:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OVER THE EDGE
OVER THE EDGE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-07-29
FILM 
Heel lang geleden deden de Belgische distributiemaatschappijen nog moeite om oude titels op de dvd-markt te gooien. Ondertussen moeten we het in dit land zien te rooien met blockbusters of films waarvan de rechten belachelijk laag zijn. Ook Lumière deed destijds haar verdienstelijke duit in het zakje met een hele resem interessante titels waaronder Over The Edge. Een cultfilm, niet in het minst door Kurt Cobain die in interviews vertelde dat Smells Like Teen Spirit gebaseerd was op de film van Jonathan Kaplan, een regisseur die we kennen van Truck Turner met Isaac Hayes (en waarvan trouwens een remake in de running is) en het verkrachtingsdrama The Accused met Jodie Foster.

In het kielzog van het succes van The Warriors kreeg Kaplan van Orion Pictures 1 miljoen dollar om een film te maken over het krantenartikel Mousepacks: Kids on a Crime Spree waarin de journalisten het hadden over welgestelde jongeren die hun soelaas zochten in nihilistisch vandalisme. Hoe hij het voor elkaar kreeg weten we niet, maar Kaplan wist de studio te overtuigen om met een cast te werken die bestond uit acteurs die hij van straat oppikte. Onder hun Vincent Spano die in de 80's nog een tijdje op straat kon lopen met op zich het etiket van tieneridool en ene Matt Dillon. Wie graag naar filmpodscasts luistert, moet beslist The Movies That Made Me van Joe Dante eens raadplegen waarin Kaplan het heeft over hoe "gemakkelijk" Dillon wel was (de 101e aflevering is dat, en te beluisteren via Spotify). 

De film werd geen al te groot succes, en dat kwam vooral omdat men na The Warriors niet al te veel zin had om films te promoten waarin kids het krapuul mochten uithangen. Het verhaal speelt zich af in New Granada. Wie het gehucht binnenrijdt, krijgt wel een bord te zien waarop te lezen staat dat je de toekomst daar moet gaan zoeken maar meer dan een showroom van Cadillac kan je er niet vinden. Behalve dan gefrustreerde tieners die zich lazarus drinken, drugs in hun lijf absorberen of het leven van de lokale flikken moeilijk maken. Wanneer één van de probleemkinderen (in New Granada zijn ze dat allemaal) met een alarmpistool op een patrouillewagen van de politie schiet, wordt het lokale recreatiecentrum gesloten en wordt er een strenge curfew in het leven geroepen. 

Deze coming-of-age-film werd ook meermaals aangehaald door Richard Linklater als een invloed. Hoewel de film zijn tekortkomingen heeft, zo lijkt de opstand op het einde net iets te sullig en (ahum) over the edge, toch biedt de film een aangenaam tijdsbeeld zonder dat het morele vingertje er zich komt mee moeien. Kaplan weet op entertainend niveau een aangename film te schetsen van kids die geen greintje geloof hechten aan hun ouders, en nog minder aan de wet. Deze film die in 1979 werd gedraaid heeft een 80's-feel niet in het minst door de leuke rocksoundtrack met o.a. Cheap Trick en Van Halen, en het was ook het soort film dat we in de eighties nog veel zouden zien passeren. Een verloren pareltje, en zo eentje waarvan we bij dvd-info graag schrijven : "geef 'em gerust eens een kans"!

BEELD EN GELUID
De kleuren van deze film zijn, net als het hoesje, wat geel en voelen daardoor wat gedateerd aan. Echte minpunten zijn er niet, maar alles begeeft zich op de lijn van "net niet gebuisd". Er is weinig korrel of filmgrain (waarschijnlijk omdat er weinig donkere scenes zijn), maar van details kun je maar weinig spreken. De geluidsband is mono, en je bent verplicht om je geluidsknop van je televisie tot het maximum-streepje te zetten wil je ten volle van deze film kunnen genieten. Helaas is er geen andere optie, want Over The Edge is alleen in de VS op blu-ray uit en dan nog wel regio-gebonden, en nog gelimiteerd ook.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Mits wat fantasie kun je Over The Edge gerust het brutale broertje van The Breakfast Club noemen. Kids die voor geen meter deugen en het leven van hun bekakte ouders zuur maken, en in film is dat altijd wel leuk om te zien.cover
Studio: Lumière

Regie: Jonathan Kaplan
Met: Michael Kramer, Matt Dillon, Pamela Ludwig, Vincent Spano, Tom Fergus

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Coming-of-age

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1979

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5425019005511


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij