:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KING OF COMEDY, THE
KING OF COMEDY, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-07-02
FILM
Over het belang en de artistieke kwaliteiten van Martin Scorsese twijfelt niemand nog. Vanaf het begin van de jaren 70 zette deze Amerikaans regisseur van Siciliaanse komaf zijn geniale stempel op de filmwereld. Net zoals Francis Ford Coppola en James Cameron begon ook Martin Scorsese zijn filmcarrière als leerling van Roger Corman. Vanaf Mean Streets en nog meer sinds Paul Schrader hem het script van Taxi Driver bezorgde, groeide Marty uit tot één van de grootste filmmakers aller tijden. Vaak met Robert De Niro, een rol die tegenwoordig opgeknapt wordt door Leonardo DiCaprio. En van de strafste films van het tandem Scorsese-De Niro is de iewat vergeten The King Of Comedy. Een nijdige thriller over stalking en zo waar de blueprint van Joker van Todd Phillips. Bekijk de twee films op rij en je weet waar we het over hebben, hoewel je in het buitenland een kopijtje zal mogen bestellen want hoe triest het ook is: The King Of Comedy is ons landje niet eens uitgebracht, tenzij op een godvergeten dvd die je mits zeer veel geluk op een rommelmarkt treft. 

Het grappige aan The King Of Comedy en Joker is dat de rollen omgekeerd zijn. In de Batman spin-off werd Robert De Niro lastig gevallen door Joaquin Phoenix, maar in de film van Scorsese is Bobby de losgeslagen fan die zijn idool maar niet met rust kan laten. Voor één keer laat De Niro zijn macho-image achterwege en speelt hij de rol van Rupert Pupkin. Een nerd met een gevaarlijk kantje die nog steeds bij zijn moeder woont en ’s avonds zijn kamer ombouwt in een eigen tv-studio, zichzelf wijsmakend dat hij een gevierde tv-ster is. Joker, we zegden het al! Het grote voorbeeld van Pupkin is Jerry Langford (Jerry Lewis), een razend populaire stand-up-comedian. Pupkin doet er alles aan om zijn idool te laten luisteren naar zijn sketches, enhij gaat daar zeer ver in.

Deze vijfde samenwerking tussen De Niro en Scorsese werd een gigantische flop die alleen maar de critici in Cannes wisten te overtuigen. Achteraf beken heeft Scorsese daar wel geen spijt van (nu wordt de film aanzien als een meesterwerk), maar je mag er zeker van zijn dat de regisseur meer had verwacht nadat hij met Bobby Raging Bull had gedraaid.Het was al sinds Mean Streets dat De Niro met het script van The King Of Comedy aan het leuren was, maar Scorsese had maar weinig oor naar het script van filmcriticus Paul D. Zimmerman. Marty zag liever De Niro Jezus spelen in The Last Temptation Of Christ (een film die hij uiteindelijk in 1988 zou maken Willem Dafoe), maar De Niro weigerde en wilde absoluut The King Of Comedy doen. Aanvankelijk zag Michael Cimino dat wel zitten, maar toen die met Heaven’s Gate United Artists failliet liet gaan, werd ook dat een no-go. Bob Fosse was ook in de running, maar die verkoos om het tragische levensverhaal van Dorothy Stratten in Star 80 te verfilmen en uiteindelijk zwichtte Scorsese voor De Niro.

Het grote probleem was tegenwicht bieden aan Robert De Niro. In 1982 was De Niro zonder twijfel één van de beste Amerikaanse acteurs die bovendien ook bekend stond om zijn method acting. Het verhaal doet de ronde dat hij ook buiten de set zijn typetje voort speelde, kwestie van in zijn rol te blijven. Er werd gedacht aan Johnny Carson, Frank Sinatra en Dean Martin maar nadat die één voor één weigerden kwamen ze bij Jerry Lewis terecht. Hoewel Scorsese een groot fan is van de komiek, moesten er afspraken gemaakt worden dat Lewis niet buiten het boekje zou gaan. Jerry Lewis werd meer dan één keer als een onmogelijke tiran beschouwd. Wie het niet meteen gelooft, moet maar eens naar het interview met hem bekijken op de extra’s.

Het bleek uiteindelijk een meer dan prima keuze, al was het maar omdat Jerry Lewis niet meer moest doen dan zijn eigen onuitstaanbare ik boven te halen. Een overheerlijk spel tussen De Niro en Lewis. Bij moment lijkt het wel alsof De Niro een hommage brengt aan zijn Travis Bickle-personage uit Taxi Driver en dan hebben we het over het overbekende “You’re talking to me?”-moment. Of andere details die het hem doen, zo spreekt hij tegen een kartonnen bord van Liza Minelli en laat dan weer zijn tegenspeelster uit New York, New York zijn die ook door Scorsese was gedraaid.  Ook opvallend is de prestatie van Sandra Bernhard als Masha, de opdringerige fan die Pupkin een handje toesteekt zodat zij met haar idool (zonder dat die het wil) het bed kan induiken. 

Het is moeilijk te achterhalen waarom The King Of Comedy een flop was aan de kassa. Misschien wel omdat hij qua stijl zeer 70’s aanvoelt, in 1982 ging men immers liever naar E.T., First Blood, Blade Runner of Annie zien.  In ieder geval een must-see. Misschien niet zo donker als Taxi Driver, maar minstens even goed.

BEELD EN GELUID
Zoals gezegd dien je je te wenden tot het buitenland als je The King Of Comedy in collectie wil. Wij hebben de Britse versie voor ons liggen die vergezeld is van Engelse subtitels, of Italiaans of Spaans mochten deze talen je beter liggen. De beeldkwaliteit is tamelijk te pruimen, mede dankzij het feit dat zowat het overgrote deel van de film in fel daglicht is gedraaid. In donkere scenes is dat iets minder, want dan merk je heel wat filmgrain op. Het minste van deze disk is sowieso het geluid want deze film werd in mono gedraaid... en dan hoor je, tja... alleen maar mono!

EXTRA'S
Deze Fox-release heeft naast weggelaten scenes toch twee interessante bonusfilmpjes. Allereerst is er een 20 minuten durende A Shot At The Top: The Making Of The King Of Comedy waarin Marty het vooral heeft over hoe de film tot stand is gekomen (in één zin samengevat: door het zagen van Robert De Niro). Ten slotte is er ook nog een 30 minuten Q&A met Martin Scorsese, Robert De Niro en Jerry Lewis dat twintig jaar later op het Tribeca Film Festival werd georganiseerd. Let vooral op Lewis die bij heel wat journalisten bekend staat als één van de meest onsympathieke Hollywoodsterren die je aan je micro kan treffen. 

CONCLUSIE
Een psychopaat die het leven van zijn idool om zeep haalt. We zagen het in Joker, en als u wil weten waar Abraham die heerlijke mosterd vandaan haalde, moet je beslist The King Of Comedy bekijken!coverStudio: Fox

Regie: Martin Scorsese
Met: Robert De Niro, Jerry Lewis, Diahnne Abbott, Sandra Bernhard, Peter Potulski

Film:
10/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
U.K.

Jaar:
1982

Leeftijd:
PG

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5039036066976


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans DTS-HD MA Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Engels, Spaans, Italiaans
Extra's:
• Tribeca Film Festival: A Conversation With Martin Scorsese, Robert De Niro And Jerry Lewis
• A Shot At The Top: The Making Of The King Of Comedy
• Deleted And Extended Scenes


Andere recente releases van deze maatschappij