoeg. Het enige wat overblijft is een leuke film die er tussen de popcorn en de chips wel heerlijk in gaat, maar daar blijft het ook bij, en wellicht hadden de twee makers dat toch iets anders gezien. Maar ondanks deze leegte is het wel een film met een uitstekend spelende cast die het geheel toch nog naar een iewat hoger niveau weet te tillen.

BEELD EN GELUID
Cherrybomb is een titel die uitkwam op One2See. Afgaande op het logo zou je zweren dat dit één of ander sublabel was van JustBridge. Feit is dat het om goedkope titels gaat die niet uitblinken op technisch vlak, maar toch is het bijzonder jammer dat met het verdwijnen van dit soort labels er ook geen andere leveranciers zijn voor dit soort kleine films die toch wel een release verdienen. Alles is middelmaat hier. De kleuren zijn vrij realistisch en er is weinig filmgrain. Gewoonweg hetgene wat je dus van een goedkope dvd verwacht. De geluidsband is ook van dit niveau, hoewel er van effecten geen sprake is.

EXTRA'S
Er staan geen extra’s op deze uitgave.

CONCLUSIE
Cherrybomb doet hard zijn best om meer te zijn dan een ordinair liefdesverhaal en hoewel de cast uitstekend werk levert, komt de film nooit boven zijn doel uit. Wel is dit een uiterst genietbaar filmpje waar je maar weinig verkeerd mee kan doen.cover
Studio: One2See

Regie: Lisa Barros D'Sa en Glenn Leyburn
Met: Rupert Grint, Robert Sheehan, Kimberley Nixon, James Nesbitt, Kathy Kiera Clarke, Lalor Roddy, Conor MacNeill

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Coming-of-age

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983100527


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij