:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OLAF'S FROZEN ADVENTURE
OLAF'S FROZEN ADVENTURE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-11-27
INLEIDING
De cinemavoorstelling van Pixar's Coco was waarschijnlijk de eerste in de filmgeschiedenis waarbij de hoofdfilm niet vooraf werd gegaan door één van de geroemde Pixar Shorts. In de plaats daarvan werd geopteerd om een filmpje te programmeren met de personages uit de Disneyfilm Frozen. Deze strategie werd op gemengde gevoelens onthaald. Buiten de verstokte Pixar-fans die echt wel op hun short zaten te wachten, waren er klachten dat het filmpje met zijn 21 minuten écht wel te lang was om als short gecatalogeerd te worden, en dat naar verluidt sommige kinderen wanhopig aan het wachten waren tot Coco eindelijk begon.

Als gevolg hiervan werd de short na een paar weken alweer van de reel gehaald, en ging Coco draaien met - uitzonderlijk voor een Pixar-voorstelling - géén filmpje in het voorprogramma. Waar de shorts van Pixar meestal van Oscarwaardig niveau zijn, klonk er nogal luide kritiek dat Disney hun commerciële eenheidsworst willens nillens door de strot van de consument wilde rammen, en dit ten koste van de artistieke integriteit. Dat is wellicht iets te cru gesteld, want het filmpje an sich is zeker niet slecht te noemen; de kritiek had zeker en vast nooit zo striemend weerklonken als de short op een andere manier was geprogrammeerd. Wie de voorstelling in de bioscoop gemist heeft en het filmpje in kwestie wil bekijken, krijgt nu de kans, zij het dat u ervoor moet uitwijken naar de Amerikaanse release. Om u toch geen geld te laten ophoesten voor een disk van een twintigtal minuten speeltijd, werd de reel aangevuld met een zestal oude Disneycartoons met als centraal thema de winter. Ik ben eerlijk gezegd een koele minnaar van oude Disneycartoons, die me te melig zijn en inferieur tegenover pakweg het vele malen betere Looney Tunes-werk. Dat alle filmpjes als één geheel worden gepresenteerd, is op zijn zachtst gezegd problematisch, want dit heeft onder meer repercussies voor de beeld-en vooral de geluidskwaliteit. Maar laat ons eerst de filmpjes zelf even onder de loep nemen.

FILMPJES

Olaf's Frozen Adventure (2017)
Elsa (Idina Menzel) en Anna (Kirsten Bell) maken zich klaar om in Arendelle voor het eerst sinds jaren weer Kerstmis te vieren. De aanwezigen laten het echter massaal afweten omdat ze elk hun eigen tradities in ere te houden hebben. Aangezien Anna en Elsa geen eigen tradities hebben, gaat sneeuwmannetje Olaf (Josh Gad) op zoek naar de leukste tradities uit het rijk. Een klein ongelukje met de hete kooltjes van een sauna zorgt er echter voor dat het hele feest in het water dreigt te vallen; of beter gezegd, in de sneeuw.Polar Trappers (1938)
Goofy en Donald proberen hun kostje te verdienen als trappers. Terwijl Goofy af te rekenen krijgt met een weerbarstige walrus, probeert Donald een pinguïn te vangen, want naar verluidt smaken die naar kip...Winter (1930)
Dit filmpje uit de oude doos bevat een hele reeks beelden van diertjes die de winter trachten door te komen. Een echte narratief heeft het filmpje niet.The Hockey Champ (1939)
Donald probeert Kwik, Kwek en Kwak de finesses van het hockeyspel bij te brengen. Kennelijk bezit hij een trofee voor zijn hockeykwaliteiten, maar laten we zeggen dat zijn spel nogal aan de gewelddadige kant is.The Art Of Skiing (1941)
In deze lamme instructievideo demonstreert Goofy de do's en dont's van de nobele kunst van het skieën. Met wisselend succes.Once Upon A Wintertime (1954)
In dit filmpje volgen we een jong verliefd koppeltje dat gaat schaatsen op te dun ijs. Op hun beurt worden ze gevolgd door een koppel konijntjes dat nagenoeg hetzelfde meemaakt als zij.Pluto's Christmas Tree (1952)
Mickey heeft een kerstboom in huis gehaald, maar Pluto wordt geterroriseerd door Knabbel en Babbel die in de boom hun onderkomen hebben.BEELD EN GELUID
Alle filmpjes staan als één ononderbroken geheel gepresenteerd, en dat heeft zo zijn gevolgen. Olaf's Frozen Adventure wordt gepresenteerd in 1.78:1-formaat, en ook in de bindstukjes tussen de andere cartoons laat het sneeuwmannetje zijn neus, pardon, zijn wortel zien. De oudere filmpjes zijn door de tand des tijds aangevreten, en bevatten nogal wat printbeschadigingen. Ze worden gepresenteerd in het originele 1.33:1-formaat, met zwarte balken links en rechts. De geluidstrack is echter een flater van formaat (om het met de titel van een Guust-album te zeggen): alle filmpjes worden in gecomprimeerd Dolby Surround 2.0 weergegeven. Voor de oudere filmpjes is dat de voor de hand liggende keuze, maar in plaats van Olaf's Frozen Adventure op een andere reel te zetten, wordt die nu mee in het bad van de gecomprimeerde geluidstrack getrokken. De kwaliteit is daardoor alles behalve om over naar huis te schrijven, met nauwelijks gebruik van geluidseffecten van betekenis, iets wat we voor de oudere filmpjes makkelijk door de vingers hadden kunnen zien.

EXTRA'S

In de documentaire Olaf's Stocking Stuffer: Fun Facts, Easter Eggs & More (3:22) zien we een opsomming van referenties naar andere Disneyfilms. De meeste daarvan zijn scrabeus ver gezocht, en als we dit vergelijken met de manier waarop Pixar dit in zijn films doet, lijkt dit een bleke pastiche. Uiteraard start deze disk zoals nagenoeg elke Disney-disk op met vervelende cross-promotionele trailers waar je moeite voor moet doen om ze te skippen.

CONCLUSIE

Olaf's Frozen Adventure is de moeite voor de Frozen-completisten. De oude Disneyfilmpjes zijn de moeite niet waard, vooral omdat ze de technische kwaliteiten van de hoofdfilm naar beneden trekken.coverStudio: Disney

Regie: Kevin Deters, Stevie Wermers-Skelton
Met: Josh Gad, Idina Menzel, Kristen Bell, Jonathan Groff, Chris Williams, John de Lancie, Lauri Fraser

Film:
7,5-3/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
4/10

Beeld:
9-6/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2017

Leeftijd:
NR

Speelduur:
68 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
786936860443


Beeldformaat:
1.78:1 / 1.33:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Chinees (Kantonees) Dolby Surround 2.0
Chinees (Mandarijn) Dolby Surround 2.0
Koreaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans, Spaans, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn, simplified), Chinees (Mandarijn, traditioneel), Koreaans, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Olaf's Stocking Stuffer: Fun Facts, Easter Eggs & More"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij