:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CUBE 2 - HYPERCUBE
CUBE 2 - HYPERCUBE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-04-13
FILM
In navolging van het fel gesmaakte Cube uit 1997, een spannende en beklemmende thriller over een aantal personen die nietsvermoedend in een moordende wirwar van kubussen terechtkomen, heeft men dit verhaal nog eens dunnetjes overgedaan, met alle gevolgen van dien. In Cube 2: Hypercube worden opnieuw een aantal uitverkorenen in een doolhof van kubussen gedropt. Niemand van hen schijnt te weten waar ze zich bevinden en vooral waarom ze samen met onbekenden in deze situatie verkeren. Geleidelijk aan wordt toch duidelijk dat er meer achter zit dan ze in eerste instantie vermoedden en sommigen onder hen zijn rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden met de organistie die dit project heeft opgestart. In tegenstelling tot de eerste film waar we geen enkel aanwijzing krijgen over het hoe en waarom, wordt in deze film wel een tipje van de sluier opgelicht. Niet enkel de begincredits, maar ook het slot van de film tonen ons beelden die het één en ander duidelijk trachten te maken. Desondanks is het gegeven deze maal een beetje chaotisch en ingewikkeld, de simpliciteit die de eerste film uitstraalt, werkt hier totaal niet. Spanning is er al helemaal niet en de dreiging die de kubussen zou moeten teweegbrengen, ontbreekt compleet. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de hele film zich afspeelt in witte kubussen en bijgevolg is elke scène heel helder en ook sfeerloos. In Cube maakte men gebruik van verschillende kleurtinten en was de sfeer veel donkerder en dreigender. Niets van dit alles in Cube 2: Hypercube. Alsof dat nog niet erg genoeg is, vallen de acteurs daarbij nog eens door de mand. Stereotiep en voorspelbaar tot en met. De personages zijn te zwak om hun stempel te drukken en niemand weet enig gewicht in de schaal te leggen. Het open einde van de film voorspelt niet veel goeds… een derde deel komt er hoogstwaarschijnlijk aan. Hopelijk pakken ze de dingen beter aan want het uitgangspunt is best wel interessant. Afwachten dus…

BEELD EN GELUID
De technische presentatie van deze dvd oogt en klinkt prima. De beeldkwaliteit van het anamorfische 1.78:1 beeldformaat (origineel 1.85:1) is over het algemeen goed tot zeer goed met een uitstekende kleuren, scherpte en detail, al moet wel gezegd dat het minieme gebruik van edge-enhancement en de soms opduikende compressiefoutjes de score toch iets naar beneden halen. Wat geluid betreft, zit het zowel met de Dolby Digital 5.1 als de DTS 5.1-track snor. Deze laatste klinkt wat gedetailleerder en verfijnder dan zijn tegenhanger die veeleer wat brutaler uit de hoek komt. Alle kanalen worden optimaal aangesproken en ook de subwoofer biedt een doeltreffende ondersteuning. De soundtrack en geluidseffecten klinken overtuigend en zorgen voor de nodige sfeer (die de film zelf dan weer niet kon opwekken).

EXTRA’S
De extra’s daarentegen scoren nog lager dan de film. Van een beknopte fotogalerij (met foto’s uit de film dan nog wel) en een handvol trailers worden wij nu eenmaal niet wild.

CONCLUSIE
Cube 2: Hypercube is een niet zo geslaagde sequel op het inmiddels min of meer tot cultstatus verheven Cube. De karakters stellen enorm teleur en de uitwerking van het verhaal is eveneens voor verbetering vatbaar. De grootste teleurstelling voor ons was dan toch de sfeerschepping die hier quasi ontbreekt. Technisch scoort deze release dan wel mooie punten. Wat ons betreft een leuke huurtip, meer niet.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Andrzej Sekula
Met: Kari Matchett, Geraint Wyn Davies, Neil Crone, Matthew Ferguson, Barbara Gordon, Grace Lynn Kung

Film:
3/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664011607


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers
• Fotogalerij