:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LINDA, DIE NACKTEN SUPERHEXEN VOM RIO AMORE
LINDA, DIE NACKTEN SUPERHEXEN VOM RIO AMORE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-05-21
FILM
De knappe hotelassistente Betty Norman (Ursula Buchfellner) wordt in de val gelokt door de duivelse Sheila (Raquel Evans). De stikjaloerse Sheila kan het niet verkroppen dat Betty haar vriend Ron (Antonio Mayans) heeft afgesnoept. Als zoete wraak laat ze Betty onder drugverdoving zichzelf prostitueren in het decadente bordeel “Rio Amore”. Tussen deze verwikkelingen door komt Linda Norman (Katja Bienert), de zuster van Betty, aan op het vliegveld.

Jesus (ofwel Jess) Franco (Vampyros Lesbos, Ilsa: The Wicked Warden) betekende vroeger voor de (s)exploitation cinema, wat John Woo (Hard Boiled, The Killer, Face/Off) nu voor de hedendaagse actiecinema betekent. Diegene die het repertoire van Franco kennen weten wat ze kunnen verwachten: ranzigheid van de bovenste plank! Jess Franco wordt dan ook niet voor niets “de meester van de ranzigheid” genoemd. Zoals bij zovele van zijn films is het fletse verhaaltje van Linda (ook bekend onder de fantastische Duitse titel “Die Nackten Superhexen Vom Rio Amore”) niet meer dan een excuus om ons te verblijden (of te terroriseren; valt te bezien hoe u dat bekijkt) met de ene naakte deerne na de andere. De erotische scènes hebben uiteraard de dag van vandaag wat van hun impact verloren. Deze zullen vroeger ongetwijfeld wat stof hebben doen opwaaien, maar nu bevatten deze de geilheidfactor van een naakte Jean-Luc Deheane op sterk water. Maar exploitation is meer dan erotiek alleen; zo zijn er nog de onnozele dialogen, het foute verhaal, de lachwekkende actiescènes en de tenenkrommende acteerprestaties. Dus menig “Francofiel” kan weer, begeleid door een duivelse grijns, in de handen wrijven. De hoofdrol wordt uiteraard niet vertolkt door fan- en Franco-favoriet Soledad Miranda (Vampyros Lesbos, She Killed in Ecstasy), want deze stierf ten gevolge van een auto-ongeluk op 18 augustus 1970. Ook de andere favoriete actrice van regisseur Franco, Lina Romay (Female Vampire, Justine) is niet van de partij. Maar niet getreurd want de knappe Katja Bienert (Erotismo, Killer Barbys vs. Dracula), die het er met de haren bijgesleurde titelpersonage Linda vertolt, slaagt erin om een al even houterige acteerprestatie af te leveren dan de eerder vermelde euh… actrices, maar toch ook een zekere charme uit te stralen. Conclusie: Linda is een heerlijke ranzige exploitatiefilm zoals ze spijtig genoeg de dag van vandaag niet meer gemaakt worden. Een must voor de liefhebbers.

BEELD EN GELUID
Het non-anamorfische 1.66:1 beeld bevat redelijk wat filmgrain en heeft daardoor meer dan eens een softe aanblik. De aanwezige kleuren ogen gedateerd en de gebruikte filmprint bevat op sommige momenten erg veel vuil en beschadigingen, maar dit draagt wat ons betreft mee aan de charme van een Franco-film. Digitale compressiefouten hebben we gelukkig niet kunnen vaststellen. De Engelse Dolby Digital Mono klinkt vlak en ondynamisch, maar voldoet voor dit soort film.

EXTRA’S
Op gebied van extra’s hebben we de originele bioscooptrailer van Linda, een zogenaamde slideshow (een 27-tal afbeeldingen uit de film die automatisch voorbijkomen, begeleid door filmmuziek) en een promotrailer voor de beruchte Bloody Moon (eveneens van Jess Franco). In de keepcase zit een leuke insert met originele posterart op. Beter dan niets.

CONCLUSIE
Linda is een minder bekende, maar daarom niet minder leuke exploitatiefilm geregisseerd door de flamboyante filmfabriek Jesus Franco. Het schijfje bevat al bij al een middelmatige beeld- en geluidskwaliteit en zijn er enkele minieme extraatjes aanwezig. Zeker en vast een aanrader voor de liefhebbers van cult-, trash- en exploitatie. Hardcore Francofielen worden bovendien door maatschappijen Euopean Shock en De Filmfreak nog meer in de watten gelegd want naast Linda brengen ze onder de noemer The Jess Franco Collection ook nog Sadomania en Bloody Moon uit.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Jess Franco
Met: Ursula Buchfellner, Raquel Evans, Antonio Mayans, Katja Bienert

Film:
5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Soft erotiek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1980

Leeftijd:
16

Speelduur:
78 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712806007467


Beeldformaat:
1.66:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Slideshow,
• Cross-promotional trailer,
• Insert

Andere recente releases van deze maatschappij