:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INVADERS FROM MARS
INVADERS FROM MARS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-03-10
FILM 
Invaders From Mars is een sciencefictionfilm uit de eighties waar je doorgaans weinig of niets van hoort, maar eens je aan dit vehikel begint, weet je waarom. Nochtans waren de dromen enorm groot, maar dat is iets wat wel vaker het geval bij de Cannon-films. Het gerucht gaat de ronde dat de Cannon-mannen Menahem Golan en Yoram Globus een hekel aan de film hadden en dat ze vonden dat de regisseur hen in het zak had gezet.

Die regisseur was wel niet de eerste beste. Het ging wel niet om Steven Spielberg zoals dat jaren aan de stuk in de lucht hing, maar Tobe Hooper kun je ook niet zo maar als amateur gaan omschrijven. Hoewel anderzijds heel wat kwatongen beweren dat Hooper in feite maar één meesterwerk op zijn palmares heeft staan, en natuurlijk is het wel één die het horrorgenre aardig heeft bepaald. Natuurlijk hebben we het over The Texas Chain Saw Massacre uit 1974. Wat nadien volgde was toch een heel pak minder. Er was nog wel het tamelijk overschatte en door Steven Spielberg-geproduceerde (hier gaan we weer), Poltergeist, maar nadien waren het al bij al stuk voor stuk B-films zoals Lifeforce en de sequel The Texas Chainsaw Massacre 2. Over wat nadien volgde, kun je nog minder goeds zeggen. Kortom, Tobe Hooper heeft wel naam, maar veel (om niet te zeggen alles) heeft te maken met die ene titel.

Ergens daartussen in, 1986 om precies te zijn, hing Invaders from Mars, wat een remake is van de gelijknamige film uit 1953. Een B-film zoals er in de fifties zo veel gemaakt zijn, maar die een nieuw leven ging leiden door de multimiljonair, sciencefictionfreak en filmverzamelaar Wade Williams die de filmrechten ervan opkocht, ook al hoor je her en der dat dit op een eerder louche manier is gebeurd. Williams ging steeds op zoek naar de beste kopieën of hij sleutelde zelf wat aan de films zoals hij bijvoorbeeld ook deed in Rocketship X-M die hij ook tot zijn eigendom maakte. De film bleef in ieder geval niet in de obscuriteit hangen, want in het midden van de jaren '70 zorgde deze Williams ervoor dat Invaders From Mars opnieuw in de zalen getoond werd. Het was onder zijn impuls dat men ook dacht aan een remake. Een idee dat er op papier goed uitziet, en meer had men bij Cannon niet nodig om groen licht te geven. En om het eens over de centen van Wade Williams te hebben. Voor de rechten van de remake ontving Williams 50 keer meer het bedrag dan dat hij oorspronkelijk had betaald, en dan hebben we het nog niets eens gehad over de opbrengst van televisie-uitzendrechten en videoreleases.

Een film die erom vele redenen niet al te bijster goed uitziet. Bijvoorbeeld door de special effects, ook al waren die gemaakt door Stan Winston (hij werkte gelijktijdig aan Alien) en John Dykstra die met zijn werk voor Star Wars een Oscar op zak had. Maar het mocht niet baten. In het beste geval kun je de buitenaardse wezens leuk vinden wegens hun cheesy '80's-look, maar in feite zien ze er in de eerste plaats vooral onnozel uit.

Zoals altijd mocht het niet te veel kosten bij Cannon. Dat zag je niet alleen aan de special effects, maar ook aan de casting. Voor het kindsterretje vond men Hunter Carson die eerder al eens in Paris, Texas van Wim Wenders mocht opdraven, maar de voornaamste reden was omdat hij in werkelijkheid het zoontje was van Karen Black die de hoofdrol speelde. De filmografie van deze actrice is behoorlijk indrukwekkend. Maar ook al bleef ze acteren tot aan haar dood in 2013, lag het zwaartepunt van haar filmcarrière in de jaren '70. Alles begon met een rol in You're a Big Boy Now van Francis Ford Coppola en daarna was ze te zien in o.a. Easy Rider, Five Easy Pieces, Airport 1975 en The Great Gatsby. In de jaren '80 was de faam al een pak minder en was ze bijv. te zien in de tv-film rond Kid Creole & The Coconuts (dat bestaat!) en deze Invaders From Mars.

Wie er ook bij was, was Timothy Bottoms van wie men door zijn rol in The Last Picture Show ooit nog dacht dat hij een groot acteur ging worden, maar die zijn carrière diende te eindigen als imitator van George W. Bush omdat hij zo goed op de president leek.En misschien de beroemdste van allemaal: Louise Fletcher die iedereen tot in de eeuwigheid zal blijven associëren met zuster Ratched uit One Flew Over the Cuckoo’s Nest, maar hier toont dat ze ook slecht kan acteren.

Zoals de titel aangeeft wordt de aarde overspoeld door marsmannetjes (vreselijke gedrochten die lijken op afgedankte poppen uit The Dark Crystal) en die worden ontdekt door David (Hunter Carson), een 12-jarig ventje dat ervan droomt om astronaut te worden en zijn avonden vult met naar de sterren te kijken. Op een nacht ziet hij een buitenaards ruimteschip landen op een weide die vlak bij zijn huis ligt. Zijn vader (Timothy Bottoms) laat zich overhalen om het zaakje te gaan onderzoeken, maar wanneer hij terugkeert doet hij de vreemdste dingen en heeft hij in zijn nek een vreemd litteken. Ook Davids moeder Helen (Laraine Newman) en ook zijn lerares (Louise Fletcher) veranderen, maar er is niemand die iets van zijn gekke verhalen gelooft, behalve de schoolverpleegster Linda Magnusson (Karen Black).

Met een verlies van ruim 12 miljoen dollar werd dit de zoveelste flop voor Cannon en die vooral herinnerd wordt door zijn loopbaan in de videotheek, want daar deed hij het (zoals alle andere Cannon-titels) nog vrij behoorlijk. Maar anno 2021 is het meer een voorbeeld van hoe slecht '80's-films wel konden zijn...

BEELD EN GELUID
Deze film is uitgebracht via het Duitse Koch Media. Bij aankoop heb je hiermee wel een Blu-ray in de kast waar de Duitse woorden Invasion Vom Mars op prijken, maar de film zelf is voorzien van (uiteraard) Engelse audio, maar ook van Engelse ondertiteling. Een oude '80's-titel waar wel wat restauratiewerken aan te pas zijn gekomen (zeker als je de dvd-beelden ziet bij de extra’s), maar waar toch zeer veel filmgrain in te bespeuren is. De geluidsband is een DTS-HD MA 2.0 (zowel in het Engels als het Duits), en die kan net als de film best een paar peppillen gebruiken, want alles zit in een brij van één laag met weinig effecten, wel met een leuke score die deels door Christopher Young is geschreven. 

EXTRA'S
Het grote probleem van de extra’s is dat ze grote stukken van de film bevatten waardoor er uiteindelijk maar bitter weinig overblijft, maar ook dat alles in een wel zeer abominabele kwaliteit wordt weergegeven waarbij je je werkelijk door de 15 minuten heen moet sleuren. Er is een trailer, maar ook een alternatief (Duits) einde. Dat alternatief einde dien je wel zeer letterlijk te nemen, want het gaat om hetzelfde slot als deze die je op de Blu-ray ziet, alleen komt de aftiteling iets vlugger. Ten slotte is er The Making Of waarin je special effects-mensen met maquettes en karton ziet sleuren. De Promotion Featurette is niet meer dan een collage van zeer korte interviews. 

CONCLUSIE
Invaders From Mars heeft wel zijn leuke momenten (en dan hebben we het over zo slecht dat het leuk wordt), maar over het algemeen is dit een zeer onnozele sciencefictionfilm die niet de minste spanning heeft en hooguit oogt als een jeugdfilm voor jongens. coverStudio: Koch Media

Regie: Tobe Hooper
Met: Karen Black, Hunter Carson, Timothy Bottoms, Laraine Newman, James Karen, Bud Cort

Film:
5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Duitsland

Jaar:
1986

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4020628867393


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0
Duits  DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels, Duits
Extra's:
• The Making Of
• Alternative Ending
• Promotion Featurette
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij