:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> POLDARK - SEIZOEN 2
POLDARK - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-06-05
SERIE
Ross Poldark (Aidan Turner) moet zich voor de rechter verantwoorden omdat hij de lokale bevolking heeft aangezet om de aangespoelde cargo van een schip van de Warleggans te bergen. Niet dat hij daar berouw over heeft: George Warleggan (Jack Farthing) is een gierigaard eerste klas die niets liever doet dan Ross stokken in de wielen te steken. Zijn vrouw Demelza (Eleanor Tomlinson) werpt haar charmes in de strijd om de rechter trachten te charmeren zodat hij een mildere straf uitspreekt, maar dat heeft een averechts effect. Toch wordt Ross vrijgesproken door de jury, wat George mogelijk nog furieuzer maakt. Hij gaat dan ook in de tegenaanval: door aandelen te kopen in Ross' kopermijn Wheal Leisure en een stroman in de raad van de bestuur te parachuteren, hoopt hij dat hij de slabakkende mijn de genadesteek kan geven. Bovendien koopt hij de schuld van 1000 pond plus 40 procent rente op van Ross' bankier, zodat hij hem de duimschroeven kan aandraaien.
Voorlopig moet Ross echter alvast de interest betalen, wat hem noopt om zo goed als al zijn bezittingen op vrij vernederende wijze te moeten verkopen. Hij hoopt dat de naar het buitenland gevluchte Mark Daniel (Matthew Wilson) hem wijzer kan maken waar er in Wheal Leasure nog een rijke koperader aanwezig is, en anderzijds legt hij het aan met een bende smokkelaars die de baai op Ross' grondgebied mogen gebruiken voor het afladen van hun spullen. Dat daarbij de risico's voor Ross zijn, is niet hun probleem, en Demelza wordt al helemaal ongerust als ze Ross ook nog eens weten te overtuigen om een geheime bergplaats voor smokkelwaar onder de vloer in te richten. Demelza is intussen zwanger van een tweede kind, dat de herinnering aan het overleden dochtertje van het koppel moet wegvagen.
Het botert echter terug goed tussen Ross en zijn neef Francis (Kyle Soller). Alle geschillen zijn bijgelegd: Ross slaagt erin om de gebroken relatie tussen Francis en zijn zus Verity (Ruby Bentall) te lijmen, en de Warleggans een hak te zetten door zijn aandelen in Wheal Leisure te verkopen en samen met Francis een nieuwe mijn, Wheal Grace, te beginnen. Ross komt hierdoor weer opnieuw in contact met Elizabeth (Heida Reed). George Warleggan is in alle staten, en eist dat Ross zijn schuld onmiddellijk afbetaalt. Gelukkig poogt Ross' vriend, dokter Dwight Enys (Luke Norris), net de sympathie te winnen van de rijke erfgename Caroline Penvenen (Gabriella Wilde). Wanneer die hoort van Ross' tegenslagen, betaalt ze als anonieme vennoot de lening van Ross bij de Warleggans af, en laat Ross als haar nieuwe schuldenaar het geld afkorten tegen menselijkere voorwaarden. Caroline wil ontsnappen aan haar gedwongen huwelijk, en ze geraakt behoorlijk gecharmeerd door de dokter. Alleen is die zijn eerste liefde zijn bekommernis om zijn patiënten.
De familie Poldark wordt echter opnieuw in het ongeluk gestort wanneer Francis bij een dom ongeluk in de mijn verdrinkt. Elizabeth kijkt aan tegen de financiële ondergang, en is min of meer gedwongen om op het huwelijksvoorstel van George Warleggan in te gaan, zeker nadat haar moeder een beroerte heeft gekregen. Ross onderneemt een smokkeltrip naar Frankrijk om Mark Daniel te ontmoeten, en bij de terugkeer heeft iemand blijkbaar de geheime operatie verklikt. Het leger staat de smokkelaars op te wachten, en Ross komt opnieuw in zéér nauwe schoentjes. Dwights plan om er met Caroline vandoor te gaan valt in het water. Uit frustratie doet Ross bovendien iets zeer doms waardoor hij zijn huwelijk en mogelijk zijn toekomst op het spel zet...
Ross Poldark is geen held. Zijn gedrag is op zijn minst gezegd bij momenten verwerpelijk, en hij is zo koppig als een steenezel van zodra hij overtuigd is van zijn Eigen Grote Gelijk. Nochtans zijn zijn belevenissen boeiend genoeg opdat je met zijn wedervaren kan sympathiseren, alleen al omdat zijn tegenstanders in het algemeen en George Warleggan in het bijzonder nog een veel grotere boef is. Dit tweede seizoen van Poldark vervolgt gewoon de boekenreeks van Winston Graham zonder dat er feitelijk zeer veel inhoudelijke scheiding is tussen de seizoenen. Het tijdsverloop ligt wat aan de hoge kant, en kleine baby'tjes zijn op mum van tijd al kleuters. Het kostuumdrama is eten en drinken tegelijk voor liefhebbers van het genre, en de likeable characters wekken veel empathie op; vooral Caroline Blakiston als meemee Agatha krijgt de éne na de andere oneliner in haar tekst die er boenk op is. Kostuums, decors, alles aan de productie van deze reeks ademt kwaliteit uit, en de belevenissen van kapitein Ross Poldark zijn dan ook stilaan een verslaving.
BEELD EN GELUID
Ook deze release is weer piekfijn in orde voor zover een dvd in orde kan zijn. De kleuren zijn mooi en helder, alhoewel er in dit tweede seizoen al wat meer actie zich 's nachts afspeelt - smokkelen is een activiteit die geen daglicht verdraagt. In de donkere scènes gaat er soms al wel eens een detail verloren, en blijft de belichting meestal beperkt tot kaarslicht. Het geluid is uitgevoerd in Dolby Digital 5.1, en dat is ruim voldoende voor een reeks die voornamelijk op dialogen drijft, hier en daar een instortende mijngang niet tenagesproken. Een rode kaart echter alweer voor de bijzonder slechte verpakking waar Just Entertainment aan schijnt vol te houden, met alle disks op één spindle. Foei foei foei!
EXTRA'S
De extra's zitten in de geheime bergplaats onder de vloer, en... oh wacht... ze zijn weg!

CONCLUSIE

Aangezien er niet veel inhoudelijke scheiding zit tussen het tweede seizoen van Poldark en het eerste, kan je voor deze set ruwweg dezelfde set conclusies trekken. Het aantal afleveringen is opgetrokken van acht naar tien en dat is wellicht nog het grootste verschil.

 
cover
Studio: JustBridge

Regie: William Sinclair, Charlie Palmer, Richard Senior
Met: Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Heida Reed, Ruby Bentall, Jack Farthing, Luke Norris, Beatie Edney, Caroline Blakiston, Kyle Soller, Phil Davis, Gabriella Wilde

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Kostuumfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2016

Leeftijd:
12

Speelduur:
577 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
871734965560


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij