:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAST DETAIL, THE
LAST DETAIL, THE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-10-30
FILM 
De twee mariniers Buddusky (Jack Nicholson) en Mulhall (Otis Young) krijgen de moeilijke taak om de 18-jarige Seaman Larry Meadows (Randy Quaid) van Virginia naar de gevangenis van Portsmouth te brengen. De jonge Meadows werd door de krijgsraad veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het stelen van (jawel) 40 dollar. Geld dat bedoeld was voor een liefdadigheidsfonds dat beheerd werd door de vrouw van een hoge officier. Buddusky en Mulhall krijgen een week om deze taak te volbrengen. Slagen ze daar niet in dan worden ze uit de marine gezet en verliezen ze alle legale voordelen. Tijdens de tocht beginnen Billy en Mule de veroordeelde aardig te vinden en besluiten ze om hem nog eens een goede tijd te bezorgen vooraleer hij de gevangenispoort binnenwandelt.

Geef toe, een betere premisse kon niet en dat begreep ook producent Gerry Ayres die nadat hij de gelijknamige roman van Darryl Ponicsan las er meteen de rechten van opkocht. Het boek had echter te veel issues die niet naar de gebruikelijke Hollywoodnormen waren en Robert Towne die in diezelfde periode ook het scenario van Polanski’s Chinatown (volgens velen het beste filmscript ooit) zou schrijven, kreeg de opdracht om het boek in een pasklaar scenario te gieten voor Jack Nicholson en Rupert Crosse. Ayres wist Columbia Pictures wel te overtuigen om met hem in zee te gaan, maar hij werd onmiddellijk op het matje geroepen door de studiobonzen die zich stoorden aan het grove taalgebruik van Townes script. Die weigerde om toe te geven, maar Nicholson die met Five Easy Pieces een Oscarkanon had afgeleverd, had genoeg macht om de studio’s te sussen.

Ayres stuurde het script naar Robert Altman en Hal Ashby. Ashby zat in een zo goed als onmogelijke situatie. Zijn vorige film Harold And Maude was een flop (de cultstatus en het succes van deze grappige film zouden pas later komen) en hij had ook beloofd aan MGM om Three Cornered Circle te draaien, maar hij trok zich terug uit zijn deal met MGM en hij zou zich over The Last Detail buigen. Pittig detail: bij het lezen van het script vond Ashby er niet veel aan, maar hij liet zich overtuigen door Nicholson en dat tot groot ongenoegen van Columbia dat met argusogen het zaakje bekeek en de film slechts een budget van 2,3 miljoen dollar gaf. Ongegrond zo bleek later, want in Noord-Amerika alleen al bracht de controversiële film 5 miljoen dollar op en werd hij genomineerd voor drie Academy Awards waaronder Beste Acteur waarmee Nicholson definitief een Hollywood-icoon was geworden. Voor de rol van Meadows waren zowel Robert Englund, John Travolta als Randy Quaid in de running. Ashby koos verstandig voor Quaid die hiermee doorbrak en eveneens een Oscarnominatie voor Beste Mannelijke Bijrol kreeg.

Ashby stond bekend als een moeilijk ventje en toen het filmproject 18 maanden stil lag, dreigde Columbia ermee om de film met Burt Reynolds en een nieuwe scenarioschrijver te gaan maken, maar Ayres wist de studiobazen om te praten. Ondertussen maakte Nicholson met Bob Rafelson (met wie hij eerder Five Easy Pieces deed, en later ook de missers Blood & Wine en Man Trouble) The King Of Marvin Gardens.

De problemen bleven zich maar opstapelen. Ashby wilde de film draaien op een Amerikaanse marinebasis, maar kreeg geen toestemming van de Amerikaanse marine. De Canadese marine was wel bereid mee te werken, maar tijdens het verkennen van de locaties in Canada werd hij opgepakt wegens het bezit van marihuana. Columbia wilde zich opnieuw terugtrekken, maar Nicholson bleef hem steunen wat wellicht de reden is waarom The Last Detail kon gemaakt worden. En de saga rond deze film was nog niet gedaan, want net op het moment dat de filmopnames van start konden gaan, liet hoofdrolspeler Rupert Crosse weten dat hij terminale kanker had. De acteur besloot om de film niet te doen (hij overleed nog voor de film in première ging) en holderdebolder werd Otis Young als vervanger gekozen, een acteur die daarvoor voornamelijk in televisieseries speelde. Dat zou hij nadien ook doen, en hoewel niet slecht, kon hij zich nooit tussen Nicholson en Quaid wringen die in The Last Detail één van de mooiste dingen uit hun carrière lieten zien.

Eind goed, al goed zou je denken. Maar neen, ook na de opnames was het onheil nog lang niet weg. Toen Ashby zag wat de editor met zijn film had gedaan schrok die zo van de resultaten dat hij hem onmiddellijk ontsloeg. Ayres zorgde ervoor dat Robert C. Jones zich om de editing zou bekommeren, maar hoewel Ashby onder de indruk was van diens kunde, bleef Ashby maar lanterfanten en dit tot groot ongenoegen van Columbia. Ashby trok er zich niets van aan en vloog naar Londen om er met Peter Sellers over zijn droomproject Being There te gaan praten, een film die hij in 1979 zou maken. Na veel gezaag besloot men om in augustus 1973 The Last Detail af te ronden en de rest is zoals men vaak zo mooi zegt: geschiedenis!

Deze film uit 1973 is een typisch New Hollywood-verhaal. Regisseurs luisterden niet naar de studio’s, zij waren baas en uiteindelijk hadden ze ook iets te zeggen. Niet dat The Last Detail een oplossing biedt, zeker niet door zijn slot, maar het staat wel loodrecht tegenover de Disney-utopie die we de laatste jaren in de maag gestompt krijgen. Films waar je over nadacht en waar je na afloop een mening over hebt, waarmee we niet willen gezegd hebben dat entertainment niet kan of mag. Het was ook de eerste film waarin we Nicholson voor het eerst zien en zoals we hem ons altijd zullen herinneren: een duivelse rebel die in deze film altijd maar loopt te kauwgommen. De revelatie uit Easy Rider die na Five Easy Pieces nog maar eens onderstreepte wat voor charisma hij had, ook al speelt hij in feite (alweer) een onuitstaanbare etter met vrouwonvriendelijke neigingen, maar dat zal wel het stereotiep geweest zijn van een doorsnee matroos denken we dan. Ook het vermelden waard is dat deze film ook het debuut werd voor Nancy Allen die later de leading lady uit veel Brian De Palma-films zou worden en er in 1979 mee trouwde om er dan na vijf jaar van weg te gaan. We just love Hollywood! 

Maar naast Nicholson is Randy Quaid de strafste van de hoop. Quaid werd ontdekt door Peter Bogdanovich die hem onmiddellijk een rol aanbod in The Last Picture Show. Later zou Quaid ook in de Bogdanovich-films What's Up, Doc? en Paper Moon een rol krijgen, maar bij ons werd de oudere broer van Dennis Quaid vooral bekend voor zijn rol in Midnight Express van de in dit jaar overleden Alan Parker.

BEELD EN GELUID
The Last Detail werd onlangs nog (buiten België, maar wel regiovrij) op blu-ray uitgebracht via Indicator/Powerhouse. Wij hebben het over een stokoude dvd die via Sony onlangs is heruitgebracht. Mocht je hem eens het coronavirus voorbij is voor een prikje op een rommelmarkt aantreffen, dan moet je hem beslist meenemen want de matige kwaliteit past perfect bij de '70’s-sfeer van deze film. Realistische kleuren die niet altijd perfect tot uiting komen, maar storend werkt het nooit en ergens bezit het zelfs een charme. De geluidsband is niet veel soeps, het soort dvd dat je op een maximaal volume moet zetten wil je er wat aan hebben.

EXTRA'S
Er staan geen extra’s op deze release, maar wie deze wil komt aan zijn trekken op de Indicator-uitgave.

CONCLUSIE
The Last Detail heeft wel niet de naam van Chinatown, The Shining of One Flew Over The Cuckoo’s Nest maar je ziet er ook een Jack Nicholson in op zijn best!


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Hal Ashby
Met: Jack Nicholson, Randy Quaid, Clifton James, Carol Kane, Michael Moriarty, Luana Anders

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1973

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712609036077


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Doiby Surround 2.0
Italiaans Doiby Surround 2.0
Frans Doiby Surround 2.0
Duits Doiby Surround 2.0
Spaans Doiby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Noors, Zweeds, Deens, Hebreeuws, Arabisch, Tsjechisch, Hongaars
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij