:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WHAT WE DID ON OUR HOLIDAY
WHAT WE DID ON OUR HOLIDAY
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-11-12
FILM
Opa Gordie McLeod (Billy Connolly) wordt 75 en aangezien hij terminale kanker heeft, zal het waarschijnlijk zijn laatste verjaardag zijn. De kinderen, zonen Doug (David Tennant) en Gavin (Ben Miller) hebben besloten dat het laatste verjaardagsfeest een knaller van formaat moet worden: honderden genodigden - vooral zakenrelaties van Gavin - mogen aan de feestdis aanschuiven. Doug en zijn vrouw Abi (Rosamund Pike) staan echter op scheiden nadat hij de koffer is ingedoken met een collega, en zij vervolgens dan maar hetzelfde heeft gedaan. Ze peperen hun drie kinderen Lottie (Emilia Jones), Mickey (Bobby Smalldrigde) en Jess (Harriet Turnbull) in om vooral hun mond niet voorbij te praten, want extra opwinding is het laatste wat opa op dit moment nodig heeft. Terwijl de familie kibbelt over de plaatsverdeling tijdens het diner, gaat opa met de drie kinderen op het strand spelen, en daar krijgt hij plots een beroerte. Aanvankelijk denken de kleinkinderen dat opa een grapje maakt, maar zodra het bij hen is gedaagd dat opa ditmaal écht dood is, besluiten ze zijn laatste wens te vervullen en hem een Vikinggraf op zee te geven, compleet met brandend vlot en al. Intussen stromen de gasten toe en wordt steeds luider de vraag gesteld waar opa nu blijft...
 


De feelgood-tragikomedie What We Did On Our Holiday komt uit de pen van het regisseursduo Andy Hamilton en Guy Jenkin, de twee lolbroeken die in de jaren 90 tevens de sitcom Drop The Dead Donkey op hun palmares schreven. What We Did On Our Holiday is bij momenten lachen en gieren, maar heeft toch ook een donker en zelfs luguber randje. Dit soort films kan je makkelijk klasseren naast genreklassiekers als Four Weddings And A Funeral; acteurs als Rosamund Pike en David Tennant stelen de show als bekvechtend koppel, en Billy Connolly krijgt ook even de kans om de pragmatische, nurkse Schot neer te zetten, die waarschijnlijk dicht bij zijn eigen karakter ligt. Connolly gaat echter ongeveer halfweg de film de pijp uit, en daarna nemen de drie kinderen het roer over, die met hun nuchtere kijk op de wereld rake observaties maken, die volwassenen niet zouden durven uitspreken; maar de waarheid komt nu eenmaal altijd uit een kindermond, zo luidt het gezegde. De boodschap van de film is erg eenvoudig: blijkbaar kunnen de kleinkinderen wél het respect voor de wil van de overledene opbrengen waar het hun ouders niet lukt, omdat die te veel begaan zijn met hun eigen pietluttigheden. Grappigste moment van de film: als Abi bekent dat haar minnaar Wallace heet, wordt haar gevraagd of hij ook een hond Gromit heeft. U krijgt er bovenop nog mooie plaatjes van Schotland - de makers zijn er blijkbaar in geslaagd om de hele film in te blikken op de drie dagen dat het er niét regent - en vrolijke folkmuziek. Onderbroekengrappen blijven u bespaard, met een delicaat onderwerp als de dood wordt desondanks respectvol omgegaan, en de film is zelfs kindvriendelijk genoeg om als opstapje te dienen om het eens met uw nakomelingen over zaken als leven en dood te hebben - zo lang u natuurlijk geen Vikingbegrafenis wil.
BEELD EN GELUID

De capaciteit van de doublelayer-disk wordt niet volledig aangeboord; daar de schijf alleen maar de redelijk korte film bevat en geen bonusmateriaal van betekenis, is de beeldkwaliteit aanvaardbaar tot zelfs vrij goed. De natuurpracht van Schotland levert mooie plaatjes op en de kleuren ogen zomers en fris. Het zwart had iets dieper mogen zijn, maar dat werkt niet storend, en twee of drie keer leek het even mis te gaan met de scherpte. Qua geluid hebt u de keuze tussen een Dolby Digital 5.1-track en een meer bescheiden Dolby Surround 2.0-variant, die nagenoeg aan elkaar gewaagd zijn omdat het qua surroundeffecten redelijk rustig blijft. Enkel in de opzwepende vioolriedels op het feest weerklinkt de ambiance,waar een 5.1-track bij baat; de PAL-speedup gooit echter een klein beetje roet in het eten.

EXTRA'S
De disk bevat één trailer (2:00) en een cross-promotionele trailer.
 
CONCLUSIE
What We Did On Our Holiday is een leuke independent met A-listacteurs over een niet alledaags onderwerp, waarin vooral de kindacteurs de show stelen. 

 cover
Studio: Homescreen

Regie: Andy Hamilton & Guy Jenkin
Met: Rosamund Pike, David Tennant, Ben Miller, Amelia Bullmore, Billy Conolly, Emilia Jones, Bobby Smalldrigde, Harriet Turnbull, Celia Imrie, Annette Crosbie, Lewis Davie

Film:
8,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
AL

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717249483229


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Cross-promotionele trailer

Andere recente releases van deze maatschappij