:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAST SHIP, THE - SEIZOEN 1
LAST SHIP, THE - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-06-18
SERIE
Commandant Tom Chandler (Eric Dane), kapitein van het vliegdekschip Nathan James, wordt er samen met zijn bemanning vier maanden op uitgestuurd om in het Noordpoolgebied een nieuw soort wapen uit te testen. Tegelijkertijd reizen twee wetenschappers mee, dr. Rachel Scott (Rhona Mitra) en Quincy Tophet (Sam Spruell), om wat metingen te doen in het Noordpoolijs. Zodra hun opdracht er bijna opzit worden de beide wetenschappers echter aangevallen door een vijftal Russische helikopters. Dankzij Toms permanente paraatheid kunnen de helikopters uit de lucht worden geschoten, maar de wetenschappers hebben één en ander op te biechten. Dr. Scott is blijkbaar als enige op de hoogte van de ware toedracht: een virus dat acht maanden daarvoor een slachting heeft aangericht in Egypte, is uitgegroeid tot een wereldwijde pandemie. Doordat de Nathan James vier maanden lang incommunicado is geweest, heeft de bemanning niet het minste vermoeden van hoe de wereld in die tijd is veranderd. De uiterst besmettelijke ziekte, die in de volksmond de naam rode griep heeft meegekregen, heeft vier vijfde van de wereldbevolking uitgeroeid. De schaarse overlevenden zijn veelal ten prooi gevallen aan een zooitje milities dat het machtsvacuüm heeft opgevuld. De kennis van dr. Scott is wellicht voldoende om een vaccin te ontwikkelen; evenwel wordt de Nathan James op de hielen gezeten door de knettergekke Russische admiraal Ruskov (Ravil Isyanov), die zijn zinnen heeft gezet op het onderzoek van Rachel, en die van plan is de remedie te verkopen aan de meestbiedende. Pittig detail is dat Ruskov de beschikking heeft over kernwapens en niet te beroerd is om af en toe een kruisraket af te vuren om zijn betoog kracht bij te zetten. Tot overmaat van ramp komt Rachel te weten dat de uitbraak van het virus geen toeval was: de nieuwe stam van het virus is genetisch bewerkt zodanig dat die een stuk dodelijker is geworden.

 Met Michael Bay als uitvoerend producent van een televisiereeks begeeft de regisseur van hersenloos spektakel als Armageddon en de Transformers-franchise zich op een geheel nieuw terrein. En het gaat hem duidelijk goed af: elke aflevering van The Last Ship bulkt van de speciale effecten en de denderende actiescènes, maar in tegenstelling tot zijn films kent deze reeks een veel diepere karakterontwikkeling. Waar in de eerste aflevering de soldaten in feite allemaal inwisselbaar zijn, worden in de daarop volgende afleveringen telkens andere personages naar het voorplan geschoven. Luitenant Danny Green (Travis Van Winkle) heeft een relatie met luitenant Kara Foster (Marissa Neitling); op zich niet zo spectaculair, maar daardoor nemen beide personages in crisissituaties beslissingen waarbij ze hun persoonlijke band voorrang geven op het algemeen doel van de legereenheid, wat voor zware conflicten zorgt. Toms familie, zijn vader Jed (Bill Smitrovich), zijn vrouw Darien (Tracy Middendorf) en hun twee kinderen, zitten veilig verschanst in een blokhut, maar als hij zelf uitvaardigt dat niemand op eigen houtje op zoek mag gaan naar overlevende familieleden slaat dat uiteraard ook op hemzelf. Voor zijn trouwe XO, Mike Slattery (Adam Baldwin), is het inmiddels al te laat; zijn kind is gestorven aan de ziekte. Alisha Granderson (Christina Elmore) is lesbiënne en haar vriendin is meer dan waarschijnlijk omgekomen door de epidemie. Haar moeder (Alfre Woodard), staatssecretaris, is blijkbaar de hoogste in rang onder diegenen die de ramp hebben overleefd. Dr. Scott werkt met hart en ziel aan een remedie, maar is iets te zeer gedreven om de geschiedenisboeken in te gaan als de persoon die de rode griep heeft overwonnen, en neemt daardoor onverantwoorde risico's...

 


The Last Ship is gebaseerd op de apocalyptische thriller van William Brinkley, die duidelijk zijn mosterd gehaald heeft bij On The Beach. In het boek heeft een kernoorlog de wereld verwoest en zijn de Nathan James en een Russische onderzeeër al wat nog rest van de mensheid. Voor de televisieserie werd het gegeven geactualiseerd en de kernoorlog vervangen door een wereldwijde pandemie die bovendien niet helemaal toevallig vier vijfde van de mensheid heeft uitgeroeid. Het universum van de televisiereeks is daardoor al om te beginnen een stuk breder. In zowat elke aflevering komen er interessante nieuwe personages bij en wordt het hele plaatje genuanceerder; de heldhaftige mariniers blijken ook maar mensen van vlees en bloed, die fouten maken. De verhalen werken op zeer eenvoudig niveau - één van de uitdagingen is bijvoorbeeld dat de virusstalen voortdurend kouder dan 5 graden celsius moeten blijven - maar getuigen toch van voldoende intelligentie, zijn zeer zwierig in beeld gebracht en zowat elke aflevering eindigt op een knoert van een cliffhanger, zodanig dat ik de reeks al bingewatchend op 3 dagen heb uitgegeken - en nu ben ik helemaal gefrusteerd omwille van het feit dat de grootste cliffhanger van de laatste aflevering me op mijn honger laat zitten. Evenwel niet getreurd, seizoen 2 is komende. Een zeer goeie ensemblecast weet bovendien een reeks geloofwaardige vertolkingen neer te zetten. Vooral het feit dat actrice Rhona Mitra eindelijk eens een waardige rol krijgt, in plaats van de invaller van Kate Beckinsale in Underworld 3, de door de onzichtbare man verkrachte buurvrouw in Hollow Man en nymfomane studente in The Life Of David Gale.

 


AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. Phase Six
Toen Rachel Scott acht maanden geleden in Egypte de eerste slachtoffers van het virus onderzocht, was alarmfase 2 van kracht. Na vier maanden experimenteren op de Noordpool komt de bemanning tot de constatatie dat de wereld intussen een epidemie van fase 6 te verwerken heeft gekregen. De wereld zal er nooit meer hetzelfde uitzien... Kapitein Chandler probeert in Europa te landen, maar vlak voor hun ogen vernietigt een kernraket de Franse haven. Alle electronica op het schip valt uit, en met de middelen die er nog beschikbaar zijn is de voornaamste doelstelling op korte tijd levend de oceaan over te steken.

2. Welcome To Gitmo
Chandler hoopt op Guantanamo Bay het schip te kunnen herbevoorraden. Op de basis treffen ze echter een hoop ex-gevangenen aan, terroristen van Al Qaeda, die niet besmet zijn geweest omdat ze voortdurend in de isoleercellen hebben doorgebracht. Eén van de overlevende bewakers, Tex (John Pyper-Ferguson), heeft het zolang uitgezongen en weet hopelijk genoeg over het eiland om de terroristen te grazen te nemen.

3. Dead Reckoning
Bij het verlaten van Guantanamo Bay is de uitgang van de baai geblokkeerd door de Russen, die eisen dat Chandler Rachel en haar onderzoek overdraagt. Terwijl Chandler een plannetje uitdoktert om de Russen een rad voor de ogen te draaien blijkt er aan boord van de Nathan James een spion te zitten.

 


4. We'll Get There

Tijdens de ontsnappingspoging uit Guantanamo heeft een rif een deel van de aanzuiginstallatie beschadigd waarmee het schip zeewater binnentankt om de motoren mee te koelen. De motoren branden op één na door, en met de overblijvende motor kan nog maar 10 minuten gevaren worden om de 6 uur. De weinige eletriciteit aan boord móet worden aangewend om Rachels virusstammen te koelen, zo niet schiet de hele missie haar doel voorbij. Om het dichtstbijzijnde vasteland te bereiken heeft de Nathan James echter twee dagen langer nodig dan dat er watervoorraad aan boord is.

5. El Toro
Rachels onderzoek naar de rode griep is in een fase gekomen waarin ze het vaccin moet testen. Hiervoor heeft ze apen nodig. Chandler en Slattery ondernemen een expeditie naar de kust van Nicaragua, maar stoten daar op een drugbaron die zichzelf El Toro (José Zúñiga) noemt en die gewapenderhand de burgemeester van het dorpje heeft afgezet en zich op regelmatige basis vergrijpt aan zijn dochters.

Disk 2:
6. Lockdown
De proeven met de apen verlopen niet geheel volgens plan. Bovendien blijkt Danny een ziekte te hebben opgelopen waarvan het niet duidelijk is of het al dan niet de rode griep is. Een 16-tal soldaten die normaal gezien al lang hadden moeten afzwaaien twijfelt bovendien of ze gezien de huidige omstandigheden nog wel op de Nathan James willen werken, en ze onderzoeken de mogelijkheden om aan land te worden afgezet. Maar in oorlogstijden heet zoiets muiterij.

7. SOS
De Nathan James ontvangt een noodoproep vanop een vissersbootje vóór de kust van Jamaïca. Naast een vijftigtal lijken schijnt er op het schip ook nog één vrouw te zitten, Bertrice (Hope Olaide Wilson), die blijkbaar een natuurlijke immuniteit heeft opgebouwd voor de rode griep. Dr. Scott denkt dat het meisje van primordiaal belang is bij het onderzoek. Door op zoek te gaan naar de visserssloep kan de Nathan James de radiostilte niet behouden; daardoor komen de Russen hen weer op het spoor. Tijdens een schermutseling vallen Chandler en Tex uit hun motorboot. Ondanks Chandlers uitdrukkelijke bevel dat niet te doen organiseert Slattery een reddingsoperatie.

 


8. Two Sailors Walk Into A Bar...

Met Chandler en Tex als gijzelaars eist admiraal Ruskov dat de Nathan James Rachel Scott en haar onderzoek aan de Russen overhandigt. Slattery bedenkt een ingewikkeld plan om niet alleen de twee gevangenen, maar ook de vrouw en dochter van Tophet te bevrijden, die op het schip als gijzelaars worden vastgehouden. Rachel ontmoet op het schip Neil Sorenson (Ebon Moss-Bachrach), die door de Russen geïsoleerd wordt gehouden. Hij is patient zero; zelf is hij immuun voor de ziekte, maar hij is extreem besmettelijk.

9. Trials
Het vaccin is klaar om getest te worden. Dr. Scott is op zoek naar zes vrijwilligers die zich willen laten injecteren met het vaccin en vervolgens met de ziekte. De kans dat de vrijwilligers dit niet gaan overleven is niet nul. Onder meer Tex stelt zich kandidaat, in de hoop om eindelijk de aandacht van Rachel te krijgen, op wie hij hopeloos verliefd is.

10. No Place Like Home
Het vaccin staat op punt en is blijkbaar ook geschikt om reeds geïnfecteerde mensen te genezen. Er is genoeg om iedereen op het schip te injecteren, maar daarbuiten beschikt dr. Scott maar over een zestigtal vaccins. De bemanning zet eindelijk voet aan land en gaat op zoek naar een laboratorium om het vaccin in massa te produceren. Baltimore is echter ten prooi gevallen aan roversbendes, geleid door figuren die zich de Warlords noemen. De moeder van Alisha Granderson, Amy, is van hetgeen er overblijft van de Amerikaanse regering de hoogste in rang en probeert in Baltimore tenminste nog een restant van gezag en orde te handhaven. Nadat dr. Scott aan de goede zorgen van Amy Granderson is overgeleverd heeft Tom tijd om eindelijk een noodoproep te behandelen: zijn vader Jed is in Baltimore. Zijn familie is ook besmet geraakt door het virus en hen is gezegd dat ze in Olympia een geneesmiddel kunnen krijgen. Wat Tom in Olympia aantreft schudt de machtsverhoudingen danig door elkaar.BEELD EN GELUID

Met een budget dat niet moet onderdoen voor een speelfilm én de expertise van Michael Bay aan boord kan je je aan een doorgedreven actiespektakel verwachten. De strijd om de overleving van de mensheid wordt gevoerd met zwaar afweergeschut en kernwapens, en die komen op de Dolby TrueHD-track tot hun volle recht. Nogal wat scènes zijn op en rond een paar echte vliegdekschepen gefilmd. De overgang is naadloos en de claustrofobische sfeer op het schip is soms echt beklemmend. In elke aflevering zitten tenminste een paar scènes waarin de surrounds volledig in de strijd worden gegooid. De zwierige camerastijl zuigt je mee in de actie en bevat weinig fouten; de contrasten staan scherp, met heel diepe zwarttinten, de kleurpaletten met veel heldere lichten zijn aangenaam om zien, en de duisternis waarmee het schip bij momenten omringd wordt, biedt toch voldoende helderheid. De huidtinten ogen zeer naturel; bovendien heeft het make-upteam zijn uiterste best gedaan om de personages van een niet al te realistisch kleurtje te voorzien zodra ze door de rode griep besmet zijn. De mix tussen real action-effecten en computergegenereerd materiaal is zeer slagkrachtig.

 


EXTRA'S
4 van de afleveringen zijn voorzien van een audiocommentaartrack met bedenkers Hank Steinberg en Steven Kane, met veel aandacht voor de eerste en laatste aflevering, waarin uitvoerig wordt verteld over de samenwerking met de marine, en afleveringen 3 en 6 - vooral over deze laatste, die zich nagenoeg volledig afspeelt op het schip waarop een deel van de bemanning in quarantaine zit, is veel te zeggen. Bij elke aflevering hoort een korte making-of-documentaire Inside the episode (25:12), en op de eerste disk krijgen we ook nog een electronische perskit The Last Ship overview (3:11) waarin in zeven haasten de premisse van de reeks uit de doeken wordt gedaan, alsook 3 character profiles (6:37) van Eric Dane, Rhona Mitra en Adam Baldwin; ook Making The Last Ship (2:25) is promotioneel getint. De zes prequels Origin of the virus (10:31) die oorspronkelijk op de website van TNT getoond werden, bevatten videoblogs van dr. Rachel Scott, die uiteraard de mensheid vooraf waarschuwde voor de gevolgen van de rode griep, maar door niemand geloofd werd.

De tweede disk bevat ook nog twee minder promotioneel getinte featurettes. The Last Ship details (6:20) behandelt de fundering die in de pilootaflevering wordt gelegd, en in The Navy and the USS Halsey (5:28) vertellen de drie protagonisten over het schieten van een reeks op een echt marineschip. Fanboys kunnen zich dan weer verkneukelen met de lange reportage 2014 Comic-Con Panel (52:01), de jaarlijkse hoogmis van de geeks, waarin de cast onder luid applaus acte de présence geeft en vragen van de uitzinnige fans beantwoordt. Opvallend is dat acteur Adam Baldwin, die uiteraard habitué is sinds zijn cultrol in Firefly, onthaald wordt op een applaus dat ongeveer zo luid klinkt als dat van de rest van de cast samengeteld.
 CONCLUSIE

Als u vindt dat de producties van Michael Bay eerder inhoudelijk aan de ondiepe kant zijn en karakteruitwerking missen: kan u zich indenken hoe het zou zijn als de man zijn gepatenteerde stuntcinema kan tentoonspreiden in een reeks van 10 afleveringen, waarin de personages tijd hebben om een uitgebreidere background story te tonen? Dan is The Last Ship iets voor u.coverStudio: Warner

Regie: Jonathan Mostow, Jack Bender, Paul Holahan, Sergio Mimica-Gezzan, Michael Katleman, Brad Turner
Met: Eric Dane, Rhona Mitra, Adam Baldwin, Charles Parnell, John Pyper-Ferguson, Travis Van Winkle, Christina Elmore, Sam Spruell, Marissa Neitling

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
425 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888209486


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• 4 audiocommentaartracks
• 10 documentaires "Inside the episode"
• Documentaire "The Last Ship overview"
• 3 character profiles
• Documentaire "Making The Last Ship"
• 6 prequels "Origin of the virus"
• Documentaire "The Last Ship details"
• Documentaire "The Navy and the USS Halsey"
• Documentaire "2014 Comic-Con Panel"

Andere recente releases van deze maatschappij