:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PROM NIGHT
PROM NIGHT (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-01-22
FILM 
Uitzonderingen zullen er altijd wel zijn, maar de meeste slashers kun je tegenwoordig via de vele buitenlandse boutique-labels vlotjes krijgen, en meestal nog in een gerestaureerde versie. Ook Prom Night hoort daar bij. Verkrijgbaar in de VS via Synapse, maar door de vele extra’s doe je er toch beter aan om de release van het Britse 101 Films in je collectie op te nemen, een maatschappij die overigens alsmaar beter scoort als we het over bonusmateriaal hebben. 

Er is al veel over deze horrorfilm geschreven, en wie weet zelfs iets te veel, maar eigenlijk komt het er steeds op neer dat de meeste mensen deze film opgraven omdat Jamie Lee Curtis er de hoofdrol in speelt. Een film uit 1980 en haar derde na haar doorbraak in Carpenters Halloween en The Fog. Het mag duidelijk zijn dat men op de kar wilde springen van Halloween, maar dat hadden de producers bij aanvang niet door. Want hoe ongeloofwaardig ook, het was de manager van Jamie Lee Curtis die kwam aankloppen om haar deze rol in deze Canadese film te geven. De producers hadden niet eens door wie ze was, maar regisseur Paul Lynch wist onmiddellijk dat dit zijn kans was. Het was eigenlijk altijd een droom geweest van Paul Lynch om zoals Carpenter een slasher te maken en hij stelde dan ook zijn project Don't Go See The Doctor voor aan Irwin Yablans die producer was van Halloween. Een arts die zijn patiënten vermoordde, was evenwel voor Yablans een brug te ver en die gaf hem de raad om iets te verzinnen over scholieren. Dankzij Robert Guza Jr., die een vriend van hem was, kreeg hij het verhaal van Prom Night aangeboden en na enige aanpassingen stelde hij het script voor aan Telefilm Canada en die ging mee aan boord. Alleen mocht het allemaal niet te veel kosten en het is een wonder dat de film er alsnog is gekomen.

Het budget werd opgetrokken toen de oorspronkelijke hoofdrolspeelster Eve Plumb uit de televisieserie The Brady Bunch plaats moest ruimen voor Jamie Lee Curtis en de producers door hadden dat ze met Laurie Strode uit Halloween een grote vis aan de haak hadden geslagen, hoewel la Curtis eerst nog moest bewijzen dat ze kon dansen, want al bij al is Prom Night meer Saturday Night Fever dan pakweg Friday The 13th. Maar geen nood, Curtis kon zelfs John Travolta op de dansvloer een poepje laten ruiken, iets wat ze overigens in 1985 daadwerkelijk deed in de aerobic-detective (jaja!) Perfect.

Ook met de keuze van Leslie Nielsen had men geluk die gecast werd als de vader van Kim Hammond (Jamie Lee Curtis). Lynch wilde absoluut voor Nielsen gaan, en die was tot dan weliswaar een bekende filmkop maar nog niet de komiek zoals we hem later zouden leren kennen en het was in hetzelfde jaar dat Prom Night uitkwam hij ook een gigantische hit scoorde met Airplane! Het is trouwens zo goed als onmogelijk om Nielsen na al zijn hilarische apenstreken serieus te nemen in een niet-komische rol. De rest van de cast bestond grotendeels uit een resem onbekenden die gerekruteerd werden uit de theaterafdeling van de Universiteit van Toronto. 

Prom Night werd gedraaid met een budget van 1,5 miljoen dollar en na een paar maanden was de opbrengst ervan zo goed als vertienvoudigd, en ook werd hij dat jaar de Canadese horrorfilm die het meest opbracht. Normaal zou dit voor een regisseur rechtstreeks een ticket naar stardom moeten betekenen, maar niet voor Paul Lynch die zich nadien tevreden moest stellen met heel wat minder. Een deel van het succes viel ook te verklaren door de heilige boontjes Roger Ebert en Gene Siskel die de film veroordeelden voor de (naar hun mening dan toch) veel te gewelddadige inhoud. De film werd in Canada zo’n succes dat er een jaar later een bijgewerkte televisiefilmversie van op de kabel kwam. Ook op de videomarkt boerde de film meer dan behoorlijk, en buiten de VS en Canada waar het bioscoopsucces een pak minder werd de film schaamteloos gepromoot als een variant op Carrie, wat bij nader inzien nog niet zo’n gek idee was. 

Het verhaal kun je in feite in één zin samenvatten: de studenten van de Hamilton High School worden één voor één afgemaakt door een sadistische zot. Er zijn maar twee vragen in het spel. Wie is de dader en zal Jamie Lee Curtis het overleven? Het is duidelijk dat Curtis voor Lynch de ster was (en wat ze ook was!) en daardoor zo wat in ieder shot in beeld komt, met of zonder uitdagende boezem. De film zelf is nogal inspiratieloos geregisseerd en ook niet echt spannend te noemen. Om de één of andere reden had Lynch het vreemde idee om van Prom Night een discofilm te maken, en dat in 1980 toen het genre eigenlijk al compleet dood en begraven was. Lynch wilde in zijn films songs van Donna Summer, Pat Benatar en Gloria Gaynor maar werd onmiddellijk teruggefloten toen bleek dat de auteursrechten van deze nummers meer geld bedroegen dan de kostprijs van de film zelf. Aan Paul Zaza die later de soundtracks zou schrijven voor meer dan 100 films uit de '80’s (van Porky’s tot Meatballs III) werd opdracht gegeven om in vijf dagen tijd een paar discosongs uit zijn mouw te schudden. Het resultaat is niet meer dan een schaamteloze (en vrij onnozele) rip-off van I Will Survive dat tot in het oneindige wordt herhaald, zelfs als het bloed over de dansvloer vloeit.

Echt een goede film kun je Prom Night niet noemen, daar is het allemaal net iets te eenvoudig (en sommige zullen zelfs amateuristisch zeggen) voor, maar het is sowieso een klassieker uit het slashergenre die iedere fan moet hebben gezien, al was het maar voor Jamie Lee Curtis die trouwens in dat zelfde jaar in Terror Train nog eens de scream queen mocht vertolken. Maar dat is een verhaaltje voor een andere keer...

BEELD EN GELUID
Het resultaat van deze opgesmukte Blu-ray laat zien dat het origineel enorm beschadigd is. Je ziet enorm veel witte vlekjes en heel wat scenes zijn overbelicht waardoor je zeer onnatuurlijke kleuren bekomt. Het is natuurlijk een kwestie van te nemen of te laten, want beter dan dit krijgt men het waarschijnlijk niet. Niet dat het allemaal storend werkt, alleen moeten de verwachtingen niet al te hoog zijn. En we kunnen ons ook iets voorstellen van de dvd’s die in omloop zijn. Het geluid is mono, voorzien van Engelse subtitels, en met enorm veel (slechte) disco!

EXTRA'S
Wie dol is op extra’s kijkt wel beter uit zijn doppen, want er bestaan twee versies van deze Blu-ray en deze die later is verschenen bevat een paar extra’s. Er zijn de obligatoire trailers, tv-spots en er zijn ook een paar extra scènes toegevoegd die voor de televisiefilm-versie werden gebruikt. Over de film zelf heb je twee extra’s. In The Horrors Of Hamilton High: The Making of Prom Night laat men uitgebreid iedereen aan het woord die meewerkte aan de film, en er is ook nog eens een extra interview van zo’n 30 minuten toegevoegd met regisseur Paul Lynch. Ook best leuk om te zien is de docu Chasing the Final Girl waarin je een overzicht krijgt van beroemde final girls uit de filmgeschiedenis. Een final girl is een term uit de horrorscène en is de vrouwelijke variant op de last man standing waarmee men meteen aangeeft wat er met Jamie Lee Curtis zal gebeuren, maar precies of u nu iets anders had verwacht!

CONCLUSIE
Prom Night is een slasher uit de oude doos die gretig gebruik maakt van de aanwezigheid van Jamie Lee Curtis die op dat moment met Halloween de rising star was in het horrorgenre. De film zelf voldoet niet aan de verwachtingen om van een kwaliteitsvolle film te spreken, maar het is sowieso een titel die iedere horrorfan moet hebben gezien. Wel kies je best voor de editie van 101 Films die meer extra’s bevat dan zijn Amerikaans broertje.coverStudio: 101 Films

Regie: Paul Lynch
Met: Leslie Nielsen, Jamie Lee Curtis, Casey Stevens, Anne-Marie Martin, Antoinette Bower, Michael Tough

Film:
6/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
U.K.

Jaar:
1980

Leeftijd:
18

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5037899072868


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Mono PCM

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• The Horrors of Hamilton High: The Making of Prom Night Featurette
• Chasing the Final Girl, a new documentary on the "Final Girl" in horror movies
• An interview with director Paul Lynch
• Collection of additional scenes added for television broadcast
• Outtakes
• Original theatrical trailer and television spots

Andere recente releases van deze maatschappij