:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WHAT HAPPENED TO MONDAY?
WHAT HAPPENED TO MONDAY? (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-01-22
FILM
Niet de klimaatopwarming of het wereldwijde voedseltekort is de grootste uitdaging van de 21ste eeuw; nee, dit zijn allebei gevolgen van het échte probleem: de overbevolking. Wanneer de teller van de Aarde de 10 miljard overschrijdt, is het welletjes geweest, en voert de wereldregering, onder impuls van wetenschappers, een zeer strenge éénkindpolitiek in. Spijtig genoeg hebben de middelen die ingezet zijn om de landbouwopbrengsten te verhogen als neveneffect dat er een dramatische toename aan meerlingen is. In een dergelijk geval worden de overtollige broers en zussen cryogeen ingevrozen, om ooit gewekt te worden op een moment dat het overbevolkingsprobleem onder controle is.

 


Terrence Settman (Willem Dafoe) kan zich echter niet neerleggen bij die maatregel. Als zijn dochter in het kraambed dood achterblijft, moet hij voor de zeven kleinkinderen zorgen die ze hem heeft nagelaten. Hij noemt hen toepasselijk Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday en Sunday (allen gespeeld door Noomi Rapace), en van kindsaf brengt hij hen een streng regime bij, waarbij beurtelings één van de zeven kinderen zich op de naar haar genoemde weekdag naar buiten mag begeven, terwijl de andere zes zich moeten schuilhouden in het appartement. Op het einde van de dag moet het meisje in kwestie dan haar zes zussen briefen over wat er allemaal gebeurd is die dag, zodat ze naar buiten toe de illusie van één persoonlijkheid kunnen bewaren, namelijk die van Karen Settman. Dit vergt offers. Zeer grote offers. Als één van de meisjes, Thursday, op gegeven moment bij een skateboard-ongeluk een deel van haar vinger verliest, moet grootvader noodgedwongen bij zijn zes andere kleinkinderen hetzelfde vingerkootje afhakken, om de illusie in stand te houden.

 


Ergens in de jaren '70 van de 21ste eeuw dreigt echter het meticuleuze plan spaak te lopen. Op een maandag komt Monday 's avonds niet meer terug van haar werk. Tuesday gaat dan maar noodgedwongen de dag daarna werken, doende alsof haar neus bloedt, en probeert de gangen van haar zus de vorige dag in elkaar te puzzelen, terwijl de overige vijf zussen afwachten. Kennelijk heeft het bureau voor het 'kinderwelzijn' (nu ja) lucht gekregen van hun constructie, en het zou vooral voor politica Nicolette Cayman (Glenn Close), de architecte van het éénkindprogramma, een PR-ramp van jewelste zijn als zou blijken dat de Settman-zussen de overheid dertig jaar lang in de luren hebben kunnen leggen. Het is echter duidelijk dat de zussen door iemand verraden zijn, en het dodelijke kat-en-muisspel met de controlerende overheid kan beginnen. De zussen komen er op uit dat het complot nog veel dieper zit, zodanig zelf dat de toekomstige presidentiële ambities van Cayman in het gedrang komen.

What Happened To Monday?
kwam oorspronkelijk uit onder de titel Seven Sisters, maar om geen verwarring te stichten met de melige boekenreeks van Lucinda Riley, werd voor een andere titel geopteerd. Deze film heeft met voornoemde boeken dus absoluut niks te maken. Gelukkig maar. What Happened To Monday is een stevige SF-actiethriller waarin echo's van genreklassiekers als 1984 en Minority Report doorklinken. Zoals het goede SF betaamt, komt de Noorse regisseur Tommy Wirkola (Hansel & Gretel: Witch Hunters) met een boodschap die ook voor hedendaags gebruik bestemd is, namelijk dat het voornaamste probleem voor de toekomst overbevolking is, en een onvermijdelijk bijhorende vraag, namelijk of noodzakelijk alle middelen geoorloofd zijn om het voornoemde probleem onder controle te houden. Actrice Noomi Rapace speelt met brio de rol van alle zeven de zussen, die zich van elkaar onderscheiden door ondermeer kleding en haartooi; Saturday is bijvoorbeeld geblondeerd, Wednesday loopt in een trainingspak omdat ze aan kickboxen doet, en Friday is wat volgens elke mogelijke definitie van het woordenboek kan omschreven worden als een nerd.

 


Thematisch heeft Tommy Wirkola sterk materiaal te pakken. Wirkola heeft met redelijk bescheiden middelen een goed gefundeerde thriller neergezet die je naar de keel grijpt. De film heeft nochtans jaren in production limbo rondgezworven, en werd onder meer door regisseur Morten Tyldum aan de kant geschoven omdat die zich wilde toeleggen op The Imitation Game. Wirkola bleek echter de goeie keuze om het project af te werken. De scène waarin bij zes zussen een vingerkootje moet worden afgehakt omdat de zevende zus het hare bij een ongeval is kwijtgespeeld, is huiveringwekkend, en de vele, vele knokpartijen zijn uitermate kunstig geënsceneerd, zelfs als het gevecht in kwestie zich voltrekt tussen de zussen onderling, wat waanzinnig goed getruceerd wordt. De familienaam Settman is ongetwijfeld ook een duidelijke allusie op het Italiaanse woord settimana, wat week betekent. De film is tot in de puntjes juist uitgevoerd, en werd op 94 dagen tijd ingeblikt in Roemenië. Het bitterzoete einde draagt de boodschap met zich mee dat het probleem van de overbevolking nog bij lange na niet bezworen is.

BEELD EN GELUID

Splendid heeft me overtuigd dat een kleine maatschappij ook goede producten kan afleveren. What Happened To Monday staat op een dubbellaagse schijf, en het beeld is uitstekend te noemen. De details in de huid van Noomi Rapace zien er scherp uit, wat nodig is, omdat ze integraal deel uitmaken van de film. Zo moet één van de zeven zussen op gegeven moment na het ontvangen van een pak slaag een blauwe plek in haar gezicht wegschminken omdat ze nog op haar zes zussen moet blijven lijken. Ook de details aan de kleding blijven goed overeind. De kleuren zijn somber en ondergesatureerd, wat wel past bij een dystopische film als deze. Dé publiekstrekker is echter de geluidstrack; er wordt regelmatig een behoorlijk potje geknokt in de film, en je hoort zelfs de richting waarin de kogels vliegen.

 


EXTRA'S
Het bonusmateriaal valt een beetje tegen, ook al omdat er geen ondertiteling voorzien is. Een film als deze schreeuwt om een audiocommentaartrack en documentatie over het simultaan in beeld brengen van zeven maal dezelfde actrice, en wat dat betreft blijven we wat op onze honger zitten. Er is een Behind the scenes-documentaire (13:42) die wat in deze richting gaat, maar het grootste deel van de documentaire wordt ingenomen door interviewfragmenten. De minimalistische B-roll (4:16) biedt niets substantieels. Er is een trailer (2:27) in het Engels, en één in het Duits (1:43), en er staat in de taal van Goethe ook nog een Mini-making of-documentaire (4:02) op de schijf, die gek genoeg weer wél Nederlands ondertiteld is. Jawohl! En ook Splendid-releases ontsnappen niet aan de verplicht te bekijken reeks cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE

What Happened To Monday? is een zenuwslopende SF-thriller waar je gegarandeerd de dag na het bekijken nog over napraat. Noomi Rapace levert een schitterende prestatie in haar zevenvoudige rol, en Splendid heeft een Blu-rayrelease uitgebracht die zich met de grote studio's kan meten. Enige puntje van kritiek is dat meer bonusmateriaal welkom was geweest, zeker voor een film met een filosofisch randje als deze.coverStudio: Splendid

Regie: Tommy Wirkola
Met: Noomi Rapace, Marwan Kenzari, Willem Dafoe, Glenn Close

Film:
8,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2017

Leeftijd:
16

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4013549072281


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Duits
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Behind the scenes"
• B-roll
• Trailer
• Duitse trailer
• Documentaire "Mini-making of" (Duits)
• Cross-promotionele trailers

• 

Andere recente releases van deze maatschappij