:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INTERNAL AFFAIRS
INTERNAL AFFAIRS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-05-29
FILM
"There's nothing I've done which I'm ashamed of or I thought was actually bad." (Mike Figgis)

Tom Berenger, Jeff Bridges, Pierce Brosnan, Kevin Costner, Willem Dafoe, Robert De Niro, Michael Douglas, Harrison Ford, Mel Gibson, Jeff Goldblum, Ed Harris, William Hurt, Don Johnson, Tommy Lee Jones, Michael Keaton, Nick Nolte, Al Pacino, Christopher Reeve, Kurt Russell, Arnold Schwarzenegger en Bruce Willis. Het zijn allemaal namen aan wie men vroeg of ze zin hadden om de hoofdrol te willen spelen in Internal Affairs. Een voor één haakten ze af, tot het moment dat Richard Gere er wel iets in zag. Het werd één van de eerste films waarin Gere niet de vertrouwelijke Mr. Nice Guy is, maar een smerige machoflik die voor haar geen haar te vertrouwen en voor niets of niemand (behalve voor zichzelf) respect heeft.

In ieder geval is het ook een film die Richard Gere niet al te gauw zal vergeten. Niet alleen mistte hij hierdoor de rol van John McClane in Die Hard, maar het boterde compleet niet tussen hem en Andy Garcia. De geruchten zijn er zelfs dat de gevechten tussen de twee in de lift net niet echt waren. De film is nu wat vergeten, maar was destijds toch een behoorlijke hit en een copmovie die nog altijd gemakkelijk wegkijkt, ook al moet je het doen met een zeer ongeloofwaardig verhaal. Maar niet getreurd, de film wordt rechtgehouden door een uiterst prima Richard Gere die (il faut le dire) Andy Garcia op alle fronten zonder pardon naar huis speelt.De regie lag in de kwaliteitshanden van de Britse Mike Figgis. Een man die altijd meer dan behoorlijke films maakte, maar die nooit door het grote publiek zijn omarmd. Zijn bekendste is wellicht het Oscargenomineerde zuipfestijn Leaving Las Vegas, maar deze oude vriend van Bryan Ferry maakte ook met Melanie Griffith de cultfilm Stormy Monday en met Gere deed hij ook nog eens Mr. Jones.

Vanaf de eerste scene merken we dat Dennis Peck (Richard Gere) een onbetrouwbare agent is. Wanneer tijdens een raid één van zijn collega’s zonder reden kogels afvuurt op één van de verdachten, zorgt Peck ervoor dat hij een mes in de handen stopt van het slachtoffer zodat alles op zelfverdediging lijkt. Gere waant zich koning in Los Angeles en wordt bijgestaan door zijn collega Van Stretch (een zoals altijd slecht spelende William Baldwin) die alsmaar meer aan de coke hangt en dus met de dag ook onzekerder en gevaarlijker wordt. De wereld van Peck komt op zijn kop te staan als Raymond Avilla (Andy Garcia) aangenomen wordt bij de Internal Affairs Division (IAD) van de LAPD en hij samen met zijn partner Amy Wallace (een sterke Laurie Metcalf) de zaakjes van Peck gaat onderzoeken.

De film is zeker niet vrij van zonden. Ook al vinden we Andy Garcia doorgaans een solide acteur, is de overacting er hier net iets te veel aan en kan je als kijker onmogelijk meegaan in zijn karakter. Hij wil wel de corrupte flikken achterna zitten en ze lik op stuk geven, maar zelf heeft de man losse handjes en komt daarmee ongeschonden uit het script. Dit maar om te zeggen dat Internal Affairs vandaag niet meer zou lukken. En jammer genoeg lijdt de film ook aan een zeer lelijke fotografie wat op zich wel vreemd is, want de DOP’er van dienst was John A. Alonzo die toch mag pochen met zowel Chinatown als Scarface. Misschien was het de tijdsgeest, maar de afgrijselijke zwart-witfotografie die er alles wat doet uitzien als een röntgenfoto doet er ook geen goeds aan. Maar als je de scherpe puntjes van deze film weet af te vijlen, bekom je alsnog een meer dan genietbare film, en het zou ons verwonderen mocht je Richard Gere nog ooit in zo'n rol zien.

BEELD EN GELUID
Dit is een iewat oudere release van Paramount maar met een meer dan degelijke beeldkwaliteit, ook al is het detailzicht maar matig. De kleuren zijn zeer '90's en er zitten weinig donkere scènes in deze film waardoor er weinig filmgrain te zien is. De geluidsband is een Dolby Digital 5.1 die zijn werk doet, maar de effecten moeten het vooral hebben van geweerschoten. Een meer dan prima release voor mensen voor wie een dvd-aankoop voor deze film volstaat. Mocht je hem ooit tegenkomen op de rommelmarkt of in een kringloopwinkel moet je hem beslist meepakken.

EXTRA'S
Er staan geen extra’s op deze release.

CONCLUSIE
Qua geloofwaardigheid slaat Internal Affairs alles, maar toch is dit een solide politiefilm met een uitstekende Richard Gere die Andy Garcia met het grootste gemak overklast en voor één keer zelfs de bad guy mag uithangen.cover
Studio: Paramount

Regie: Mike Figgis
Met: Richard Gere, Andy Garcia, Laurie Metcalf, Nancy Travis, Richard Bradford, William Baldwin

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
16

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
871486555484


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Duits, Deens, Fins, Zweeds, Noors, Arabisch, Bulgaars, Tsjechisch, Pools, Turks, IJslands, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij