:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JUSTIFIED - SEIZOEN 1
JUSTIFIED - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-01-06
SERIE
US Marshal Raylan Givens (Timothy Olyphant), altijd gekleed in een cowboykostuum inclusief Stetson, heeft drugcrimineel Tommy Bucks (Peter Greene) 24 uur de tijd gegeven om Miami te verlaten; zo niet, knalt hij hem overhoop. Op de seconde precies voegt hij dan ook zijn dreigement uit, maar hij wacht net lang genoeg totdat Bucks zelf zijn pistool heeft getrokken, zodanig dat hij justified - gerechtvaardigd - gehandeld heeft in noodweer. Het kan echter niet verhinderen dat Givens stante pede wordt overgeplaatst naar Harlan County, Kentucky, zijn geboorteplaats, waar hij zijn demonen van vroeger onder ogen moet zien. Onder supervisie van zijn nieuwe baas Art Mullen (Nick Searcy) voert hij de taken van een deputy marshal uit, maar hij trekt wel bijzonder graag zijn pistool.
We zitten daarbij midden in Trump Country. De bewoners van Harlan zijn marginale rednecks die door te veel incest niet over al te veel verstand beschikken, maar wel graag koketteren met guns, god and glory. Raylans pad kruist dat van zijn jeugdvriend Boyd Crowder (Walton Goggins), wiens handelsmerk het is om chaos te veroorzaken met een raketwerper, zodat hij en zijn bende neo-nazineefjes intussen de bank kunnen overvallen. Boyds broer Bowman is op dat moment net neergeschoten door zijn vrouw Ava (Joelle Carter), die de jarenlange fysieke en psychische mishandelingen van haar man beu was, en het recht in eigen hand heeft genomen. Ava vreest represailles van de rest van de Crowder-clan, en dan vooral van Bo Crowder (M.C. Gainey), die aan het hoofd staat van al wat ook maar enigszins illegaal is.

Tijdens een schietpartij neemt Raylan Boyd te grazen, die Ava komt bedreigen. Ava begint een relatie met Raylan, wat niet zo'n slimme zet is, want het openbaar ministerie kan op die manier belangenvermening inroepen, waardoor Boyd op vrije voeten komt. De man beweert echter dat hij in de gevangenis bekeerd is, en hij begint een soort van sekte waarbij hij Harlan County wil 'zuiveren' van misdaad in het algemeen en dan de crystal meth-laboratoria van zijn vader in het bijzonder. Een bloedige confrontatie blijft dan ook niet lang uit. Bovendien zijn Raylans gevoelens voor zijn ex Winona (Natalie Zea) nog niet helemaal afgekoeld, zeker niet wanneer blijkt dat zij hertrouwd is met een verdroogde druif, Gary (Williams Ragsdale), een immomakelaar die niet vies is van een schimmig handeltje meer of minder. Ondanks het feit dat het huwelijk van Raylan en Winona compleet op de klippen is gelopen, laat de marshal niet toe dat zijn ex nadelen zou ondervinden van de machinaties van haar nieuwe echtgenoot, ook niet wanneer die door een bende loan sharks wordt afgedreigd.
Justified dient vooral om rijzende ster Timothy Olyphant (Die Hard 4.0) in de etalage te zetten, en slaagt daar redelijk in. Na een nochtans spectaculaire opener duurt het toch even vooraleer de reeks goed en wel in de plooi valt. Er zijn afleveringen die de rode draad - de vete tussen Raylan Givens en de Crowders - centraal stellen, maar de standalone-afleveringen weten voorlopig toch meer te overtuigen. Origineel is Justified niet; essentieel is het het al zo vele malen vertelde verhaal van de wetshandhaver die de crimineel in toom moet houden met wie hij een voorgeschiedenis heeft. Het is een onvervalst stukje americana en wordt nogal eens vergeleken met een western die zich in het heden afspeelt, vooral omdat hoofdpersonage Raylan Givens nogal snel zijn pistool trekt. Voor de rest is Givens, losjes gebaseerd op één van de personage uit de novelle Fire In The Hole van Elmore Leonard, duidelijk iemand die aan de goeie kant van de wet staat, maar af en toe de grens met het kwade oversteekt om zijn doel te kunnen bereiken. Justified is vooral een pot-pourri van verschillende stijlen, net als het openingsthema (een afschuwelijke mix tussen bluegrass en hiphop), en probeert op verschillende paarden ineens te wedden. Soms schijnt dat te lukken, in andere gevallen vervalt de plot in clichés, en het is vooral opvallend dat in de plots waarin Givens zijn relaties met zin ex en zijn nieuw lief, alsook met zijn vader tracht te balanceren, er hier en daar wat ongeloofwaardigheden zitten. De losstaande afleveringen zijn daarentegen staaltjes van het betere politiewerk, en ik hoop dat in de volgende seizoenen wat meer op deze solide poot wordt ingezet.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. Fire In The Hole
Als eerste opdracht moet Raylan Givens zijn vroegere jeugdvriend Boyd Crowder trachten op heterdaad te betrappen. Boyd heeft net met een raketwerper een Afro-amerikaanse kerk van pastoor Fandi (Doug E. Doug) de lucht in doen vliegen, en wanneer Raylans oude vlam Ava haar man, Boyds broer, vermoordt nadat hij haar voor de zoveelste keer heeft mishandeld, moet Raylan verhinderen dat Boyd zijn woede op haar koelt.
2. Riverbrook
Douglas Cooper (Chris Ellis) staat op drie maanden van zijn vrijlating. Hij heeft vijftien jaar gezeten voor een bankoverval waarbij een dode te betreuren viel. De buit is echter nooit teruggevonden, en Cooper is bang dat zijn ex Shirley Kelso (Kristin Bauer van Straten) en haar neef Dupree (Johnny Sneed), met wie ze een incestueuze relatie heeft, met het geld gaan lopen. Alleen is er op die vijftien jaar tijd een nieuwbouwwijk op de vindplaats van het geld neergepoot.

3. Fixer

Raylan moet babysitten op Arnold Pinter (David Eigenberg), een bookmaker die bijklust als politieinformant. Arnold heeft de vervelende gewoonte om Curtis Mims (Page Kennedy) langs te sturen naar wanbetalers. Curtis, die zich uitgeeft als tuinier, heeft een nogal creatieve manier om met behulp van een haagschaar wanbetalers tot betalen aan te moedigen. Wanneer Travis Travers (Greg Cromer), die nog 18.000 dollar schuld bij Arnold heeft, een bezoekje krijgt van Curtis, kan hij hem overhalen om zich tegen zijn opdrachtgever te keren.

4. Long In The Tooth

Nadat tandarts Ronald "Rollie" Pike (Alan Ruck) door een klant geschoffeerd wordt, trekt hij hem twee tanden zonder verdoving. Dat had hij beter niet gedaan, want daarmee is ineens zijn valse identiteit opgegeven: hij is eertijds gevlucht, zowel voor de politie als voor de maffia van Miami, omdat hij als boekhouder van een drugskartel een deel geld achterover heeft gedrukt. Samen met zijn vriendinnetje Mindy (Michele Nordin) probeert hij te vluchten naar Belize, maar het is maar te hopen dat Raylan hem vindt vooraleer zijn voormalige maffiavriendjes dat doen.
5. The Lord Of War And Thunder
Raylans vader Arlo (Raymond J. Barry) meent dat zijn huurder Stan Perkins (Eddie Jemison) de huur niet op tijd betaald heeft, en slaat met een baseballknuppel de inboedel kort en klein. De zaak escaleert wanneer Perkins met zijn twee neefjes Arlo's vrouw Helen (Linda Gehringer), Raylans stiefmoeder, komt bedreigen. Kennelijk heeft Arlo iets uit Stans inboedel gestolen. Intussen probeert Raylan een man te arresteren die zich verschanst heeft in het huis van zijn ex, maar waarvoor de politie geen huiszoekingsbevel krijgt.

Disk 2:

6. The Collection
Owen Carnes (Peter Jason) staat op het punt gearresteerd te worden, en zijn bezittingen zullen worden aangeslagen door de US Marshals. Toch wil hij drie pronkstukken uit zijn kunstcollectie verkopen: drie schilderijen die geschilderd zouden zijn door Adolf Hitler. Hij heeft al een koper op het oog, galerijhouden Karl Hanselman (Robert Picardo), maar die beweert dat de schilderijen vervalsingen zijn. Owens vrouw Caryn (Katherine LaNasa) heeft echter het plan opgevat om samen met de paardenstalmeester Greg Davis (Brett Cullen) haar man te vermoorden.

7. Blind Spot

Wanneer hij de nacht doorbrengt met Ava, kan Raylan maar op het nippertje verhinderen dat ze doorzeefd wordt met een jachtgeweer. Tijdens het gevecht kan hij de dader echter verwonden. Terwijl de politie een klopjacht houdt op iemand met een schotwonde, vermoedt Raylan dat Boyd Crowder vanuit de gevangenis de opdracht heeft gegeven om Ava te vermoorden, en als hij dat niet gedaan heeft, dan minstens zijn vader Bo. Boyd zweert echter bij hoog en bij laag dat hij er niets mee te maken heeft, en voor één keer liegt 'ie niet.

8. Blowback

Net wanneer agent David Vasquez (Rick Gomez) Raylan wil komen ondervragen over de schietpartij met Boyd, gijzelt een zekere Cal Wallace (W. Earl Brown) een medewerker. Raylan probeert de situatie zonder bloedvergieten te ondermijnen, maar hij kan niet verhinderen dat Vasquez hem achteraf danig op de rooster legt, zo erg zelfs dat Boyd vrijkomt omdat er bezwarend materiaal is waarin Raylan en Ava samen te zien zijn. Winona maakt intussen kennis met de schimmige contacten van haar man Gary.
9. Hatless
Gary had grootse plannen om een winkelcentrum uit de grond te stampen. Had, want de prijs van het vastgoed is in elkaar gestort, en hij had geld geleend bij een mafieus type, Emmitt Arnett (Steven Flynn), die natuurlijk zijn investering terugwil. Emmitt heeft twee zware jongens op Gary afgestuurd, Wynn Duffy (Jere Burns) en ex-bokser Billy Mac (Travis Wester), om Gary's smoel te verbouwen en eventueel hem tot betalen aan te zetten door Winona te ontvoeren. Gary's vriend Toby (Malik Yoba), een ex-baseballster die zijn makker uit de penarie wilde halen, deelt alvast in de klappen. Alleen Raylan, die met betaald verlof is, kan eventueel soelaas bieden.

Disk 3:
10. Hammer
Raylan moet babysitten op rechter Mike "The Hammer" Reardon (Stephen Root), berucht om zijn strenge straffen. Iemand heeft een gifslang in zijn slaapkamer losgelaten, en terwijl Raylan hem bewaakt, wordt een tweede aanslag gepleegd. Aan verdachen geen gebrek. Boyd is intussen vrijgekomen, en hij intimideert leden van een rivaliserende bende die crystal meth brouwt, terwijl hij voor de buitenwereld doet uitschijnen dat hij god heeft gevonden. Raylan probeert pastoor Fandi intussen zo ver te krijgen dat hij tegen Boyd getuigt.

11. Veterans

Raylan probeert Boyd verantwoordelijk te stellen voor het laten ontploffen van een methlab waar een undercoveragent is bij omgekomen. De rivaliserende drugbendes lopen intussen wel als gek terug naar Bo om hem protection money onder zijn neus te duwen. Raylan komt te weten dat tijdens de periode dat Bo in de gevangenis zal, zijn vader Arlo de zaken van Bo op heeft gevolgd - en er een zooitje van heeft gemaakt.

12. Fathers And Sons

De politie wil Arlo zo ver krijgen dat hij weer in de gratie van Bo komt, maar deze keer als informant terwijl hij een microotje draagt, om de man definitief te kunnen inrekenen. Boyd bedreigt Bo echter dat hij niet opnieuw moet beginnen met crystal meth te brouwen, en hij is bereid om er radicale maatregelen voor te nemen. Ava zou intussen normaal beter een tijdje onderduiken, maar ze koopt een geweer met afgezaagde loop en gaat Bo bedreigen. Tussen haar en Raylan botert het niet meer sinds ze 's nachts Winona Raylans motelkamer heeft zien verlaten.
13. Bulletville
Boyd heeft voor twee miljoen chemicaliën om crystal meth te maken van Bo in de lucht laten vliegen. Bo zint op bloedige wraak, en om zijn leveranciers in Miami te paaien wil hij hen het hoofd van Raylan uitleveren.

BEELD EN GELUID

Vreemd genoeg vinden we dat de Duitse versie van deze Blu-ray, in tegenstelling tot de Engelse, Nederlandse ondertiteling heeft. De zes seizoenen zijn bovendien in een handige box opgenomen, maar die bevat dan weer niet op alle seizoenen al het bonusmateriaal, maar daarover later meer. De beeldkwaliteit is solide, maar hier en daar zien de kleuren er een beetje uit alsof er koffiedras is gemorst: bruin en grijs voeren de boventoon, en de details zijn niet altijd even helder te onderscheiden. Toch lijkt de transfer voor het overgrote deel in orde, en onder meer de gelaatstextuur is bij momenten zeer scherp en gedetailleerd. De DTS-HD MA 5.1-track is in orde. Zeker wanneer de schietijzers bovengehaald worden en het jachtseizoen op de criminelen open is, klinkt alles welafgelijnd en hevig, maar de dialogen mochten iets meer gericht zijn.
EXTRA'S
Seizoen 1 bevat tenminste al het bonusmateriaal van de UK-versie. De geanimeerde menu's lijken op die van veel andere Sony-producties zoals Breaking Bad en Outlander, en navigeren af en toe redelijk stroef. Er zijn vier audiocommentaartracks aanwezig voor de afleveringen Fire In The Hole, Blowback, Hatless en Bulletville met onder meer bedenker Graham Yost, novelleschrijver Elmore Leonard en een handjevol cast. De tweede schijf bevat ook nog de documentaire What would Elmore do? (18:48) over de invloed van het werk van Elmore Leonard op het verhaal, maar de bijdrage beperkt zich voornamelijk tot clips uit de reeks. Ook The story of Justified (4:52) gaat dezelfde weg op, maar focust ook op de taak van de echte US Marshals. In Justified: Meet the characters (4:52) leren we Raylan Givens, Art Mullen, Winona Hawkins, Ava Crowder, Tim Gutterson en Rachel Brooks beter kennen.

Disk drie bevat de documentaire Shooting for Kentucky (16:07) waarin we leren dat de show helemaal niet in Kentucky gefilmd is, maar in Pennsylvania en Californië. Ook de casting en de kostuums worden kort behandeld. Meet the Marshalls: A conversation with Charlie Almanza (12:46) is een stukje interview met een echte (gepensioneerde) Marshal, die ons vertelt of de Marshals zoals ze hier in de reeks worden neergezet, waarheidsgetrouw zijn. De videoclip (4:14) van het openingsthema "Long Hard Times To Come" door Gangstagrass feat. T.O.N.E.-z is laten we zeggen meer iets voor de liefhebber van dergelijke ongein. Season Two: A Look Ahead (1:49) moet u tenslotte warm maken voor het sophomore season.

CONCLUSIE

Als we de kleine gebreken even over het hoofd zien, heeft Justified potentieel, maar kan deze dit eerste seizoen zijn stempel nog niet helemaal drukken. Er is nog ruimte voor groei, dus. Gek genoeg is de reeks in Duitsland volledig op Blu-ray te krijgen, mét Nederlandse ondertiteling.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Michael Dinner, Fred Keller, Adam Arkin, Jon Avnet, Rod Holcomb, Michael Watkins, Peter Werner, John Dahl, Tony Goldwyn, Michael Katleman
Met: Timothy Olyphant, Nick Searcy, Joelle Carter, Erica Tazel, Natalie Zea, Walton Goggins

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Duitsland

Jaar:
2010

Leeftijd:
18

Speelduur:
561 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4030521742819


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Arabisch, Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 4 audiocommentaartracks
• Documentaire "What would Elmore do?"
• Documentaire "The story of Justified"
• Documentaire "Justified: Meet the characters"
• Documentaire "Shooting for Kentucky"
• Documentaire "Meet the Marshalls: A conversation with Charlie Almanza"
• Videoclip Gangstagrass feat. T.O.N.E.-z "Long Hard Times To Come"
• Documentaire "Season Two: A Look Ahead"

Andere recente releases van deze maatschappij