:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ARROW - SEIZOEN 6
ARROW - SEIZOEN 6 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-01-31
SERIE
Op het einde van seizoen 5 heeft de corrupte aanklager Adrien Chase (Josh Segarra) een ontploffing veroorzaakt op het eiland Lian Yu. Thea (Willa Holland) ligt in coma, en de Samantha Clayton (Anna Hopkins), moeder van Olivers (Stephen Amell) zoon William (Jack Moore) is dood. Oliver moet een nieuw bestaan te zien opbouwen, waarbij hij zijn burgemeesterschap in evenwicht houdt met zijn burgerwachtactiviteiten, waarbij hij gesteund wordt door John "Spartan" Diggle (David Ramsey), Dinah "Black Canary" Drake (Juliana Karkavy), Rene "Wild Dog" Ramirez (Rick Gonzalez) en Curtis "Mr. Terrific" Holt. Bovendien botert het weer tussen Oliver en Felicity (Emily Bett Rickards), zo zeer zelfs dat in de nasleep van het huwelijk van Barry Allen (Grant Gustin) en Iris West (Candace Patton) uit The Flash, ze elkaar het jawoord geven.
Maar er hangen donkere wolken boven Olivers geluk. Net nadat de burgerwachten zeer tegen de zin van Oliver door de gemeenteraad buiten de wet zijn geplaatst, duikt er een foto op in de pers waarop te zien is dat Oliver Queen de Green Arrow is. Oliver doet zijn best om de echtheid van de foto in twijfel te trekken, maar het FBI heeft al een agente naar Star City gestuurd, Samanda Watson (Sydelle Noel), een pitbull die haar prooi niet loslaat. Cyberterrorist Cayden James (Michael Emerson) doet er bovendien nog een schepje bovenop, en aangezien hij meent dat Oliver verantwoordelijk was voor de dood van zijn zoon, heeft hij zichzelf als missie gesteld Oliver van zijn voetstuk te laten vallen. Omringd door onder meer de Black Siren (Katie Cassidy), een dubbelgangster uit een parallelle wereld die lijkt op wijlen Lauren, de dochter van politiecommissaris Quentin Lance (Paul Blackthorne), Bratva-baas Anatoly Knyazev (David Nykl) en drugdealer Ricardo Diaz (Kirk Acevedo) perst hij de stad af.

Het is echter Diaz die het laken naar zich toe trekt. Eens bevrijd van de fanatieke James laat Diaz zijn duivels los, en hij is van plan de stad van binnenuit uit te hollen door een massieve golf aan corruptie. Op de duur heeft hij de rechters en de politie in zijn zak, en Oliver moet toezien hoe de poten onder zijn stoel weggezaagd worden. Wat echter erger is, is dat Oliver door enkele zeer discutabele beslissingen één voor één de steun van zijn burgerwachters verliest, nadat hij getipt is dat één van hen op het nakende proces tegen hem zal getuigen in ruil voor immuniteit. Het offer dat Oliver zal moeten brengen om Diaz weer uit te schakelen, is dan ook bijzonder groot.
Dit zesde seizoen van Arrow steunt op een scenario dat wat van de hak op de tak springt, waarbij het zwaartepunt halverwege de reeks verschuift naar de strijd tegen Diaz. Van afleveringen-van-de-week met telkens andere schurken is al lang geen sprake meer, en het hele seizoen moet je beschouwen als één langgerekte case waarbij de potentiële uitambtzetting van Oliver de rode draad vormt.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
115. Fallout
Vijf maanden na de ontploffingen op Lian Yu wil de knettergekke Alex Faust (Dominic Bogart) een raket afvuren op Star City, tenzij de stad losgeld betaalt. Oliver kan de daad voorkomen, maar wanneer Faust in het politiebureau wordt ondervraagd, wordt hij met veel spektakel bevrijd door Black Siren. Quentin denkt dat die het op hem heeft gemunt, omdat hij haar op Lian Yu heeft neergeschoten. In een schuilplaats vinden Dinah en John aanwijzingen dat de bende de diploma-uitreiking van de nieuwe rekruten bij de politie wil verstoren.
116. Tribute
Channel 52 pakt uit met een foto waarop Oliver als de Green Arrow te zien is. Oliver ontkent de aantijgingen en beweert dat de foto getruceerd is, maar het FBI heeft al een agente gestuurd: Samanda Watson moet de gangen van de burgemeester nagaan. Tijdens een rondleiding voor Markoviaanse investeerders worden vier van hen ontvoerd door de Bratva van Anatoly Knyazev. Die wil in ruil voor hun vrijlating twintig miljoen - exact het bedrag dat op tafel ligt voor het nieuwe politiehoofdkwartier. William wordt intussen op school gepest omdat zijn vader de Green Arrow zou zijn.

117. Next Of Kin

Om de verdenking van zich af te wenden dat hij de Green Arrow zou zijn, geeft Oliver de mantel over aan John Diggle. Die twijfelt echter aan zijn leiderschap, zeker wanneer hij een poging van Onyx Adams (Chastity Dotson) om een lading gifgas te onderscheppen, niet kan verhinderen. Oliver probeert intussen een wet tegen te houden die burgerwachten strafbaar stelt, en hij speelt de kaart uit om dit in een volksraadpleging aan de burgers van Star City voor te leggen.

118. Reversal

Black Siren pleegt een reeks moorden op schijnbaar ongerelateerde personen die in de maatschappij opvallen door hun onopvallendheid: doodgewone burgers Felicity krijgt intussen bezoek van Alena (Kacey Rohl), die beweert dat Cayden James uit is op wraak nadat hij acht maanden gevangen heeft gezeten door toedoen van A.R.G.U.S., en een plan heeft opgevat waarbij mogelijk honderden miljoenen doden kunnen vallen. Black Siren en James spelen namelijk onder één hoedje in een poging om wereldwijd het internet plat te leggen.
119. Deathstroke Returns
Slade Wilson (Manu Bennett) vraagt Oliver om hem te helpen zijn zoon te bevrijden uit een gevangenis in Kasnia, waar hij als een rat in een kooi wegrot in een gevangenis. Hij heeft niet Olivers vechtkunsten nodig, maar zijn diplomatieke overtuigingskracht, alhoewel het waarschijnlijker is dat het weer op het eerste zal uitdraaien. In Star City pleegt Vigilante (Johann Urb) een aanslag op Emily Pollard (Laara Sadiq), het raadslid dat het wetsvoorstel tegen burgerwachten heeft ingediend. Dinah kan hem in een hoek drijven, maar het blijkt haar vroegere partner en vriend Vincent Sobel (Clayton Chitty) te zijn.

120. Promises Kept

Slade heeft ontdekt dat zijn zoon het hoofd van de bende is, en twijfelt of hij zijn rangen moet vervoegen of moet trachten om hem weer op het rechte pad te helpen. Oliver is gebleven om hem bij te staan. In Star City steelt de bende van drugtrafikant Ricardo Diaz een waardevolle 3D-printer. Diggle kan hem echter niet de baas, want Diaz is de dealer die hem drugs bezorgt waarmee hij zijn tremor kan bedwingen, en zijn medicijn is net op.

121. Thanksgiving

Op Thanksgiving wordt Oliver Queen door agente Watson tijdens een voedselinzameling gearresteerd op beschuldiging dat hij de Green Arrow is. Black Siren ziet haar kans schoon om in opdracht van Cayden James een hoogwaardig explosief te stelen. Tijdens de confrontatie met de teamleden blijkt John slecht te reageren op de experimentele behandeling die Curtis Holt in gang heeft gezet om zijn spiertrillingen te beheersen. Onderzoek wijst zelfs uit dat John permanent verlamd zou kunnen geraken als hij nog in het veld zou opduiken. Oliver, vrij na het betalen van een half miljoen borg, moet daarom zijn rol van Green Arrow weer opnemen wanneer James de bom dreigt af te laten gaan tijdens een concert van Billy Joel.
Disk 2:
122., 123., 124. & 125. Crisis On Earth-X
In deze vierdelige crossover-aflevering tekenen de personages uit Supergirl, Arrow, The Flash en Legends Of Tomorrow present voor het huwelijk van Barry Allen en Iris West. De avond voor het huwelijk wordt ontsierd door een ruzie tussen Oliver Queen en Felicity Smoak, omdat die laatste het huwelijksaanzoek van Oliver heeft afgewezen. Het blijkt echter maar klein bier tegenover de problemen van 's anderendaags: nazi's, afkomstig van het parallelle universum Earth-X, waar Hitler de tweede wereldoorlog nooit verloren heeft, vallen binnen in een poging onze aarde te veroveren. De nieuwe Führer die na de dood van Hitler in 1994 is opgestaan, blijkt de dubbelganger van Oliver Queen te zijn, die samen met zijn vrouw, de Earth-X-tegenhanger van Supergirl (Melissa Benoist), over het neonazi-Amerika heerst. Kennelijk is er hen veel aan gelegen om de originele Supergirl te pakken te krijgen, omdat ze de sleutel is in een levensnoodzakelijke operatie voor Supergirl-X. De vier teams bundelen de krachten, maar één van hen zal niet levend uit de strijd komen...

126. Irreconcilable Differences

Op zijn huwelijksfeest krijgt Oliver te horen dat iemand van zijn team bereid is om voor het gerecht te getuigen dat hij de Green Arrow is. En die onenigheid kan hij missen, want Cayden James laat Quentin Lance ontvoeren, en wil zijn leven ruilen voor een stuk spitstechnologie dat Oliver bij A.R.G.U.S. moet stelen. Intussen valt zijn team sneller uit elkaar dan dat je met je ogen kan knipperen.

127. Divided

Maffiabaas Jerry Bertinelli (Louis Ferreira) zoekt de hulp van Arrow om hem tegen een vijandige overnamepoging door Cayden James te beschermen, onder het motto "de vijanden van mijn vijanden zijn mijn bondgenoten". Felicity ontdekt echter dat de bunker van waaruit Team Arrow opereert, mogelijk gecompromitteerd is. Curtis, Rene en Dinah willen intussen voor zichzelf beginnen.
Disk 3:
128. We Fall
Cayden James lanceert een cyberaanval op Star City. Hij wil Oliver afpersen voor tien miljoen dollar. Per dag. Zo niet, zullen de aanvallen in hevigheid toenemen. Hij verwijt Oliver verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn zoon, collateral damage. Oliver was op het desbetreffende moment echter niet in Star City. Het team van Curtis probeert intussen te vermijden dat twee metrostellen tegen elkaar knallen; Curtis heeft de informatie van Vincent Sobel, die beweert een dubbelspion te zijn.

129. All For Nothing

Terwijl Cayden de blokkade van Star City voortzet en de stad blijft afpersen, gaat Oliver met zijn team op zoek naar waar de thermobarische bom ligt die Cayden dreigt af te laten gaan. Felicity stelt voor in de server van Cayden in te breken, maar Vince moet daarmee zijn dekmantel opgeven. Intussen hoopt Quentin Lance dat er nog een sprankeltje van de persoonlijkheid van zijn dochter in Laurel zit.

130. The Devil's Greatest Trick

Cayden James wil om middernacht de bom laten afgaan, maar Oliver heeft bewijs gevonden dat niet hij maar iemand anders Caydens zoon heeft vermoord. Cayden beseft dat de verrader één van zijn drie kompanen moet zijn: Anatoly, Diaz of Laurel. Oliver krijgt tot middernacht de tijd om het drietal bij hem te brengen.
131. Collision Course
De 70 miljoen dollar die Cayden James de stad heeft afgetroggeld is nog altijd zoek, en zonder het geld dreigt het overheidsapparaat te moeten sluiten. Laurel heeft het geld uit het belastingsparadijs van de rekening genomen als levensverzekering. Quentin, die nog altijd in haar een stukje van zijn dochter herkent, wil haar de kans bieden om te vluchten en in het buitenland een nieuw leven te beginnen. Dat is echter zonder het team van Curtis gerekend, want Dinah kan er niet mee leven dat Laurel ongestraft wegkomt met moord.

132. Doppelgänger

Black Siren maakt een publieke verschijning en beweert dat ze Laurel Lance is. Quentin en Oliver hebben geen andere keuze dan het spelletje mee te spelen. Olivers advocate (Teryl Rothery) meent dat ze de getuigenis van René ongeldig kan laten verklaren. Het openbaar ministerie heeft echter een nieuwe getuige die bereid zou zijn te verklaren dat Oliver Queen de Green Arrow is: Roy Harper (Colton Haynes). Die wordt intussen door een bende corrupte flikken bewerkt met een telefoonboek om hem tot bekentenissen te dwingen. Quentin en Dinah moeten tijdelijk hun verschillen opzij zetten om uit te zoeken hoe diep de politie van Star City corrupt is.

133. The Thanatos Guild

Nyssa al Ghul (Katrina Law) keert terug naar Star City om Thea te beschermen tegen de Thanatos Guild, een herincarnatie van de League of Assassins, geleid door Malcolm Merlyns rechterhand Athena (Kyra Zagorsky). De Guild is op zoek naar een kaart die de locatie bevat van twee andere Lazarus Pits, en kennelijk is Thea de enige die de kaart kan ontcijferen. Alleen is Thea net van plan om met Roy de wijde wereld in te trekken. Dinah graaft intussen naar materiaal om te bewijzen dat politieofficier Hill (Tina Huang) corrupt is.
134. Brothers In Arms
Dinah probeert met een laatste half dozijn ongecorrumpeerde agenten Anatoly te arresteren. Openbaar aanklager Sam Armand (Pej Vahdat) laat hem echter vrij op procedurefouten, en Oliver confronteert hem en commissaris Hill met hun banden met Diaz alvorens hen de laan uit te sturen. Curtis heeft echter hoe langer hoe meer moeite om de bevelen van Oliver op te volgen, ziende hoeveel nevenschade hij veroorzaakt, en hij besluit een stap terug te zetten.

Disk 4:
135. Fundamentals
Oliver staat er nu helemaal alleen voor. Door Hill en Armand te ontslaan heeft Oliver zich blootgesteld aan afzetting. Raadslid Kullen (Greg Rogers) geeft hem nog één kans om zich te verdedigen tegenover de stadsraad, maar hij vergiftigt Oliver met Vertigo, waardoor die meent Adrian Chase te zien. Een akkefietje met William veroorzaakt bovendien een ruzie met Felicity. Oliver wil terug naar zijn roots, en als de oorspronkelijke Arrow vertrekt hij om de corrupte agenten uit te moorden.

136. The Dragon

Diaz wil zich inkopen in The Quadrant, een machtige misdaadorganisatie, maar het zoontje van één van de leiders, Eric Cartier (Ashton Holmes), houdt hem aan het lijntje. Bij wijze van proef moet hij Robert Baylor (Behtash Fazlali), een ex-medewerker die is overgelopen naar het FBI, terugbrengen. Wanneer Cartier meent dat hij in één moeite ook Diaz kan liquideren, neemt Diaz wraak op al zijn kwelduivels, van heden en verleden.
137. Shifting Allegiances
René keert na een maand terug uit het ziekenhuis, en gaat met zijn oud team aan de slag op een drugstrafiek van Diaz tegen te houden. Het blijkt echter om een wapenlevering te gaan waarmee Diaz de straatbendes wil bewapenen met wapens van militair niveau. Hiervoor heeft Diaz een opslagplaats nodig, en hij wil de nieuwe burgemeester, Quentin Lance, dwingen die aan hem af te staan, en hij gebruikt Laurel als pressiemiddel. Oliver probeert intussen Anatoly zo ver te krijgen dat die hem een eerlijk, eervol duel met Diaz laat uitvechten, maar eer is iets wat Diaz niet kent.

138. Docket No. 11-19-41-73

Diaz heeft ervoor gezorgd dat het proces tegen Oliver Queen vooruitgeschoven wordt, en de getuigen die achtereenvolgens beweren dat Oliver wél en niét de Green Arrow is, vallen elkaar over de voeten. Diaz heeft echter de rechter McGarvey (Gaalen Engen) én de jury in zijn zak. Olivers voormalige teamgenoten hebben echter nog een majeure troefkaart achter de hand.

139. The Ties That Bind
Nu het proces tegen Oliver Queen op een sisser is uitgedraaid, is Diaz van plan Oliver en al zijn geliefden koudweg te vermoorden. De stad verandert in een slagveld, maar Oliver rekent nog op de goodwill van Anatoly. Tevens heeft hij een plan om de chip te kopiëren waarop al de personen staan die Diaz' loonlijst vertoeven. Diaz heeft echter de hele politiemacht in zijn handen, én hij is bezig de concurrentie binnen The Quadrant weg te werken.
140. Life Sentence
Oliver bekent tegen Samanda Watson dat hij de Green Arrow is. In ruil zal het FBI hem helpen om de stad schoon te spoelen, want zelfs zij beseffen dat de dreiging van Diaz reëel is. Dergelijke hulp komt echter met een prijskaartje.

BEELD EN GELUID
De verschillende seizoenen van Arrow zijn qua beeldkwaliteit goed met elkaar te vergelijken. Arrow is binnen de DC-stal wellicht de meest duistere reeks, en in de donkerste scènes gaat er al wel eens wat detail verloren. De schiet-en knokpartijen worden niet geplaagd door al te veel artefacts, maar doordat er op sommige schijven zeven in plaats van de gebruikelijke zes afleveringen staan, is een licht compressieprobleem links en rechts niet uit te sluiten. De kleuren zijn uiteraard wat getweakt zodat er relatief veel groen te zien is, en sommige van de speciale effecten zien er na vijf seizoenen een beetje goedkoop en van het zelfde uit. Metaalmoeheid? De DTS-HD MA 5.1-track leent zich goed voor de surroundkanalen open te trekken telkens er geknokt dient te worden - minstens een keer per aflevering - en de dialogen blijven ondanks alles goed verstaanbaar. Warner heeft echter voor de Nederlandse ondertiteling weer een blik amateur-vertalers opengetrokken hebben die moeite hebben met de dt-regel en sommige zaken gewoon ronduit fout vertalen.
EXTRA'S
Geen verwijderde scènes, geen gag reels, geen commentaartracks, maar deze keer vier featurettes. The Split of a Man: Deathstroke (11:48) gaat over het personage dat Manu Bennett speelt, maar het is een beetje gek om dit in het zesde seizoen in te passen, want Bennett moet maar in één of twee afleveringen opdraven. Alle vier de DC-reeksen van dit seizoen zijn voorzien van de documentaire Inside the crossover: Crisis On Earth-X (41:59), een making of-documentaire over het maken van en de opzet (meer schijven verkopen) achter de crossover-afleveringen. Revenge in ones and zeroes: The story of Cayden James (10:52) schetst het karakter van de door Michael Emerson gespeelde hacktivist. En uiteraard kan de jaarlijkse doortocht van de cast en die van onder meer GothamSupergirl, Legends Of Tomorrow en The Flash op het stripfestival van San Diego in The Best of DC TV’s Comic-Con Panels San Diego 2017 (58:27) niet ontbreken.
CONCLUSIE
Met elk seizoen van Arrow vermindert spijtig genoeg ook de geloofwaardigheid, en krijg je meer de indruk dat je alles al eens gezien hebt, zij het dat Kirk Acevedo als formidabele tegenstander sporen nalaat. De beeld-en geluidskwaliteit van deze Blu-ray zijn prima.coverStudio: Warner

Regie: James Bamford, Laura Belsey, Kevin Tancharoen, Gregory Smith, Joel Novoa, Antonio Negret, Gordon Verheul, Wendey Stanzler, Mairzee Almas, JJ Makaro, Ken Shane, Kristin Windell, Mark Bunting, Ben Bray, Alexandra La Roche, Andi Armaganian, Tara Miele
Met: Stephen Amell, David Ramsey, Willa Holland, Emily Bett Rickards, Echo Kellum, Rick Gonzalez, Juliana Harkavy, Katie Cassidy, Paul Blackthorne, Michael Emerson, Kirk Acevedo

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
U.K.

Jaar:
2017-2018

Leeftijd:
15

Speelduur:
1101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051892212335


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0
Braziliaans Portugees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "The split of a man: Deathstroke"
• Documentaire "Inside the cross-over: Crisis On Earth-X"
• Documentaire "Revenge in ones and zeroes: The story of Cayden James"
• Documentaire "The best of DC TV's Comic-Con Panels San Diego 2017"

Andere recente releases van deze maatschappij