:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SECRET GARDEN, THE
SECRET GARDEN, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-12-29
FILM
De filmaffiche van The Secret Garden was één van de eerste die we in de straten zagen opdagen na de eerste lockdown. Hoewel door de strenge maatregelen de bioscoop er nooit is in geslaagd om voldoende adem te happen was de film van Marc Munden toch een bescheiden succes, al was het maar omdat het één van de weinige titels was die niet geschrapt werd. Bij ons quasi onbekend, maar in Engeland is de gelijknamige roman uit 1911 van Frances Hodgson Burnett wat je noemt een klassieker. Het is ondertussen ook al de vijfde verfilming van het boek. De eerste versie verscheen al in 1919, maar alles lijkt erop alsof de film verloren is gegaan. In 1949 was er een versie van MGM en er was er ook één in de jaren '80. En in het begin van de jaren '90 waagde niemand minder dan Francis Ford Coppola zich als producent met zijn American Zoetrope aan een verfilming waarin je onder andere Maggie Smith zag. En nu is er dus opnieuw ééntje en meteen met klinkende namen als Colin Firth en Julie Walters. Maar om het enthousiasme van de fans meteen maar te temperen, ze spelen niet meer dan een bijrol en ze zijn er overduidelijk bijgesleurd om volk naar de bioscoop te lokken, want het zijn de kinderen die de show stelen. In feite zijn ze de enige die dat doen, wat voor de rest is deze film een iewat slaapwekkende vertoning, al was het maar dat een tuin die uit een computerbrein komt weinig tot de verbeelding spreekt.
Een literair werk dat ook al door talloze Britse toneelgroepen werd geadapteerd en dus behoort tot het grote Britse canon en zijn pijlen richt op het hart van de kijker (of zo je wil de lezer), want het verhaal van Mary Lennox begint allesbehalve vrolijk. Overigens vertolkt door een briljante Dixie Egerickx die als zestienjarige toont dat ze veel potentie heeft en ook al te zien was in het drama The Little Stranger met Charlotte Rampling.

We schrijven 1947, we zitten in Brits-Indië en we zien hoe Marys ouders overleden zijn aan de gevolgen van cholera. Niemand die zich om het meisje bekommert, want de Indiërs hebben zelf genoeg problemen met de Pakistanen. Het jonge meisje moet zien te overleven door het wekenlang opeten van etensresten totdat ze uiteindelijk opgemerkt wordt en te horen krijgt dat ze naar Engeland gestuurd wordt, en wel naar haar oom Lord Archibald Craven (Colin Firth) die in het majestueuze Misselthwaite Manor-landgoed in Yorkshire woont. Bij haar aankomst in Engeland wordt ze opgewacht door de strenge mevrouw Medlock (Julie Walters) die het meisje laat verstaan dat er vooral zal moeten geluisterd wordt. En dat betekent vooral dat ze op haar kamer moet blijven, en dan ze het huis niet mag verkennen. Maar jonge meisjes zijn nu eenmaal nieuwsgierig...
Aan het verhaal ligt het alleszins niet, en aan de vertolkingen (hoe klassiek ze ook zijn) al evenmin. Dixie Egerickx is een natuurtalent waar we nog veel van zullen horen en ook al spelen Colin Firth en Julie Walters op automatische piloot en is dit voor hun een gemakkelijke klus leveren ze wederom prima werk. De oorlogsgebeurtenissen (Engeland likt zijn wonden na van de Tweede Wereldoorlog) zijn niet meer dan wat achtergrond. Qua verhaalstructuur is het allemaal wat magertjes, zeker voor 100 minuten. De grote boosdoender is evenwel de computer. Marc Munden, een Engelse BBC-documentairemaker en filmregisseur die vooral bekend werd met het oorlogsdrama The Mark Of Cain en assistent was van meesters als Mike Leigh, Derek Jarman en Terence Davies, koos er immers voor om de natuur zijn magie te laten vertolken via software-programma’s. Een fake wereld dus, en je vervloekt de makers dat ze geen mooie tuin in Engeland hebben gevonden om dit verhaal in te kleden want het is hier waar het schoentje knelt. Ook de flashbacks van de overleden familieleden ogen wat sullig en dus worden alle ogen gericht op de kinderen, maar ze verdienen beter, al was het maar een echte tuin.
BEELD EN GELUID
Het voordeel van computer visuals zijn wel dat ze de perfectie benaderen, en dat mag je gerust zeggen van deze release. Hoezeer ons cinefiel oog zich mateloos ergerde aan de onrealistische perfectie, moeten we toegeven dat dit op technisch vlak toch de andere richting uitgaat. Zowat alle kleuren uit het spectrum worden gebruikt en die komen mooi tot uiting in een film die zich bijna volledig in een tuin afspeelt. De details zijn zeer scherp en als je deze film dan toch wil zien (de kleintjes zullen zich sowieso niet ergeren aan de computer graphics) dan is een Blu-ray een absolute must . De geluidsband is een DTS-HD MA 5.1 die zijn werk doet met minimale effecten (krakende takken of de bewegingen van een roodborstje in de natuur) en een speelse score van de Italiaan Dario Marianelli die vaak samenwerkte met Joe Wright en ook de score schreef voor de laatste Pinocchio-adaptie van Matteo Garrone

EXTRA'S
Er staat geen enkele extra op deze release.
CONCLUSIE
The Secret Garden is een matige film die vooral recht gehouden wordt door de briljante vertolkingen van Dixie Egerickx die als de jonge Mary Lennox eerst haar ouders verliest en daarna terecht komt in een Brits landgoed waar de mensen hun hart blijken verloren te hebben. Deze triestheid wordt verbroken door het ontdekken van een prachtige tuin, maar helaas voor de kijker is die bedacht door een computer waardoor heel wat magie verloren gaat.


coverStudio: The Searchers

Regie: Marc Munden
Met: Colin Firth, Julie Walters, Maeve Dermody, Jemma Powell, Dixie Egerickx

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Familiefilm

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
6

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461877536


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD MA 5.1
Frans DTS HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij