:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> Z FOR ZACHARIAH
Z FOR ZACHARIAH (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-06-12
FILM
Ann Burden (Margot Robbie) is als overlevende van een nucleaire oorlog de enige inwoner van een vallei die van de radioactieve fallout gespaard is gebleven. Wanneer ze met haar enige metgezel, haar hond, op een dag een buitenstaander ontmoet, die blijkbaar dankzij een speciaal ontworpen stralingspak is blijven leven, moet ze de man te hulp snellen wanneer die het lumineuze idee heeft om een bad te nemen in een watervalletje met radioactief besmet water van buiten de vallei. De man die John Loomis (Chiwetel Ejiofor) heet, is ingenieur, en wordt door Ann verzorgd tot hij weer bij de levenden is. Ann weet zijn gezelschap wel te waarderen, maar het botst toch ook tussen de twee. Ann is diepgelovig, en de ongelovige John wil het kapelletje dat haar vader eertijds heeft gebouwd afbreken om met het hout een watermolen te maken, zodat ze de hoeve weer kunnen voorzien van elektriciteit. Ann is namelijk de winter daarvoor ei zo na verhongerd, en er is John veel aan gelegen om een herhaling van de feiten te voorkomen.
Maar dan arriveert er een tweede man op de hoeve: Caleb (Chris Pine), die op doortocht is naar het zuiden, waar er volgens hem nog overlevenden zijn. De vallei is echter precies datgene waar hij naar op zoek is, en alhoewel John zijn hulp best kan gebruiken bij de constructie van de watermolen, ontstaat er toch een ongemakkelijke driehoeksrelatie die uiteindelijk eindigt in het feit dat er iemand te veel is.
Z For Zachariah is losjes gebaseerd op de novelle van Robert C. O'Brien, die tevens auteur was van The Secret Of NIMH. Het boek werd daarbij maar zeer los gevolgd: het personage van Caleb komt in de novelle niet voor, in het boek is Ann nog maar zestien jaar, en het boek eindigt dan ook met de confrontatie tussen Ann en John, waarbij de vallei blijkbaar niet groot genoeg is voor de beiden. De film neemt verhaalsgewijs echter een heel andere wending, waardoor de boodschap uit het boek van O'Brien compleet genegeerd wordt. Wat de auteur daarvan zou hebben gedacht is moeilijk te achterhalen, want O'Brien is al in 1973 overleden.
Z For Zachariah is nochtans een zeer goeie film, met vooral een uitstekende rolbezetting, en dan in het bijzonder door Margot Robbie, die nog maar eens uitgebreid de gelegenheid krijgt om te bewijzen dat ze pure klasse uitstraalt. Daarnaast is de regie zeer mooi, krijgen we mooie beelden van de idyllische vallei te zien (de film werd overigens gedraaid in Nieuw-Zeeland), bevat een zeer mooie aangrijpende muziekscore van Heather McIntosh, en vooral weet Craig Zobel met zeer minimale mise-en-scène de film enorm diepgang te verlenen. De film past ook niet goed in één hokje: op papier is het een dystopische sciencefictionfilm, met een beetje thriller-allures en een vleugje erotiek, maar in feite wordt het grootste deel een diepgaande karakterstudie van de protagonisten, die noodgedwongen op elkaar zijn aangewezen wegens het totale gebrek aan andere mensen. Z For Zachariah is een zeer subtiele film, waarbij je je voortdurend afvraagt wat je in de plaats van de personages zou doen. Het antwoord wordt ook niet helemaal gegeven, en je zal je verbeelding op het einde de vrije loop moeten laten. Hoe dan ook, stof tot nadenken.

BEELD EN GELUID

De schijf is bij ons niet uitgebracht, dus u moet uitwijken naar de regio A-versie. Er is overigens uitzonderlijk een groot verschil tussen de Amerikaanse en de Canadese versie van deze film. De laatste is in het verknipte 1.85:1-formaat afgeleverd en bevat geen bonusmateriaal. U moet dus beslist de US-versie hebben. De beeldkwaliteit is mooi en laat de vallei in al zijn pracht zien, maar heeft de neiging om soms een beetje soft over te komen, waardoor detail af en toe wat in de verdrukking dreigt te geraken. Bij close-upshots zijn de details echter zeer mooi afgewerkt, onder meer aan de textuur van de kleding. Het palet bevat veel koude kleuren, met grijs, bruin en blauw; de post-apocalyptische wereld is alleszins geen vrolijke bedoening. Ondanks de korte speelduur krijgt Z For Zachariah een double layer-schijf waardoor de transfer de nodige ruimte heeft. De enige aanwezige audiotrack is een DTS-HD MA 5.1-track die eerder aan de subtiele kant is maar de ambiance goed onderstreept. Bijzonder veel surround valt er überhaupt niet te beleven, behalve misschien het water van de waterval dat naar beneden klettert en het werk dat de personages besteden aan het rad van de watermolen. De dialogen zijn zeer goed verstaanbaar, en er zijn Engelse ondertitels aanwezig.
EXTRA'S
Naast enkele verwijderde scènes (6:00) bevat de schijf de promotionele documentaire Making of Z for Zachariah (11:28) met veel interviewfragmentjes en filmclips. Er zijn extended interviews (20:14) met regisseur Craig Zobel, acteurs Margot Robie en Chiwetel Ejiofor en scenarist Nissar Modi. Dan volgen nog een trailer (2:33), en in het begin worden er enkele cross-promotionele trailers naar uw hoofd gesmeten.

CONCLUSIE

Z For Zachariah is alles behalve een actiefilm, en sommige mensen zullen deze al snel als saai bestempelen, maar het is een diepgaande film dat, eens je er een beetje investeert, veel teruggeeft. Het acteerwerk is prima, en de diskkwaliteit ook, zo lang u maar de Canadese versie mijdt.coverStudio: Lionsgate

Regie: Craig Zobel
Met: Margot Robbie, Chiwetel Ejiofor, Chris Pine

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
A

Genre:
Drama

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2015

Leeftijd:
PG-13

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
03139822802880


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Verwijderde scènes
• Documentaire "Making of Z for Zachariah"
• Extended Interviews
• Trailer
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij