:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BIGFOOT FAMILY
BIGFOOT FAMILY (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-02-22
FILM
Na de gebeurtenissen in The Son Of Bigfoot is dr. Jim "Bigfoot" Harrison (Roger Craig Smith) een lokale bekendheid geworden. Waar firma's elkaar staan te verdringen om product placement­-gewijs Bigfoots smoel op hun vitaminepreparaat, computerspel of deodorant te krijgen, meent Jim dat hij zijn bekendheid eerder wil gebruiken om goed te doen voor de maatschappij. Hij schaart zich dan ook achter twee natuuractivisten die willen vermijden dat de oliemaatschappij X-Tract gaat boren in een waardevol natuurgebied in Alaska. Conor Mandrake (Grant George), de CEO van X-Tract, beweert echter dat hij een "groene" manier heeft gevonden om naar olie te boren, maar hij schermt zijn modus operandi angstvallig af voor de buitenwereld, bewerend dat hij angst heeft dat zijn patent gaat geschonden worden door de concurrentie.

Wanneer Bigfoot van het actieterrein verdwijnt, en er geopperd wordt dat hij verslonden is door wolven, meent zijn zoon Adam (Jules Wojciechowski) dat dit zever in pakskes is, want Bigfoot kan normaal gezien met de dieren spreken. Samen met zijn moeder Shelly (Lindsey Alena), beer Wilbur (Michael Sorich) en wasbeer Trapper (Joey Lotsko) trekt hij in een camper naar Alaska om op zoek te gaan naar zijn vader, terwijl hij zich beter op het thuisfront zou bekommeren om zijn vriendinnetje Emma (Shyloh Oostwald), die niet de nodige aandacht van hem krijgt. Uiteraard blijkt de groene energiewinning van Mandrake een scam, en de man is van plan om de hele vallei blank te zetten van de olie, om die dan gemakkelijk op te kunnen pompen. Om hem tegen te houden zal de familie Harrison enkele "familieactiviteiten" moeten ontplooien, waar Adam daarvoor nog zit te kankeren dat vader hen geen aandacht schenkt en constant van huis is.

Ik heb een boontje voor de Belgische animatiestudio nWave, die met Bigfoot Family alweer hun achtste film afleveren, en voor de eerste keer met een sequel voor de dag komen. Inhoudelijk is de film vrij simplistisch: het grote olieconcern is weeral eens de grote boeman, alhoewel de ironie wil dat de familie Harrison naar Alaska reist in een oliezuipende humvee, en op metaniveau het plastic waarvan deze Blu-ray gemaakt is toch ook een bijproduct van de olie-industrie is. Technisch gezien worden de films van nWave echter hoe langer hoe beter, en ook inhoudelijk is deze Bigfoot Family een zeer vlot verhaal, waarbij de fouten uit het eerste deel niet meer opnieuw gemaakt worden. Zo wordt de (té) uitgebreide cast nevenpersonages van dieren gekortwiekt en worden essentieel alleen Wilbur en Trapper als sidekicks behouden, wat het geheel alleszins een stuk overzichtelijker maakt. Hierbij dient gezegd dat het duo alleen maar aan boord is gehesen voor het slapstick­-gehalte op peil te houden. De animatiekarakters zijn sympathiek, en hebben in tegenstelling tot de Trolls aimabele persoonlijkheden waarmee zeker moderne kinderen zich mee kunnen identificeren. Het blijft natuurlijk altijd een beetje het afvinken van de clichés uit het genre, met Bigfoot als genetische manipulatie als een moderne insteek op een oud verhaal, maar het komt allemaal zeer vloeiend over.

Technisch is nWave nog niet de grote speler die het zou kunnen worden. Zo is de animatie telkens er een personage, in casu vader of zoon Harrison, begint te hardlopen, niet echt natuurlijk, en kan er qua stijl op dat vlak nog een beetje worden bijgeschaafd. Animatie zoals de pels van Wilbur is dan weer een stuk genuanceerder geworden dan in de vorige film, en er wordt voldoende aandacht besteed aan details. Zo is er een scène waarin Adam in een vuilcontainer belandt, waar men niet vergeten is om de nodige strontvliegen rond te laten vliegen in de buurt van de afvalzakken. Bigfoot Family is alleszins een animatiefilm die een internationa(a)l(er) platform verdient, en dit schrijven we net op het moment dat er in het wereldje verschraling plaatsvindt en Disney de animatiestudio BlueSky het nekschot heeft gegeven. Beschouw het dus als een compliment

BEELD EN GELUID

Belga Home Video is de hofleverancier voor Blu-rayreleases van nWave, en de disks zijn telkens in hetzelfde bedje ziek: het duurt een eeuwigheid vooraleer je de verplicht te bekijken trailers hebt doorgespoeld, en het menu bevat standaard geen Engelse dubbingoptie, die je pas kan oproepen als de film al bezig is. De Blu-ray zelf is correct met mooie animatie, frisse kleuren, geen foutjes van betekenis, en vooral de natuurscènes uit Alaska zien er op deze Blu-ray als een plaatje uit! De synchronisatie van de personages is volledig op de leest van de Engelstalige dub gesneden, wat het een beetje vreemd maakt dat je in het menu voor de Vlaamse, Nederlandse of Franse moet kiezen, terwijl dat echt niet de manier is waarop je deze film wil zien. De oliemaatschappij X-Tract maakt bij het boren naar olie nogal eens gebruik van explosieven, en die klinken flink door. Ook het subtiele, bovenmenselijke gehoor van Bigfoot wordt in deze track mooi gericht. Verrassing is dat de soundtrack een stuk beter verzorgd is dan bij de eerste film, alhoewel het dezelfde Puggy is die voor de klanken heeft gezorgd. In alle opzichten dus een stap voorwaarts.

De schijf is overigens té slecht geauthord opdat we er screenshots van konden maken. Onze excuses.

EXTRA'S

Als u er al in slaagt om de verplicht opgelepelde cross-promotionele trailers te doorworstelen, vindt u nog een Making of-documentaire (3:50), zijnde een groot woord voor een montage van enkele computermodellen en conceptuele tekeningen. We zullen hiervoor een punt geven, meer uit sympathie dan uit overtuiging.

CONCLUSIE

De studio nWave is duidelijk de klim naar de top begonnen, en elke van hun films is weer meer genietbaar dan de voorgaande. Bigfoot Family is pretentieloos en leuk animatievertier zonder meer waar we als Belg toch een beetje trots op mogen zijn.coverStudio: Belga Home Video

Regie: Jérémie Degruson & Ben Stassen
Met: Jules Wojciechowski, Roger Craig Smith, Grant George, David Lodge, Shyloh Oostwald, Lindsey Alena, Sandy Fox, Joey Lotsko, Joe J. Thomas, Laila Berzins, Michael Sorich, Joey Camen

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
6

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412370878793


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:

• Making of-documentaire
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij