:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INHERENT VICE
INHERENT VICE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-07-16
FILM
Iedereen is het er vrijwel over eens dat Paul Thomas Anderson één van de weinige geniën is die je vandaag nog in Hollywood aantreft. Veel lof, maar met meesterwerken als Boogie Nights, Magnolia, There Will Be Blood of The Master verdient de filmmaker zulke eer. De verwachtingen over zijn nieuwste prent waren (alweer) torenhoog gespannen en om met de deur in huis te vallen: Inherent Vice past niet in het bovenstaande rijtje. Is de nieuwe Anderson dan slecht? Neen, alleen volslagen onbegrijpelijk en tegelijkertijd een tikkeltje geniaal. Alhoewel, ere wie ere toekomt, komt dat vooral door de voortreffelijke cast. Als er één hedendaagse regisseur het uiterste uit een acteur kan halen, dan is het Anderson wel!
 
De neonverlichting op de poster doet misschien aan de eighties denken, toch speelt dit verhaal zich in de jaren 60 af en is het op het laatste boek van Thomas Pynchon gebaseerd. Een zeer controversiële schrijver, omdat hij door iedereen wordt gelauwerd wegens zijn literaire talent, maar er is nauwelijks een mens die weet waarover hij het heeft. Inherent Vice is dus wederom zo’n boek waarvan men zegt dat het niet te verfilmen is. Qua plot of verhaal is Paul Thomas Anderson daar ook niet in geslaagd. Je moet dat volgens de regisseur zelfs niet eens proberen, de headfuck is namelijk het plezier dat de kijker aan deze film beleeft. Niet voor iedereen dus, maar dat betekent niet dat zoiets geen interessante films kan opleveren, denk gewoon aan bijv. The Long Goodbye. Een goed voorbeeld trouwens, want net als Altmans meesterwerk, mag je Inherent Vice gerust als een moderne film noir bestempelen.
 
Nog nooit leek Joaquim Phoenix zo sprekend op John Lennon als hier. Net zoals de vermoorde Beatle leeft detective Larry ‘Doc’ Sportello het liefst in een roes, en dus is het voor de kijker gissen of de speurneus aan het flippen is of niet. De detective gaat op zoek naar zijn voormalige vriendin (Katherine Waterston) en wordt geconfronteerd wordt met talrijke, kleurrijke (maar vaak ook verslaafde) personages. Een tandarts die drugs smokkelt of een krankzinnige sheriff die verslaafd is aan bananen met een chocoladelaag. Krankzinnig, maar ze bestaan in het wereldje van Pynchon. Stel je alleen niet de vraag wat hun functie in het verhaal is! De puzzel duurt twee en een half uur en na amper 30 minuten (of vroeger) zal de modale kijker wellicht z'n poging opgeven om de plot te snappen. Geen paniek, want dat betekent niet dat je de resterende twee uur op je horloge zal zitten gapen, deze misdaadkomedie blijft immers van de eerste tot de laatste seconde ontzettend boeiend. Phoenix is fenomenaal, Josh Brolin schittert als de krankzinnige flik Bigfoot. Owen Wilson verbaast vriend en vijand als undercover agent, Katherine Waterston moeten we beslist in het oog houden, en zelfs oudgedienden als Eric Roberts en Martin Short zijn subliem. Een film om van te genieten; hem proberen te begrijpen doe je maar beter niet. Zelfs niet als je hem in één maand tijd drie keer hebt gezien!

BEELD EN GELUID
Wie heeft de moed (of de kracht) om bij zo’n moeilijke film zich nog te concentreren op de beeldkwaliteit? Als je hersenen het ook maar één minuut laten afweten is de kans immers groot dat je er nadien geen snars meer van zult begrijpen (nou ja, dat zal ook wel het geval zijn als je de hele tijd bij de pinken blijft!) Deze transfer houdt volop rekening met de wensen van de regisseur. Dat betekent dus een kleurenpalet dat gedomineerd wordt door pastelkleuren die wat onnatuurlijk lijken, maar cinefielen letten natuurlijk vooral op het sublieme camerawerk van Robert Elswit. Deze transfer heeft een DTS-HD Master Audio 5.1-geluidspoor. De dialogen zijn duidelijk. Nou ja, technisch toch, want er wordt heel wat gemompeld! Let ook op de soundtrack die door Jonny Greenwood is gecomponeerd, jawel van Radiohead!

EXTRA'S
Is het de ironie of wat? Een film die heel wat extra uitleg zou kunnen gebruiken heeft net een bonussectie die zo goed als overbodig is. Er zijn vier filmpjes die amper een paar minuutjes duren. Los Paranoias is niet meer dan een promofilmpje van twee minuten dat door Shasta (Katherine Waterston) wordt ingesproken. Wie graag naar de stem van Waterston luistert zal misschien blij zijn met de extra Shasta Fay, waarin de actrice zichzelf in één minuut voorstelt. Ook in The Golden Fang vinden we haar achter de microfoon, helaas is deze twee minuten durende extra alweer niet meer dan een nutteloos promofilmpje. Ten slotte is er Everything In This Dream, een weggelaten scène van 6 minuten. Of om de bonussectie in één woord samen te vatten: ondermaats! Ga maar niet op zoek naar een buitenlandse release, want de schijfjes zijn in alle landen ter wereld even kaal!

CONCLUSIE
De fans van Paul Thomas Anderson kunnen gerust zijn. Ze zullen misschien wat meer hun hersenen (of iets anders) moeten gebruiken om zich in te leven in de onbegrijpelijke, verwarde wereld van Larry Sportello, maar het cinematografisch genot is enorm.coverStudio: Warner

Regie: Paul Thomas Anderson
Met: Joaquin Phoenix, Jena Malone, Reese Witherspoon, Josh Brolin, Owen Wilson, Benicio del Toro

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
16

Speelduur:
149 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888209394


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Deens, Zweeds, Ijslands, Noors
Extra's:
• Los Paranoias (2 min.) 
• Shasta Fay (1 min.)
• The Golden Fang (2 min.)
• Everything In This Dream (6 min.)