:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JASON GOES TO HELL - THE FINAL FRIDAY
JASON GOES TO HELL - THE FINAL FRIDAY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-05-24
FILM
Tijdens een groots opgezette missie wordt Jason Voorhees (Kane Hodder), één van de meest gevreesde seriemoordenaars aller tijden, in de val gelokt en letterlijk in stukken geschoten. Iedereen denkt terug op beide oren te kunnen slapen, maar dat is verkeerd gedacht! Want Jason ontdekt dat hij via zijn ziel in andere lichamen kan geraken en zo zijn moordpartijen kan verder zetten. Als het lichaam afgedaan heeft, verhuist hij gewoon naar een ander. Creighton Duke (Steven Williams), een bikkelharde premiejager, heeft Jason door en is bovendien de enige die weet hoe hij Jason voor eens en altijd kan stoppen...

Jason Goes To Hell: The Final Friday is de negende aflevering in de immense populaire Friday The 13th-reeks. Maar dit was echter de eerste Friday The 13th-film voor New Line Cinema, die na Jason Takes Manhatten (’89) de rechten hadden overgenomen van Paramount. Filmmaatschappij New Line besloot het roer volledig om te gooien qua verhaal en niet zomaar met een zoveelste “tieners op kamp, Jason moordt iedereen bloederig uit”-verhaallijn op te draven. Scriptschrijver Dean Lorey (Major Payne, Homey the Clown) komt op de proppen met een verhaal waar Jason (uiteindelijk toch de ‘held’ van het verhaal) maar 5 minuten in voorkomt en de rest een rip-off lijkt te zijn van de semi-classic The Hidden (’87). De film bevat een boel amusante verwijzingen naar horrorklassiekers als The Evil Dead, The Birds, Halloween, Creepshow en (onbewust) het nakende Freddy Vs. Jason (verwacht eind 2003), maar als Friday The 13th-film stelt het geheel (zeker de eerste keer je het ziet) toch wat teleur. Menig Friday The 13th-fan was dan ook fel teleurgesteld en de meerderheid van de fans vindt deze Jason Goes To Hell dan ook één van de slechtste uit de reeks. Wij dachten er aanvankelijk ook zo over, maar na de film enkel keren te hebben aanschouwd (lees: tot op het bot ontleed) hebben we onze kritiek toch wat moeten bijschroeven. Oké, Jason komt er maar 5 minuten in en het is waar dat het verhaal alles behalve origineel is, maar het moet gezegd dat debuterend regisseur Adam Marcus en de rest van de crew erg hun best hebben gedaan om de fans eens iets nieuws voor te schotelen. Bovendien bevat de film enkele mooie cameratruuks, redelijk wat sappige effecten en terug een goede Friday-theme (Manfredini is back!). De cast bestaat uiteraard uit B-acteurs, maar dit keer zijn er toch enkele talentvollere acteurs aanwezig dan gewoonlijk. Zo treffen we John D. LeMay (The New Kids, Friday The 13th: The Series), Steven Williams (Darkwolf, The X-Files), Steven Culp (Thirteen Days, The Emperor's Club), Erin Gray (Buck Rogers In The 25th Century, Profiler), Richard Gant (Nutty Professor II, Godzilla) en Billy Green Bush (The Hitcher, Critters) aan. De rol van Jason is hier voor de derde keer op rij in handen van stuntman Kane Hodder (Jason X, Daredevil). Hij heeft recent nog in Jason X (2001) de rol voor de vierde en voorlopig laatste keer gespeeld, want in het nieuwste deel, Freddy Vs. Jason, neemt Ken Kirzinger de rol over. Kirzinger is eveneens een ervaren stuntman. Eindconclusie: Jason Goes To Hell is niet zo slecht als menig persoon beweert, de film is inderdaad één van de mindere delen uit de hele reeks, maar bevat toch enkele memorabele momenten. En ieder die zich ervoor openstelt dat dit niet een ‘routine’ Friday The 13th wordt, zal van de film kunnen genieten.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld ziet er haarscherp uit, met een bevredigend contrast en een goed schaduwdetail. Ook het zwartniveau is goed te noemen. De kleuren zijn helder en ogen natuurlijk. Printbeschadigingen en/of vuil hebben we niet direct kunnen opmerken. Er zijn gelukkig ook geen digitale compressiefouten aanwezig. Het enige minpuntje dat we hebben is dat er af en toe wat minieme filmgrain opduikt, maar niets om u zorgen over te maken. Op gebied van geluid hebben we de keuze uit een Engelse Dolby Digital 5.1- en een Engelse DTS 5.1-track. Er is ook een Franse Dolby Digital 2.0-track aanwezig, maar we richten ons enkel op de Engelse geluidsporen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt dynamisch, met de nodige punch indien nodig. De dialogen klinken helder en zijn meer dan goed te verstaan. Een erg goed geluidsspoor, echter de Engelse DTS-track krijgt toch onze voorkeur. Want deze klinkt duidelijk ruimer en gedetailleerder. Een erg goede beeld- en geluidskwaliteit.

EXTRA’S
Dat New Line Cinema zijn horrorfilms met respect behandelt, bleek uit de Platinum editie van het tiende Friday The 13th-avontuur Jason X. Ook dit keer is er een leuk en waardevol pakketje extra features aanwezig. We beginnen met de heilige graal onder de Friday The 13th extra’s, namelijk de mogelijkheid om de film ongeknipt (hoewel er nog enkele minieme dingen ontbreken) te bekijken zoals de regisseur hem voor ogen had. De gewone versie duurt 88 minuten en de ‘unrated’-versie tikt af op 91 minuten. Ja, u leest het goed... 3 minuten extra blood and guts! Waaronder een beruchte scène die omschreven wordt als de meest gruwelijke moord uit de hele reeks. Vervolgens hebben we een erg amusante audiocommentaar ingesproken door regisseur Marcus en scriptschrijver Lorey. De heren blikken met duidelijk plezier en relativeringsvermogen terug op het maken van Jason Goes To Hell. Eén van de meest amusante commentaartracks die we ooit hebben beluisterd. Vervolgens hebben we twee pagina’s DVD-credits en de amusante bioscooptrailer. Als de film in Amerika op de buis komt dan worden er enkele aangepaste scènes in de film gemonteerd, dit voor het gevloek en andere onverbloemde taal in iets fijnzinniger om te vormen. Zo verandert men ‘blow me’ in ‘kiss me’ en ‘fuck it’ in ‘forget it’. Deze aangepaste scènes en enkele andere alternatieve scènes vindt men terug in een uitgebreide galerij. Er zijn een negen scènes en deze zijn in totaal goed voor een 13 minuten beeldmateriaal. De Jump To A Death-feature, die ook op Jason X aanwezig was, is hier ook van de partij. Deze feature geeft de kijker de mogelijkheid om onmiddellijk bij zijn favoriete moordscène uit te komen. Top van New Line!

CONCLUSIE
Jason Goes To Hell: The Final Friday (de titel is eigenlijk een beetje onnozel aangezien Jason X al een feit is en een elfde deel in de vorm van Freddy Vs. Jason op komst is) is één van de mindere delen uit de reeks, maar bevat toch nog enkele leuke momenten. New Line Cinema brengt opnieuw een sterke DVD-uitgave van ‘hun’ Friday The 13th-film uit. De beeld- en geluidskwaliteit zijn van een erg goed kwaliteit en er zijn ook enkele waardevolle extra’s aanwezig, waanronder de optie om de film ‘unrated’ te bekijken. Een aanrader voor de Friday The 13th-fans en liefhebbers van horror.


cover
Studio: New Line Cinema

Regie: Adam Marcus
Met: Kane Hodder, John D. LeMay, Kari Keegan, Steven Williams, Steven Culp, Erin Gray, Rusty Schwimmer, Richard Gant, Billy Green Bush, Kipp Marcus

Film:
6/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
1

Genre:
Horror

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1993

Leeftijd:
NR

Speelduur:
88-91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
794043562624


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Unrated version
• Audiocommentaar
• Bioscooptrailer
• TV-version alternate scenes
• Jump To A Death
• DVD-credits

Andere recente releases van deze maatschappij